Pieter Groeneveldt

Mannelijk 1889 - 1982  (93 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media

Generatie: 1

  1. 1.  Pieter Groeneveldt is geboren op 27 mrt 1889 in Batavia (Ned. Ind.) (zoon van Willem Pieter Groeneveldt en Johanna Carolina Elisabeth van Dijk); is gestorven op 19 okt 1982 in Noordwijkerhout.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Opleiding: Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam
    • Beroep: aquarellist
    • Beroep: keramisch ontwerper
    • Beroep: keramist
    • Beroep: oprichter
    • Beroep: pottenbakker
    • Beroep: schilder
    • Beroep: tekenaar
    • Referentienummer: I
    • Recordnummer: 178261
    • Verblijfplaats: tot 1982; Adres:
      Papelaan West 218
      Voorschoten 2254 AL

    Aantekeningen:

    Uit: GroeneveldContact, nummer 46, april 2004:

    EEN BEROEMDE GROENEVELDT
    (PIETER GROENEVELDT. 1889 - 1982)
    Binnen de wereld van liefhebbers van Nederlandse toegepaste kunst is de keramist Pieter Groeneveldt een rijzende ster. Het keramische werk van Pieter Groeneveldt is erg divers. De productie omvat serviesgoed, vazen, kookpotten en grote, monumentale fonteinen. Het alledaagse gebruiksgoed is doorgaans in serie gemaakt. Deze zijn meestal met het kenmerkende fa-brieksstempel gemerkt. Tot het fraaiste werk behoren de unica, stukken die door een opvallende vorm of een expressief glazuur uniek zijn. Deze zijn dikwijls persoonlijk door de kunstenaar gesigneerd met zijn initialen PO ingekrast in de bodem. Tot de 'typische Groeneveldt' glazuur effecten behoren de craquelé glazuren in mat wit tot diep turkoois, en 'druipglazu-ren', waarbij verschillende lagen glazuur tijdens het bakproces over elkaar druipen en schitterende, onvoorspelbare effecten doen ontstaan.
    Dankzij het speurwerk van de Naamsvereniging Groe-neveld kennen we inmiddels de familieachtergrond van Pieter Groeneveldt. Hij werd op 27 maart 1889 geboren in Batavia, toenmalig Nederlands-Indië. Zijn vader, Willem Pieter Groeneveldt, bekleedde daar een belangrijke positie. Ook was Groeneveldt senior erg geïnteresseerd in de kunst en de culturen van het Verre Oosten. Deze 'oosterse' achtergrond zal Pieter zijn leven lang blijven beïnvloeden. Op latere leeftijd zal hij zich in interviews steevast beroepen op zijn 'Chinese grootmoeder'. Binnen de stamboom hebben we echter tot dusverre geen Chinese tak kunnen ontdekken...
    Na een opleiding tot kunstenaar aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam vertrekt Pieter naar Parijs, om daar zijn artistieke opleiding te voltooien. In 1914, vlak voor het uitbreken van de eerste wereldoorlog, komt hij terug naar Nederland en vestigt zich in Den Haag als zelfstandig kunstenaar. Aanvankelijk bekwaamt hij zich in portretschilderen en in het beschilderen van stoffen en kamerschermen. Uit deze periode zijn helaas vooralsnog geen voorbeelden van zijn werk teruggevonden.

    Rond 1923 besluit Pieter Groeneveldt om zich te ontplooien in de keramiek. Aanvankelijk heeft hij geen eigen atelier. Pieter laat in deze beginjaren zijn producten bakken in de ovens van de Tegel- en Fayence-fabriek Amphora te Oegstgeest. In 1927 krijgt hij de gelegenheid zelf een klein pottenbakkersatelier op te zetten. De fabriek wordt gevestigd op een industrieterrein aan de rand van Voorschoten. Aanvankelijk is het fabriekje bescheiden van opzet, met slechts enkele werknemers in vaste dienst. In 1941 vindt een grote verbouwing plaats waarbij de fabriek een flink stuk groter wordt. Dit gebouw bestaat overigens nog steeds; wie vanuit Leiden de stoptrein neemt naar Den Haag ziet het oude fabrieksgebouw opdoemen vlak voordat de trein station Voorschoten binnenloopt. Op de gevel pronken nog steeds de letters GROENEVELDT AARDEWERK.

    De fabriek was omringd door een groot stuk eigen grond waarop enkele tropische bloemkassen stonden. Eind jaren twintig opent Pieter namelijk in Den Haag de in modernistische styi vormgegeven bloemenwinkel Sheherezade. Zorgvuldig geschikte bloemstukken prijken in artistiek, door Groeneveldt zelf ontworpen aardewerk: een voorloper van wat nu als Ikebana bekend staat. Ook staat hij aan de wieg van de mode van de cactus als kamerplant. De pers reageert enthousiast. Ofschoon Oroeneveldt de winkel in 1948 aan twee medewerkers verkoopt, blijft Sheherezade tot in de jaren '60 keramiek van de fabriek afnemen.
    Met de fabriek gaat vanaf de zestiger jaren minder goed. De concurrentie met goedkoop aardewerk uit het buitenland is moordend, en de fabriek moet steeds meer overgaan op massaproductie. Vanzelfsprekend heeft de artistieke kwaliteit hieronder te lijden. In 1972 valt tenslotte het doek en is de fabriek failliet. Een bejaarde Groeneveldt trekt zich terug in zijn woning in Voorschoten. Thuis, in zijn eigen, bescheiden atelier, zal hij tot vlak voor zijn dood keramiek blijven vervaardigen. Pieter Groeneveldt overlijdt in 1982, op de eerbiedwaardige leeftijd van 93 jaar.

    HET PIETER GROENEVELDT PROJECT
    Afgezien van het zeer herkenbare aardewerk, is er van deze kunstenaar en zijn aardewerkfabriek vrijwel niets bekend. Als gezelschap van liefhebbers van het werk willen wij hierin verandering brengen. Het gebrek aan achtergrondinformatie over deze voor Nederland zo belangrijke keramist fascineert ons. We hebben ons verenigd in het Pieter Groeneveldt Project (PGP). Ons streven is het schrijven van een monografie en een ouvreoverzicht, en een tentoonstelling in een museum.
    We willen daarom graag meer weten over de persoonlijke achtergrond en de carrière van Pieter Groeneveldt over zijn interesses en zijn levensloop. We zijn op zoek naar informatie over de Amphoraperiode, zijn atelier te Wassenaar, de fabriek in Voorschoten, en de bloemenwinkel Sheherezade. Verder weten we nog weinig over het vrije werk van deze kunstenaar: zijn poëzie, schilderijen, en stofontwerpen. We komen daarom graag in contact met mensen die ons van informatie kunnen voorzien: verzamelaars van keramiek of van ander werk van deze kunstenaar, mensen die hem nog persoonlijk hebben gekend, of die verdere specifieke informatie over Groeneveldt hebben.

    U kunt ons helpen: www.pietergroeneveldt.nl.

    Olivier Nieuwenhuyse (020 - 6329254)
    Robbert de Vries (020 - 6932180)

    Beroep:
    van Groeneveldt Aardewerkfabriek Voorschoten (1925-1972)

    Beroep:
    te Voorschoten

    Gezin/Partner: Levend. [Gezinsblad] [Familiekaart]


Generatie: 2

  1. 2.  Willem Pieter Groeneveldt is geboren op 28 mei 1841 in Gorinchem (zoon van Hendrik Groeneveldt en Bastianette Marianne Adriana Constance Jackson); is gestorven op 18 aug 1915 in Den Haag.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: directeur
    • Beroep: sinoloog
    • Referentienummer: I
    • Recordnummer: 178002
    • Beroep: van 1893; vice president van den Raad van Ned.-Indië
    • Verblijfplaats: tot 1915; Adres:
      Groot Hertoginnelaan 12
      Den Haag

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Nationaal Archief:

    Kind:
    Willem Pieter Groeneveld
    Geslacht:
    Man
    Geboorteplaats:
    Gorinchem
    Geboortedatum:
    vrijdag 28 mei 1841
    Vondeling:
    N
    Vader:
    Hendrik Groeneveld
    Moeder:
    Bastianetta Maria Adriana Costantia Jackson

    Gebeurtenis:
    Geboorte
    Datum:
    vrijdag 28 mei 1841
    Gebeurtenisplaats:
    Gorinchem
    Plaats instelling:
    Gorinchem
    Collectiegebied:
    Zuid-Holland
    Aktenummer:
    137
    Registratiedatum:
    29 mei 1841
    Akteplaats:
    Gorinchem
    Aktesoort:
    Geboorteakte

    Beroep:
    van het ministerie van Onderwijs

    Beroep:
    een raadgevend college voor de Gouverneur-Generaal van Nederlandsch – Indië

    Overleden:
    Gemeentearchief Den Haag:

    's-Gravenhage Overlijden 1915 serie , Akte 2641

    Aangever
    Overledene Willem Pieter Groeneveldt , 74 jaar , zonder beroep
    echtgenoo/te van
    Vader
    Moeder
    Aangever
    echtgenoo/te van
    echtgenoo/te van

    Plaats 's-Gravenhage
    Datum overlijden 18-08-1915

    Willem is getrouwd met Johanna Carolina Elisabeth van Dijk op 21 aug 1878 (civil) in Batavia (Ned. Ind.). Johanna is geboren op 31 okt 1851 in Pakalonga (Ned. Ind.); is gestorven op 18 mei 1931 in Den Haag. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Johanna Carolina Elisabeth van Dijk is geboren op 31 okt 1851 in Pakalonga (Ned. Ind.); is gestorven op 18 mei 1931 in Den Haag.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 178242
    • Verblijfplaats: tot 1931; Adres:
      Prins Mauritslaan 62
      Den Haag

    Kinderen:
    1. Annetta Pauline Caroline Groeneveldt is geboren op 9 sep 1879 in Buitenzorg (Ned. Ind.); is gestorven op 29 aug 1967 in Den Haag.
    2. Willem Groeneveldt is geboren op 6 mrt 1881 in Batavia (Ned. Ind.); is gestorven op 29 mrt 1971 in Den Haag.
    3. Hendrik Groeneveldt is geboren op 3 dec 1883 in Weltevreden (Ned. Ind.); is gestorven op 6 jun 1959 in Den Haag.
    4. Pauline Groeneveldt is geboren op 6 jul 1885 in Meester Cornelis (Ned. Ind.); is gestorven op 29 mrt 1962 in Ede.
    5. 1. Pieter Groeneveldt is geboren op 27 mrt 1889 in Batavia (Ned. Ind.); is gestorven op 19 okt 1982 in Noordwijkerhout.


Generatie: 3

  1. 4.  Hendrik Groeneveldt is geboren op 23 mrt 1797 in Gorinchem (zoon van Aert Groeneveld en Cornelia Ponse); is gestorven op 12 nov 1855 in Gorinchem.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: postmeester
    • Referentienummer: I
    • Recordnummer: 177975
    • Verblijfplaats: 1839; Adres:
      Gorinchem

    Aantekeningen:

    Beroep:
    te Gorinchem

    Overleden:
    Nationaal Archief:

    Overledene:
    Hendrik Groeneveldt
    Geslacht:
    Man
    Leeftijd:
    57
    Vader:
    Aart Groeneveldt
    Moeder:
    Cornelia Ponse
    Relatie:
    Bastianette Marianne Adriana Constance Jackson
    Relatiesoort:
    Echtgenoot

    Gebeurtenis:
    Overlijden
    Datum:
    maandag 12 november 1855
    Gebeurtenisplaats:
    Gorinchem
    Plaats instelling:
    Gorinchem
    Collectiegebied:
    Zuid-Holland
    Aktenummer:
    231
    Registratiedatum:
    12 november 1855
    Akteplaats:
    Gorinchem
    Aktesoort:
    Overlijdensakte
    Opmerking:
    Eerder weduwnaar van Mattasina Antonia van Renesse

    Hendrik is getrouwd met Bastianette Marianne Adriana Constance Jackson op 3 dec 1828 (civil) in Gorinchem. Bastianette (dochter van John Jackson en Aletta Catharina van de Lande) is geboren circa 1802 in Enkhuizen; is gestorven op 6 feb 1884 in Voorburg. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Bastianette Marianne Adriana Constance Jackson is geboren circa 1802 in Enkhuizen (dochter van John Jackson en Aletta Catharina van de Lande); is gestorven op 6 feb 1884 in Voorburg.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 177979

    Aantekeningen:

    Ingevolge bovenstaande Advertentie genoemd Magazijn van Kindergoed, op heden overgenomen hebbende, neem ik de vrijheid mij vriendelijk in de gunst der Dames aan te bevelen, terwijl ik durf verzekeren, dat de uitvoering der bestellingen niets te wenschen zal laten.
    LEYDEN, 20 October 1854.
    B.M.A.C. GROENEVELDT, Geb. JACKSON.
    Breedestraat, Wijk IV. No. 347.

    (H.G.: De genoemde "bovenstaande Advertentie" niet gevonden.)

    Overleden:
    Nationaal Archief:

    Overledene:
    Bastiannette Marianne Adriana Constantia Jackson
    Geslacht:
    Vrouw
    Leeftijd:
    81
    Vader:
    John Jackson
    Moeder:
    Aletta Catharina van de Lande
    Relatie:
    Hendrik Groeneveldt
    Relatiesoort:
    Weduwe

    Gebeurtenis:
    Overlijden
    Datum:
    woensdag 6 februari 1884
    Plaats instelling:
    Leidschendam
    Collectiegebied:
    Zuid-Holland
    Aktenummer:
    15
    Registratiedatum:
    7 februari 1884
    Akteplaats:
    Voorburg
    Aktesoort:
    Overlijdensakte

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Nationaal Archief:

    Bruidegom:
    Hendrik Groeneveldt
    Geboorteplaats:
    Gorinchem
    Leeftijd:
    31
    Vader bruidegom:
    Aart Groeneveldt
    Moeder bruidegom:
    Cornelia Ponse

    Bruid:
    Bastianette Mariana Adriana Constantia Jackson
    Geboorteplaats:
    Enkhuizen
    Leeftijd:
    26
    Vader bruid:
    John Jackson
    Moeder bruid:
    Aletta Catharina van de Lande

    Gebeurtenis:
    Huwelijk
    Datum:
    woensdag 3 december 1828
    Gebeurtenisplaats:
    Gorinchem
    Plaats instelling:
    Gorinchem
    Collectiegebied:
    Zuid-Holland
    Aktenummer:
    42
    Registratiedatum:
    3 december 1828
    Akteplaats:
    Gorinchem
    Aktesoort:
    Huwelijksakte
    Opmerking:
    Weduwnaar van Matta Sina Antonia van Renesse

    Kinderen:
    1. Hendrika Antonia Groeneveld is geboren op 30 dec 1830 in Gorinchem; is gestorven op 28 okt 1903 in Sint-Oedenrode.
    2. Johannes Groeneveldt is geboren op 6 jan 1832 in Gorinchem; is gestorven op 19 jun 1928 in Amsterdam.
    3. Cornelia Wilhelmina Elizabeth Groeneveldt is geboren op 23 mrt 1834 in Gorinchem; is gestorven op 2 jan 1847 in Hagestein.
    4. Elisabeth Groeneveldt is geboren op 16 mei 1836 in Gorinchem; is gestorven op 8 mrt 1898 in Nijmegen.
    5. Hendrik Groeneveldt is geboren op 1 mrt 1838 in Gorinchem; is gestorven op 9 feb 1920 in Baarn.
    6. 2. Willem Pieter Groeneveldt is geboren op 28 mei 1841 in Gorinchem; is gestorven op 18 aug 1915 in Den Haag.
    7. Mathijs Groeneveldt is geboren op 9 dec 1843 in Vianen; en is gestorven.
    8. Groeneveldt is geboren op 27 nov 1848 in Hagestein; is gestorven op 27 nov 1848 in Hagestein.


Generatie: 4

  1. 8.  Aert Groeneveld is geboren op 27 nov 1759 in Nederhemert (zoon van Jacob Groeneveld en Maaijken Kellen); is gestorven in 1813.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Referentienummer: I
    • Recordnummer: 177971

    Aantekeningen:

    Ook: Groeneveldt

    Geboorte:

    Aert is getrouwd met Cornelia Ponse in 1784 (civil). Cornelia is geboren circa 1755; is gestorven op 17 nov 1846 in Raamsdonk. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  Cornelia Ponse is geboren circa 1755; is gestorven op 17 nov 1846 in Raamsdonk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 177972

    Aantekeningen:

    Overleden:
    Heden overleed ten mijnen Huize, onze dierbare Moeder, Mejufvrouw CORNELIA PONSE, Weduwe A. Groeneveldt, na een smartelijk lijden, van ruim twee jaren, in den gezegenden ouderdom van circa 91 jaren.
    RAAMSDONK,
    17 November 1846
    J. GROENEVELD,
    Mede uit naam mijner Broeders.

    Kinderen:
    1. J. Groeneveld en is gestorven.
    2. Jacob Groeneveldt is gedoopt op 12 okt 1785 in Gorinchem; en is gestorven; is begraven op 6 dec 1790 in Gorinchem.
    3. Jan Groeneveldt is geboren op 10 mrt 1789 in Gorinchem; is gestorven op 21 dec 1848 in Raamsdonk.
    4. Jacob Groeneveldt is gedoopt op 16 okt 1791 in Gorinchem; is gestorven op 16 mrt 1855 in Heusden.
    5. Elisabeth Groeneveld is geboren circa 1794; is gestorven op 22 dec 1824 in Gorinchem.
    6. 4. Hendrik Groeneveldt is geboren op 23 mrt 1797 in Gorinchem; is gestorven op 12 nov 1855 in Gorinchem.
    7. Aart Cornelis Groeneveldt is geboren op 6 jul 1801 in Gorinchem; is gestorven op 30 mrt 1842 in Gorinchem.

  3. 10.  John Jackson en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 177980

    John is getrouwd met Aletta Catharina van de Lande. Aletta en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 11.  Aletta Catharina van de Lande en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 177981

    Kinderen:
    1. R. A. Jackson en is gestorven.
    2. 5. Bastianette Marianne Adriana Constance Jackson is geboren circa 1802 in Enkhuizen; is gestorven op 6 feb 1884 in Voorburg.