Jan van Abshoven

Mannelijk 1757 - 1841  (~ 83 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media

Generatie: 1

  1. 1.  Jan van Abshoven is gedoopt op 26 dec 1757 in Oudshoorn (zoon van Michiel van Abshoven en Margje van Rijn); is gestorven op 14 jan 1841 in Delft.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 201664

    Aantekeningen:

    Uit De viersprong, nr 105:

    (vervolg van grootvader Reinier)

    Openbaar of onderhands verpachten
    Na het overlijden van Michiel in 1789 werd zijn zoon, Jan van Abshoven. pachter van de doorvaartrechten, in eerste instantie voor vijf jaar. Ook nu werd, zoals sedert jaren of zelfs generaties lang het geval was, de pacht steeds onderhands verlengd of vernieuwd, ondanks de verplichting die openbaar aan te besteden. Tot de Franse tijd gebeurde dat min of meer vanzelfsprekend.

    In 1796 stelde Rijnland echter een commissie in die de voor-en nadelen van het openbaar clan wel onderhands verpachten van de doorvaartrechten moest onderzoeken. De commissie was van oordeel dat openbare verpachting van de rechten, inclusief het gebruik en de bewoning van het gemeenlandshuis, wellicht meer zou opleveren, ware het niet dat aan Reinier van Abshoven, grootvader van de laatste pachter, in 1720 'consent' was gegeven om het gemeenlandshuis te vergroten met enige aan- en bijgebouwen. Zou er na openbare aanbesteding een nieuwe pachter komen, clan moest de waarde van het aangebouwde op grond van dat 'consent' worden vergoed aan de kleinzoon van Reinier, Jan van Abshoven. Een praktische kant was ook dat het gemeenlandshuis en de aanbouwsels zo met elkaar waren verenigd dat splitsen ondoenlijk was. De commissie was dan ook van oordeel dat, gegeven de omstandigheden, het niet raadzaam was de doorvaartrechten openbaar te verpachten en kwam met de aanbeveling die opnieuw onderhands te gunnen aan Jan van Abshoven voor een periode voor vijf of zes jaar, met als voorwaarde de annulering van het 'consent'. Het college bedankte de commissie voor het gedane werk en raadde haar aan over dit voorstel in overleg te treden met de collega's van Woerden. Maar er gebeurde niets, het 'consent' werd niet ingetrokken en alles ging op de oude voet verder.

    Afscheid van de Van Abshovens
    In 1813, het laatste jaar dat cle Fransen hier de dienst uitmaakten, verzocht Jan van Abshoven opnieuw de brug te mogen pachten, maar dan voor 250 in plaats van 300 gulden vanwege de slechte tijd. De schippers wilden 7.0 min mogelijk kosten maken en streken vaak de zeilen, zodat zij geen doorvaartgeld hoefden te betalen. Daardoor werd de brug nog maar af en toe opgehaald. Van Abshoven schatte het scheepvaartverkeer een kwart minder clan tien of twaalf jaar eerder. Een positieve bijkomstigheid was dat er minder 'schade-varingen' aan de brug waren. Rijnland en Woerden hadden wel begrip voor de argumenten van de brugwachter en stemden in met zijn verzoek.28
    Ook nadat de Fransen waren vertrokken, bleef Jan van Abshoven nog jarenlang pachter. In 1831 schreef hij echter aan Rijnland dat zijn vrouw onverwachts was overleden waardoor hij 'in de positie is gebragt van zijn huishouden te moeten opbreken en bij zijne kinderen te Delft te gaan inwonen'. Op zijn verzoek mocht zijn neef Michiel van Abshoven de pachttermijn afmaken. Die wilde ook daarna wel verder als pachter, maar bij de aanbesteding voor de periode 1832-1837 schreef hij te laag in. De nieuwe pachter werd Simon Waardenburg, waarmee er een einde kwam aan ruim 150 jaar Van Abshoven als pachters van de doorvaartrechten van de 's-Molenaarsbrug.

    Aankoop van de opstallen van Jan van Abshoven
    Nadat Jan van Abshoven in 1841 in Delft was overleden, werden zijn onroerende goederen openbaar verkocht. Vooraf vroeg de behandelende notaris aan Rijnland en Woerden of zij het woonhuis en de stalling op het erf van het gemeenlandshuis wilden overnemen. Aanleiding voor die vraag was het door dijkgraaf en hoogheemraden in 1720 aan Reinier van Abshoven, grootvader van Jan, verleende 'consent' om aan- en bijgebouwen te mogen oprichten, 'met dien verstande dat bij zijn overlijden zijn huisvrouw en kinderen zouden genieten neutrale tauxatie van het getimmerten en restitutie van penningen volgens tauxatie'. Met andere woorden: Rijnland stelde aan Woerden voor op het voorstel in te gaan om daarna 'bij eene gepaste gelegenheid het Gemeenlandhuis en verdere getimmerten in deszelfs geheel in het openbaar te verkoopen, als toch van geen nut meer zijnde voor de beide collegien, en slechts dienende tot woning voor den pachter die het met een veel kleiner evengoed stellen kan en waardoor de beide hoogheemraadschappen van een belangrijk onderhoud zouden worden ontslagen'. De opstallen aan en bij het gemeenlandshuis werden inderdaad gekocht uit de boedel van Jan van Abshoven.

    Gedoopt:


    Overleden:
    Gemeentearchief Delft:

    Delft Akte Jaar 1841 Nummer 21

    Overledene Jan van Abshoven , leeftijd 84
    Vader Michiel van Abshoven
    Moeder Marretje van Rijn
    Weduwnaar/weduwe Cornelia van Rijn

    Plaats Delft
    Datum overlijden 14-01-1841

    Jan is getrouwd met Cornelia van Rijn op 16 mei 1785 (civil) in Oudshoorn. Cornelia (dochter van Teunis van Rijn en Magteldje Spruijt) is gedoopt op 30 sep 1759 in Oudshoorn; is gestorven op 13 apr 1831 in Oudshoorn. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Aantekeningen:

    Getrouwd:

    Kinderen:
    1. Grietje van Abshoven is geboren op 7 apr 1786 in Oudshoorn; en is gestorven; is begraven op 24 sep 1807 in Oudshoorn.
    2. Teunis van Abshoven is geboren op 29 jan 1788 in Oudshoorn; en is gestorven; is begraven op 1 apr 1788 in Oudshoorn.
    3. Michiel van Abshoven is geboren op 26 jan 1790 in Oudshoorn; is gestorven op 20 jun 1814 in Oudshoorn.
    4. Pietertje van Abshoven is geboren op 19 aug 1793 in Oudshoorn; is gestorven op 3 aug 1846 in Delft.
    5. Maria van Abshoven is geboren op 26 jun 1800 in Oudshoorn; is gestorven op 4 jun 1866 in Delft.

Generatie: 2

  1. 2.  Michiel van Abshoven is gedoopt op 26 dec 1719 in Oudshoorn (zoon van Reijnier van Abshoven en Marrigje Couwenhoven); en is gestorven; is begraven op 29 jun 1789 in Oudshoorn.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 201670

    Aantekeningen:

    Gedoopt:


    Begraven:

    Michiel is getrouwd met Margje van Rijn op 17 jan 1745 (civil) in Oudshoorn. Margje is gestorven vóór 25 dec 1762. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Margje van Rijn is gestorven vóór 25 dec 1762.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 201672

    Aantekeningen:

    Ook: van Rhijn

    Aantekeningen:

    Getrouwd:

    Kinderen:
    1. Grietje van Abshoven is gedoopt op 19 jun 1746 in Oudshoorn; en is gestorven.
    2. Maartje van Abshoven is gedoopt op 12 nov 1747 in Oudshoorn; en is gestorven.
    3. Reijnier van Abshoven is gedoopt op 30 mrt 1750 in Oudshoorn; is gestorven in Koudekerk; is begraven op 11 okt 1773 in Oudshoorn.
    4. Rijnier van Abshoven is gedoopt op 22 okt 1752 in Oudshoorn; is gestorven in Koudekerk; is begraven op 8 okt 1773 in Oudshoorn.
    5. 1. Jan van Abshoven is gedoopt op 26 dec 1757 in Oudshoorn; is gestorven op 14 jan 1841 in Delft.
    6. Cornelis van Abshoven is gedoopt op 4 jun 1759 in Oudshoorn; is gestorven op 23 dec 1824 in Alphen.


Generatie: 3

  1. 4.  Reijnier van Abshoven is gedoopt op 18 okt 1682 in Oudshoorn (zoon van Michiel van Abshoven en Engeltje van Lugtenbergh); en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 201671

    Aantekeningen:

    Archief van het ambacht Oudshoorn, 1541-1811:

    nr. 247.AT
    Akte van transport door Reijnier van Abshoven en Philips van Kampen, als voogden over Gerrit en Michiel Jansz. van Veen, aan de grote huisarmen van Oudshoorn en de Gnephoek van een obligatie ten laste van 't gemene land van Holland en West-Friesland, groot 1000 gulden, 1728, met retroacta, 1703, 1717, 1715, 1723.


    Archief van het ambacht Aarlanderveen, 1540-1811

    nr. 374
    Rekest van Reijnier van Abshoven, tollenaar aan 's-Molenaarsbrug te Oudshoorn betreffende het ongeordende invoeren van koeien en turf uit Friesland en Groningen, 1729.



    Uit De Viersprong nr. 105:

    (vervolg van vader Michiel)

    In 1720 verzocht Reinier van Abshoven, zoon van Michiel en Engeltje Jansdr., dan pachter, om op het erf aan en bij het gemeenlandshuis een achterkamer, turfschuur en paardenstalling te mogen bouwen. Zijn motivatie was dat hij de colleges van Rijnland en Woerden dan beter zou kunnen ontvangen, maar hij dacht waarschijnlijk aan de klandizie voor zijn herberg. Voor de keren dat de colleges er vergaderden was die uitbreiding niet nodig. Toch maakten Rijnland en Woerden geen bezwaar. Reinier kreeg 'consent' (toestemming) om alles te bouwen wat hij wilde. Maar dan wel voor eigen rekening.

    Een ondernemend man, Reinier. Hij bezat meer dan vijftig morgen land en was een van de grootste veenlieden van Oudshoorn. Naast de doorvaartrechten van de 's-Molenaarsbrug pachtte hij ook de impost op de turfconsumptie (belasting op het verbruik van turf). Hij werd in 1746 opgevolgd door zijn zoon, weer een Michiel van Abshoven, die als pachter ruim veertig jaar het gemeenlandshuis bewoonde.

    (voor vervolg zie bij kleinzoon Jan)

    Gedoopt:

    Reijnier is getrouwd met Marrigje Couwenhoven. Marrigje en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Marrigje Couwenhoven en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 514895

    Aantekeningen:

    Ook: Kouwenhoven

    Kinderen:
    1. Jannitje van Abshoven is gedoopt op 26 dec 1715 in Oudshoorn; en is gestorven.
    2. Michiel van Abshoven is gedoopt op 26 dec 1715 in Oudshoorn; en is gestorven.
    3. Engeltje van Abshoven is gedoopt op 10 okt 1717 in Oudshoorn; en is gestorven.
    4. 2. Michiel van Abshoven is gedoopt op 26 dec 1719 in Oudshoorn; en is gestorven; is begraven op 29 jun 1789 in Oudshoorn.
    5. Marijtje van Abshoven is gedoopt op 6 apr 1721 in Oudshoorn; en is gestorven.
    6. Cornelis van Abshoven is gedoopt op 18 jul 1723 in Oudshoorn; en is gestorven.


Generatie: 4

  1. 8.  Michiel van Abshoven is geboren in Gelderland; is gestorven in dec 1689; is begraven in Oudshoorn.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 201673

    Aantekeningen:

    Bij de tekening:
    Gezicht vanuit het oosten op de 's-Molenaarsbrug, circa 1900. Aan de overzijde zien we achter de boom het voormalige gemeeniandshuis van Rijnland en Woerden. Tegen de gevel van het pand links is in 1862 een nieuwe brugwachters-woning gebouwd.


    Uit De Viersprong nr. 105:

    In 1680 ontving het Hoogheemraadschap Rijnland een schrijven van een zekere Michiel van Abshoven. Deze had gehoord dat Claes Janszn. Onnosel was overleden en diende daarom een verzoek in om de pacht van de Heimans- of 's-Molenaarsbrug te mogen overnemen. Intussen verzocht de weduwe Onnosel de resterende pachtperiode tot 1 mei 1681 te mogen uitdienen met hulp van haar kinderen. Dat verzoek werd ingewilligd en pas kort voor het aflopen van de pachttermijn kwamen op 14 april 1681 de colleges van Rijnland en Woerden bijeen in het gemeenlandshuis aan de Heimansbrug om een besluit te nemen over het verzoek van Michiel van Abshoven. Rijnland stelde voor hem onder de gebruikelijke voorwaarden de pacht te gunnen met welk voorstel Woerden akkoord ging.

    Vier dagen later, op 18 april 1681, ging Michiel, met het pachtcontract op zak. in Leiden in ondertrouw met Engeltje van Lugtenbergh. Uit de inschrijving blijkt dat de bruidegom afkomstig was uit Gelderland en de bruid uit Arnhem. Beiden waren toen woonachtig op het Rapenburg in Leiden. Na de aanstelling als brugwachter vestigde het echtpaar zich te Oudshoorn. In 1685 werd de pacht aan Michiel van Abshoven met vijf jaar verlengd, ingaande l mei, voor 250 gulden per jaar, maar die periode zou hij niet afmaken. Michiel overleed in december 1689 en werd op de 24e van die maand begraven in de kerk van Oudshoorn. Zijn weduwe nam zijn taak over en pachtte in 1701 voor het laatst voor vijf jaar cle doorvaartrechten.20
    Nieuw- en aanbouw van het genieenlandshuis

    In 1705 brandde het gemeenlands-huis af, waarna er een nieuw huis werd gebouwd. Dankzij het bewaard gebleven bestek en de tekeningen hiervan kunnen wij ons een beeld vormen van de binnen- en buitenkant van dit huis.

    Het klokje dat aan de voorgevel hing, had de brand overleefd en werd in 1706 door het ambachtsbestuur van Oudshoorn verkocht. Omdat Oudshoorn sinds 1665 een eigen kerkgebouw had, was een klokje aan het gemeenlandshuis niet meer nodig.

    (voor vervolg zie bij zoon Reinier)

    Michiel is getrouwd met Engeltje van Lugtenbergh. Engeltje is geboren in Arnhem; en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  Engeltje van Lugtenbergh is geboren in Arnhem; en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 201674

    Aantekeningen:

    Kinderen:
    1. 4. Reijnier van Abshoven is gedoopt op 18 okt 1682 in Oudshoorn; en is gestorven.
    2. Jannetje van Abshoven is gedoopt op 13 aug 1684 in Oudshoorn; en is gestorven.
    3. Geertrui Abshooven is gedoopt op 10 nov 1686 in Oudshoorn; en is gestorven.