Jacob Cornelis Wolterbeek

Mannelijk 1863 - 1939  (76 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media

Generatie: 1

  1. 1.  Jacob Cornelis Wolterbeek is geboren op 27 mei 1863 in Middelburg (zoon van Mr. Willem Pieter Wolterbeek en Maria Elisabeth van Marken); is gestorven op 15 jul 1939 in Bloemendaal.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 227279

    Aantekeningen:

    Bij de 2e foto:
    Jaap's villa "Duinhoeve" in Bloemendaal.


    Hij vestigde zich als makelaar in tabak te Amsterdam en werd firmant bij firma P. de Vries & Zoon aldaar.

    Overleden:
    Hij overleed in zijn villa “Duinhoeve” aan de Duin en Daalscheweg te Bloemendaal.

    Jacob is getrouwd met Petronella Clasina van Eeghen op 21 jan 1892 (civil) in Amsterdam. Petronella (dochter van Anne Willem van Eeghen en Johanna Louisa den Tex) is geboren in 1870; is gestorven in 1954. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. Louise Willemine Wolterbeek is geboren op 13 dec 1892 in Amsterdam; is gestorven op 29 jan 1971 in Amersfoort.
    2. Willem Pieter Wolterbeek is geboren op 24 dec 1893 in Amsterdam; is gestorven op 23 sep 1943 in Antjol (Ned. Ind.).
    3. Anna Caecilia Wolterbeek is geboren op 13 nov 1895 in Amsterdam; is gestorven op 18 mei 1989 in Utrecht.
    4. Johan Hendrik Wolterbeek is geboren op 7 okt 1897 in Bloemendaal; en is gestorven.
    5. Jacob Cornelis Wolterbeek is geboren op 16 sep 1900 in Bloemendaal; is gestorven op 8 sep 1985.
    6. Nellie Wolterbeek is geboren op 25 feb 1903 in Bloemendaal; is gestorven op 8 dec 1960.

Generatie: 2

  1. 2.  Mr. Willem Pieter Wolterbeek is geboren in 1832 in Amsterdam (zoon van Robert Daniël Wolterbeek en Henrietta Maria Anna Meyer); is gestorven in 1909 in Haarlem.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: ambtenaar
    • Beroep: gasfabrikant
    • Recordnummer: 226742

    Aantekeningen:

    Bij de 1e foto:
    Willem Pieter Wolterbeek als jong jurist.

    Bij de 2e foto:
    Willem Pieter Wolterbeek, Maria Elisabeth van Marken en zoon Robert Daniël.

    Bij de 3e foto:
    De derde generatie Wolterbeek met geheel rechts zittend Anna Henriette Wolterbeek en daarachter Willem Pieter (beide kinderen van Robert Daniël) achter het huis “Valkenburg” in 1889.

    Bij de 4e foto:
    Willem Pieter Wolterbeek

    Bij de 5e foto:
    Met dochter Maria Elisabeth.

    Bij de 5e foto:
    Hotel “Schoonoord” na de verbouw door Wolterbeek & Co.

    Bij de 6e foto:
    De gasfabriek van Nijkerk rond 1900


    Willem Pieter Wolterbeek werd in 1832 in Amsterdam geboren. Zoals veel zonen uit de betere kringen kreeg hij zijn opleiding aan de kostschool Instituut Noorthey in Veur (nu ressorterend onder Leidschendam). Deze kostschool stond onder leiding van de eminente pedagoog Petrus de Raadt (1796- 1862) die er de opvoeding door vriendschap in de praktijk bracht.

    Willem Pieter studeerde Rechten in Leiden, Amsterdam en Utrecht, waarna hij zijn studie afsloot met de succesvolle verdediging van zijn dissertatie “Geschiedkundige Studiën over Kapitaalverdeeling. Eene staathuishoudkundige proeve” (Utrecht 1857)

    Willem Pieter Wolterbeek vestigde zich na zijn promotie als gasfabrikant te Amsterdam, waar hij diverse gasfirma’s oprichtte samen met zijn vennoot Nicolaas Jan Pook van Baggen onder de naam Wolterbeek van Baggen & Co. Particuliere gaswinning ten behoeve van straat- en huisverlichting was in de periode van 1840-1870 een profijtelijke activiteit.

    In de jaren daarna werden de meeste gasfabrieken echter door de gemeenten overgenomen. In 1858 kreeg hij de concessie van de gasfabriek in Tilburg in zijn bezit. Aan dit laatste herinnert nog de Wolterbeekstraat aan de noordrand van deze stad. In 1862 volgde de concessie in Middelburg en in 1863 die in Tholen. In 1866 liepen de zaken echter uit de hand, wat uiteindelijk desastreus voor Willem Pieter zou uitpakken.

    Vlak na het overlijden van Willem Pieter's moeder in augustus 1866 verkoopt op 1 november 1866 de eigenaar Jan Joost Carel, baron Taets van Amerongen het niet ver van “Valkenburg” gelegen ”Schoonoord” aan de Amsterdamse firma Wolterbeek & Co voor een bedrag van Fl. 27.225. (Hij had er in 1865 op een veiling zelf Fl. 28.300 voor betaald). Het is niet duidelijk waarom Willem Pieter in 1866 zijn oog op “Schoonoord” heeft laten vallen. Wellicht dat het overlijden van zijn moeder hem danig uit zijn evenwicht had gebracht, maar meer aannemelijk lijkt dat hij teveel hooi op zijn vork nam en op teveel paarden wedde en wellicht het juiste ondernemerschap miste. Hij sluit een aantal transacties die hem aan de rand van een bankroet zullen brengen.

    Kennelijk ziet hij als ondernemer goede mogelijkheden om het gebouw als hotel te exploiteren. Wolterbeek & Co investeert fors in “Schoonoord”. Het pand wordt grondig verbouwd en tot hotel (garni) ingericht, met maar liefst 13 bovenkamers, van alle toenmalige gemakken (stookplaatsen, meubilair, linnengoed, etc.) voorzien en klaar om gasten te ontvangen. Tot exploitatie van het hotel door Wolterbeek & Co is het echter nooit gekomen.
    Het zou het begin markeren van een onrustig jaar. Voor de aankoop werd getekend door Willem Pieter Wolterbeek, mede-firmant in de vennootschap. Wolterbeek & Co was een vastgoedfirma die twee dagen voor de aankoop van Schoonoord was opgericht door Willem Pieter Wolterbeek en Hendrik Adrianus Kampers, van beroep architect maar tevens gasfabrikant, woonachtig te Middelburg.

    Behalve Schoonoord was ook een eerder in 1866 door hen beiden aangekocht perceel grond in Tilburg in de vastgoedfirma ondergebracht. In datzelfde jaar besloot de gemeente Nijkerk tot oprichting van een gasfabriek en schreef daartoe een aanbesteding uit. De enige inschrijver was Willem Pieter Wolterbeek en de bouw en exploitatie werden hem dan ook gegund. De overeenkomst met de gemeente werd eind augustus gesloten, waarbij vader Robert Daniel en Kampers zich als borg hoofdelijk aansprakelijk stelden tot de ingebruikname van de fabriek. Daarna moest de aannemer ( Willem Pieter) de gemeente recht van eerste hypotheek verlenen voor een bedrag van Fl. 10.000.

    De bouw van de fabriek werd uitgevoerd door de firma Wolterbeek & Co. Het ziet er echter naar uit dat de kosten hierbij danig uit de hand zijn gelopen. Niet alleen was de gemeente erg veeleisend, maar tot overmaat van ramp bleek er als gevolg van de hoge waterstanden in de uiterwaarden een tijd lang geen klei voor de stenen te kunnen worden afgegraven. Dit zorgde voor een vertraagde oplevering, waardoor Willem Pieter zelfs een tijdlang voor petroleum-verlichting van de straten moest zorgen, waarbij hij tevens de lantaarnopsteker in dienst moest nemen. Op 18 september 1867 werd de gasfabriek uiteindelijk opgeleverd, hetgeen door de Nijkerkse bevolking groots werd gevierd. En alsof Willem Pieter al niet genoeg hooi op de vork had genomen, had hij samen met Kampers eind 1866 ook nog de N.V. Elburgsche Gasfabriek opgericht.

    Wat er precies is misgegaan, is niet geheel duidelijk. Het lijkt er op dat de firma Wolterbeek & Co niet over voldoende kapitaal beschikte om zowel de bouw van de Nijkerksche Gasfabriek als de investeringen in “Schoonoord” te financieren. Bovendien heeft Willem Pieter mogelijk zijn medebestuurder Kampers en de commanditaire vennoten – waaronder Jan Kneppelhout en de Amsterdamse burgemeester Den Tex - hiervan niet bijtijds op de hoogte gesteld, waartoe hij volgens de statuten wel verplicht was. Plotseling dreigde er een faillissement voor Wolterbeek & Co. Hierdoor bracht Willem Pieter overigens niet alleen zichzelf in ernstige problemen, maar ook Kampers, aangezien beiden hoofdelijk aansprakelijk waren.
    Illustratief in dit verband is wellicht dat Kampers een dag voor de oplevering van de Nijkerksche Gasfabriek bij de Credietmaatschappij in Amsterdam een persoonlijke lening van fl. 30.000 afsluit, waarvoor Pook van Baggen borg staat. Ook zijn er aanwijzingen dat vader Robert Daniël financieel te hulp is geschoten. Een faillissement van Wolterbeek & Co, of zelfs al een rechterlijk geding, zou voor de familie, laat staan voor hem als bankdirecteur, ernstig gezichtsverlies betekenen. Vandaar dat er op 9 november 1867 door de bestuurders van Wolterbeek & Co en de firma’s Wolterbeek van Baggen & Co een minnelijke schikking wordt getroffen. Willem Pieter staat daarbij echter geheel buiten spel. Hij had op 16 oktober voor een periode van 11 maanden al zijn bevoegdheden, zowel privé als zakelijk met betrekking tot alle firma’s waarin hij zeggenschap had, aan zijn vader Robert Daniël gedelegeerd. De schikking wordt aangegaan door Robert Daniël, Pook van Baggen en Kampers. Willem Pieter is hier niet bij aanwezig, want op straffe van ontslag als mede-bestuurder moet hij zich afzijdig houden.

    Al een dag voor de schikking hadden Robert Daniël en Kampers de Arnhemse notarisklerk Gerrit Jan Arnoldus Kok gemachtigd om als hun zaakgelastigde “in het openbaar of uit de hand” het buitengoed “Schoonoord” te verkopen voor een prijs die deze als “geraden zal oordelen”. Een directe koper bleek echter niet voorhanden en dus werd het goed op 27 november 1867 geveild. De inboedel, inclusief al het linnengoed van het hotel, was overigens al op 7 november via een aparte veiling verkocht voor een bedrag van Fl. 5.769,60.
    Uiteindelijk werd “Schoonoord” in zijn geheel verkocht aan de hoogste bieder, Hendrik Bernhard Wentink, eigenaar van Pension “Vredelust” in de Middachtersteeg. Het verkoopbedrag van Fl. 16181 was een koopje vergeleken met de aankoopprijs van een jaar daarvoor, Fl. 27.225.
    In 1868 en 1869 werden de Tilburgse bezittingen van Wolterbeek & Co verkocht, en in december 1869 werd de firma geliquideerd. Willem Pieter treedt in 1869 en 1870 bij de firma’s Wolterbeek van Baggen & Co af als bestuurder, maar blijft wel commanditair vennoot.

    Hij verhuist eind 1867 met zijn gezin naar Bloemendaal, mogelijk omdat hij in Amsterdamse kringen niet meer welkom was. Dat was wel het geval in Oosterbeek waar hij op “Valkenburg”zijn eigen studeer/ slaapkamer had en er veel tijd doorbracht.

    In de daarop volgende jaren kreeg hij psychische problemen en uiteindelijk overleed hij in 1909 in Haarlem.

    Beroep:
    te Amsterdam

    Willem is getrouwd met Maria Elisabeth van Marken op 15 dec 1859 (civil) in Amsterdam. Maria (dochter van Jacob Cornelis van Marken en Petronella Alida van Voorthuijsen) is geboren op 23 jun 1838 in Utrecht; is gestorven op 26 aug 1916 in Haarlem. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Maria Elisabeth van Marken is geboren op 23 jun 1838 in Utrecht (dochter van Jacob Cornelis van Marken en Petronella Alida van Voorthuijsen); is gestorven op 26 aug 1916 in Haarlem.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 226741

    Aantekeningen:

    Bij de 2e foto:
    Tweede van links de weduwe Wolterbeek- van Marken voor haar huis te Bloemendaal.

    Bij de 3e foto:
    De weduwe Maria Elisabeth Wolterbeek - van Marken.

    Geboorte:
    Het Utrechts Archief:

    Kind:
    Maria Elisabeth van Marken
    Geslacht:
    Vrouw
    Geboorteplaats:
    Utrecht
    Geboortedatum:
    zaterdag 23 juni 1838
    Vader:
    Jacob Cornelis van Marken
    Moeder:
    Petronella Alida van Voorthuijsen

    Gebeurtenis:
    Geboorte
    Datum:
    zaterdag 23 juni 1838
    Gebeurtenisplaats:
    Utrecht
    Plaats instelling:
    Utrecht
    Collectiegebied:
    Utrecht
    Archief:
    481
    Registratienummer:
    704-02
    Aktenummer:
    860
    Registratiedatum:
    25 juni 1838
    Akteplaats:
    Utrecht

    Overleden:
    Noord-Hollands Archief:

    Overledene:
    Maria Elisabeth van Marken
    Geboorteplaats:
    Utrecht
    Leeftijd:
    78
    Vader:
    Jacob Cornelis van Marken
    Geslacht:
    Man
    Moeder:
    Petronella Alida van Voorthuijsen
    Geslacht:
    Vrouw
    Partner:
    Willem Pieter Wolterbeek

    Gebeurtenis:
    Overlijden
    Datum:
    zaterdag 26 augustus 1916
    Gebeurtenisplaats:
    Haarlem
    Plaats instelling:
    Haarlem
    Collectiegebied:
    Noord-Holland
    Aktenummer:
    769
    Registratiedatum:
    1916
    Akteplaats:
    Haarlem

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Noord-Hollands Archief:

    Bruidegom:
    Willem Pieter Wolterbeek
    Geslacht:
    Man
    Geboorteplaats:
    Amsterdam
    Leeftijd:
    27
    Beroep:
    ambtenaar
    Vader van de bruidegom:
    Robert Daniel Wolterbeek
    Geslacht:
    Man
    Beroep:
    directeur van de Nederlandsche Bank
    Moeder van de bruidegom:
    Henriette Maria Anna Meijer
    Geslacht:
    Vrouw

    Bruid:
    Maria Elisabeth van Marken
    Geslacht:
    Vrouw
    Geboorteplaats:
    Utrecht
    Leeftijd:
    21
    Vader van de bruid:
    Jacob Cornelis van Marken
    Geslacht:
    Man
    Beroep:
    Predikant
    Moeder van de bruid:
    Petronella Alida van Voorthuijsen
    Geslacht:
    Vrouw

    Gebeurtenis:
    Huwelijk
    Datum:
    donderdag 15 december 1859
    Gebeurtenisplaats:
    Amsterdam
    Plaats instelling:
    Haarlem
    Collectiegebied:
    Noord-Holland
    Aktenummer:
    Reg.11 fol. 24
    Registratiedatum:
    15 december 1859
    Akteplaats:
    Amsterdam

    Kinderen:
    1. Robert Daniël Wolterbeek is geboren op 17 sep 1860 in Haarlem; en is gestorven.
    2. 1. Jacob Cornelis Wolterbeek is geboren op 27 mei 1863 in Middelburg; is gestorven op 15 jul 1939 in Bloemendaal.
    3. Henriette Maria Anna Wolterbeek is geboren in 1865; en is gestorven.
    4. Petronella Alida Wolterbeek is geboren op 14 dec 1867 in Bloemendaal; en is gestorven.
    5. Maria Elisabeth Wolterbeek is geboren op 6 nov 1869 in Bloemendaal; is gestorven in 1926.
    6. Anna Henriette Wolterbeek is geboren op 8 jul 1871 in Santpoort; is gestorven in 1956.


Generatie: 3

  1. 4.  Robert Daniël Wolterbeek is geboren op 30 mrt 1801 in Amsterdam (zoon van Joannes Leonardus Wolterbeek en Elisabeth Maria Crommelin); is gestorven op 27 apr 1883 in Oosterbeek.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • FACT: lid van de raad van de stad
    • Beroep: bankier
    • Beroep: directeur van de Nederlandsche Bank
    • Beroep: particulier
    • Recordnummer: 226991

    Aantekeningen:

    Bij de 1e foto:
    Robert Daniël Wolterbeek en zijn echtgeote Henrietta Maria Anna Meyer.

    Bij de 2e foto:
    Huis Valkenburg


    Gedurende vele jaren domineerde het huis “Valkenburg” het kruispunt Utrechtseweg/ Van Borsselenweg te Oosterbeek. In 1845 kocht de Amsterdamse bankier Robert Daniël Wolterbeek een perceel grond van 7 ha. dat zuidelijk grensde aan de Oorsprong en oostelijk aan Hartenstein.
    Op het perceel bevond zich nabij het genoemde kruispunt het al meer dan 150 jaar oude, gerenommeerde etablissement de “Koude Herberg”. Het werd onder andere aangedaan door Jan Kneppelhout die er in zijn studententijd verbleef als hij Oosterbeek aandeed.
    Ten behoeve van de bouw van een buitenhuis voor zijn familie liet Robert Daniël Wolterbeek de herberg afbreken en aan de overzijde van de Utrechtseweg opnieuw optrekken. Op de plek waar tot dan de herberg stond liet Wolterbeek “Valkenburg” bouwen, een statig herenhuis met een oranjerie, stallen, kassen en een fraai aangelegde tuin met een beplanting die in hoog aanzien stond bij de tuinliefhebbers van die tijd. De naam ontleende hij aan de buitenplaats “Valkenburg” in Heemstede die enige tijd eigendom was van Johan Christian Meyer de vader van zijn echtgenote Henriëtta Meyer.
    De Familie Wolterbeek heeft gedurende ongeveer 80 jaar deel uitgemaakt van de Oosterbeekse elite. Drie generaties hebben in het (buiten)huis gewoond.

    In de achttiende- en vroeg negentiende eeuw werden de villa’s en buitenhuizen veelal bewoond door in Arnhem wonende en werkende vermogende families. Rond 1820 echter vestigde zich ook randstedelijke patriciaat in Oosterbeek. Zeer aannemelijk echter lijkt dat door bezoeken aan zijn halfbroer Dirk Jacob Wolterbeek (1791- 1840), van 1820 tot 1827 predikant van de Oude Kerk aan de (Beneden) Dorpsweg, het aantrekkelijke Oosterbeek in de aandacht geraakte van Robert Daniël.

    Zoals veel gegoede randstedelingen werd Robert Daniël Wolterbeek aangetrokken door het landschap rond Oosterbeek. Een landschap dat zich kenmerkte door weidsheid, grote hoogteverschillen en fraaie vergezichten over de Rijn en Betuwe vanaf de stuwwal.
    Robert Daniël was zeer gehecht aan “Valkenburg” en schreef er later over:
    “Het is op dat bevallige plekje, in die heerlijke omgeving, dat ik met mijn geliefde Echtgenoote en onze kinderen, gedurende vele Jaren, door Gods groote Goedheid, in Zijne altoos zoo vriendelijke natuur, het ruimste en edelste levensgenot mogt smaken.”

    Robert Daniël moest voor zijn werk zelf regelmatig op en neer naar Amsterdam, maar het lijkt er op dat zijn vrouw en kinderen het grootste deel van de tijd in Oosterbeek verbleven.

    Robert Daniël was als firmant verbonden aan de handelsfirma Daniël Crommelin & Zoonen, waar hij gaandeweg, meer en meer in conflict geraakte met zijn medefirmant en zwager Claude Daniël Crommelin (1795- 1859) hetgeen leidde tot zijn vertrek. De onenigheid zal sterk te maken hebben gehad met de positie waarin het handelshuis zich steeds meer bevond, die van sterk dalende omzetten. Overigens, een familievete daar Claude Daniël gehuwd was met een zus van Robert Daniël, Aleida Maria Wolterbeek (1802-1853).

    Op 19 maart 1829 huwt Robert Daniël te Amsterdam met Henriëtta Maria Anna Meyer (1802-1866). De leden van de familie Meyer waren al tien jaar bekenden van hem daar zijn oudere halfbroer, de Amsterdamse rechter Pieter Wolterbeek (1790- 1844), in 1819 in het huwelijk trad met een halfzus van de vrouw van Robert Daniël, Wilhelmina Maria Meyer (1791- 1843), net als Anna Henriette Meyer geboren in het eerste huwelijk van vader Johan Christiaan Meyer met Glaudina Adriana van Rooijen. Vader Meyer trouwde in tweede echt met Margaretha Johanna Rijsendaal uit welk huwelijk drie dochters werden geboren, Helena Henriette, Henriette Maria Anna (1802-1866) en Marianne Antoinette (1804-1886).

    Robert Daniël Wolterbeek leidt een druk bestaan en heeft gedurende zijn leven vele functies bekleed. Na zijn afscheid van het handelshuis Daniël Crommelin & Zoonen te Amsterdam was hij lid van de Kamer van Koophandel te Amsterdam, lid van den gemeenteraad van Amsterdam, lid der provinciale Staten van Noord-Holland, later van die van Gelderland, regent van het Gasthuis te Amsterdam en directeur en later commissaris van de Nederlandse Bank,maar ook lid van het College van Toezicht op de Hortus Botanicus in de hoofdstad, om enkele functies te noemen.

    De grote passie van Robert Daniel is echter de fraaie tuin rond “Valkenburg.
    Voor de dagelijkse gang van zaken waren een zevental personen in dienst. Velen waren gedurende tientallen jaren aan “Valkenburg”verbonden. Robert Daniël en later Anna waren trouw aan hun personeel.

    Na het overlijden van zijn echtgenote op 4 augustus 1866 wordt het, op familiedagen en bezoeken vanuit de grote vriendenkring, stil rond “Valkenburg”. Eerst volgt een volgende klap voor Robert Daniël, het financieel debacle van zoon Willem Pieter in 1867, en in 1870 de tragische dood van zijn zoon Dirk Jacob (zie aldaar) in Cheribon (Indië) waar deze suikerfabrikant was. Robert Daniël besluit de twee buitenechtelijke kinderen van Willem Pieter uit Indië te laten overkomen naar Oosterbeek waar zij hun jeugd doorbrachten op Valkenburg. Beide kinderen vertrokken op 31 maart 1871 vanuit Batavia met het Nederlands schip “Cornelis Wernard Eduard” en kwamen op 23 juli van datzelfde jaar in Holland aan. Voor hun vertrek werden beide kinderen op 5 maart 1871 eerst nog in de Protestantse Kerk in Cheribon gedoopt. Na het overlijden in 1883 van grootvader kwamen de kinderen onder voogdij van Anna Henriette Meyer en bleven op “Valkenburg” wonen.

    Op 27 april 18838 overlijdt Robert Daniël op “Valkenburg”. Hij wordt bijgezet in het graf van zijn echtgenote Henriëtta Wolterbeek- Meyer op de Oude Begraafplaats aan de Weg langs het Kerkhof, later de Fangmanweg geheten.

    Overleden:
    Gelders Archief:

    Overledene:
    Robert Daniel Wolterbeek
    Geslacht:
    Man
    Leeftijd:
    82 Jaar
    Beroep:
    zonder beroep
    Relatie:
    Henrietta Maria Anna Meijer
    Vader:
    Joannes Leonardus Wolterbeek
    Beroep:
    geen beroep vermeld
    Moeder:
    Elisabeth Maria Crommel
    Beroep:
    geen beroep vermeld

    Gebeurtenis:
    Overlijden
    Datum:
    vrijdag 27 april 1883
    Gebeurtenisplaats:
    Oosterbeek (Renkum)
    Plaats instelling:
    Arnhem
    Collectiegebied:
    Gelderland
    Archief:
    0207
    Registratienummer:
    3260
    Aktenummer:
    41
    Registratiedatum:
    28 april 1883
    Akteplaats:
    Renkum

    Robert is getrouwd met Henrietta Maria Anna Meyer op 19 mrt 1829 (civil) in Amsterdam. Henrietta (dochter van Johan Christian Meyer en Margaretha Johanna Rijsendaal) is geboren op 23 sep 1802; is gedoopt in Amsterdam; is gestorven op 4 aug 1866 in Renkum. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Henrietta Maria Anna Meyer is geboren op 23 sep 1802; is gedoopt in Amsterdam (dochter van Johan Christian Meyer en Margaretha Johanna Rijsendaal); is gestorven op 4 aug 1866 in Renkum.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: particuliere
    • Recordnummer: 226992

    Aantekeningen:

    Henriëtta besteedde veel tijd aan het lezen van poëzie en hield gedurende haar gehele leven zelf een poesiealbum bij waarin zij gedichten optekende, die zij veelal wijdde aan haar familieleden maar ook aan enige vrienden.
    In een van haar ontboezemingen wijdt zij een gedicht aan haar echtgenoot die op 30 maart 1837 zijn 36 ste verjaardag viert “daar hij zich voor zaken te Liverpool bevond”.

    Op 4 augustus 1866 overlijdt zij plotseling. Zij wordt begraven in het familiegraf op de Oude Begraafplaats aan de Fangmanweg, naast het graf waar twee jaar later Jacob van Lennep ter aarde besteld zal worden. Haar overlijden brengt de gehele familie uit evenwicht.

    Na haar dood, in 1866, laat Robert Daniël, ter herinnering aan zijn vrouw een bloemlezing van de vele gedichten die zijn vrouw tijdens haar leven schreef bundelen, tezamen met de drie toespraken die bij haar begrafenis werden gehouden drukken. Er was een toespraak in huis “Valkenburg” van de lutherse dominee A.J. Schröder, en twee grafredes van ds. W. Zegers (predikant van de Oude Kerk) en een van haar zwager Ferdinand Jacob Nieuwenhuis, luthers predikant, hoogleraar theologie (vader van de sociaal-anarchist Ferdinand Domela Nieuwenhuis), getrouwd met haar zuster Marianne Antoinette. De oplage van het herinneringsgeschrift bedroeg 50 stuks, veelal ten behoeve van de familieleden en vrienden. Van dit boekwerkje, getiteld “Herinneringen aan wijlen vrouwe Henriëtta Marie Anna Meijer, echtgenoote van Robert Daniël Wolterbeek”, was tot nu toe een exemplaar bekend in de verzameling van het Rijksprentenkabinet Amsterdam. Enige jaren geleden kreeg het Historisch Documentatiecentrum Renkum het originele poesiealbum, met marokijn omslag, gestoken in een lederen cassette, geschonken door een nazaat.

    Overleden:
    Gelders Archief:

    Overledene:
    Henrietta Maria Anna Meijer
    Geslacht:
    Vrouw
    Leeftijd:
    63 Jaar
    Beroep:
    zonder beroep
    Relatie:
    Robert Daniel Wolterbeek
    Vader:
    Nn Nn
    Beroep:
    -
    Moeder:
    Nn Nn
    Beroep:
    -

    Gebeurtenis:
    Overlijden
    Datum:
    zaterdag 4 augustus 1866
    Gebeurtenisplaats:
    Renkum
    Plaats instelling:
    Arnhem
    Collectiegebied:
    Gelderland
    Archief:
    0207
    Registratienummer:
    3262
    Aktenummer:
    52
    Registratiedatum:
    6 augustus 1866
    Akteplaats:
    Renkum

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Noord-Hollands Archief:

    Bruidegom:
    Robert Daniel Wolterbeek
    Geslacht:
    Man
    Geboorteplaats:
    Amsterdam
    Leeftijd:
    28
    Beroep:
    Particulier

    Vader van de bruidegom:
    Joannes Leonardus Wolterbeek
    Geslacht:
    Man
    Beroep:
    predikant bij de hervormde gemeente

    Moeder van de bruidegom:
    Elisabeth Maria Crommelin
    Geslacht:
    Vrouw
    Beroep:
    Particuliere

    Bruid:
    Henrietta Maria Anna Meijer
    Geslacht:
    Vrouw
    Geboorteplaats:
    Amsterdam
    Leeftijd:
    26
    Beroep:
    Particuliere

    Vader van de bruid:
    Johan Christian Meijer
    Geslacht:
    Man

    Moeder van de bruid:
    Margaretha Johanna Rijsendaal
    Geslacht:
    Vrouw
    Beroep:
    Particuliere

    Gebeurtenis:
    Huwelijk
    Datum:
    donderdag 19 maart 1829
    Gebeurtenisplaats:
    Amsterdam
    Plaats instelling:
    Haarlem
    Collectiegebied:
    Noord-Holland
    Aktenummer:
    Reg.2 fol. 55v
    Registratiedatum:
    19 maart 1829
    Akteplaats:
    Amsterdam
    Opmerking:
    bruidegom gedoopt 17-04-1801. bruid gedoopt 29-09-1802.

    Kinderen:
    1. Margaretha Johanna Christina Wolterbeek is geboren in 1829 in Amsterdam; is gestorven op 31 aug 1863 in Breslau (D).
    2. Joan Leonard Wolterbeek is geboren op 9 apr 1831 in Amsterdam; is gestorven op 27 jun 1913 in Den Haag.
    3. 2. Mr. Willem Pieter Wolterbeek is geboren in 1832 in Amsterdam; is gestorven in 1909 in Haarlem.
    4. Anna Henrietta Wolterbeek is geboren op 1 okt 1834 in Amsterdam; is gestorven op 26 aug 1905 in Oosterbeek.
    5. Dirk Jacob Wolterbeek is geboren op 31 aug 1836 in Amsterdam; is gestorven in jul 1870 in Cheribon (Ned. Ind.).
    6. Marianne Antoinette Wolterbeek is geboren op 22 nov 1838 in Amsterdam; is gestorven op 18 apr 1899.

  3. 6.  Jacob Cornelis van Marken is geboren op 4 nov 1809 in Hoorn (zoon van Ds. Bernardus van Marken en Maria Elisabeth de Vicq); is gestorven op 10 apr 1886 in Amsterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: predikant
    • Recordnummer: 223791

    Aantekeningen:

    Jacob is getrouwd met Petronella Alida van Voorthuijsen op 11 dec 1834 (civil) in Utrecht. Petronella (dochter van Willem van Voorthuijsen en Petronella Cornelia de Wit) is geboren op 18 jan 1812 in Vreeland; is gestorven op 6 nov 1870 in Amsterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 7.  Petronella Alida van Voorthuijsen is geboren op 18 jan 1812 in Vreeland (dochter van Willem van Voorthuijsen en Petronella Cornelia de Wit); is gestorven op 6 nov 1870 in Amsterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 223792

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Het Utrechts Archief:

    Bruidegom:
    Jacob Cornelis van Marken
    Geboorteplaats:
    Hoorn
    Leeftijd:
    25
    Vader bruidegom:
    Bernardus van Marken
    Moeder bruidegom:
    Maria Elisabeth de Vieg

    Bruid:
    Petronella Alida van Voorthuijsen
    Geboorteplaats:
    Vreeland
    Leeftijd:
    22

    Vader bruid:
    Guillaume van Voorthuijsen

    Moeder bruid:
    Petronella Cornelia de Wit

    Gebeurtenis:
    Huwelijk
    Datum:
    donderdag 11 december 1834
    Gebeurtenisplaats:
    Utrecht
    Plaats instelling:
    Utrecht
    Collectiegebied:
    Utrecht
    Archief:
    481
    Registratienummer:
    948-02
    Aktenummer:
    390
    Registratiedatum:
    11 december 1834
    Akteplaats:
    Utrecht

    Kinderen:
    1. Bernardus van Marken is geboren op 17 sep 1835 in Woudenberg; is gestorven op 9 jan 1850 in Amsterdam.
    2. Petronella Cornelia van Marken is geboren op 21 feb 1837 in Utrecht; is gestorven op 26 sep 1906 in Heemstede.
    3. 3. Maria Elisabeth van Marken is geboren op 23 jun 1838 in Utrecht; is gestorven op 26 aug 1916 in Haarlem.
    4. Willem van Marken is geboren op 7 okt 1839 in Utrecht; is gestorven op 13 okt 1918 in Den Haag.
    5. Lucas Catharinus Petrus van Marken is geboren op 28 jul 1841 in Woudenberg; is gestorven op 23 dec 1841 in Dordrecht.
    6. Catharina Petronella Susanna van Marken is geboren op 30 mrt 1843 in Dordrecht; en is gestorven.
    7. Jacob Cornelis van Marken is geboren op 30 jul 1845 in Dordrecht; is gestorven op 8 jan 1906 in Hof van Delft.
    8. Evert Pieter van Marken is geboren op 20 jun 1848 in Amsterdam; is gestorven op 13 mrt 1924 in Hilversum.
    9. Jacoba Margaretha Agatha van Marken is geboren op 8 mrt 1852 in Amsterdam; is gestorven op 4 mrt 1892 in Haarlem.


Generatie: 4

  1. 8.  Joannes Leonardus Wolterbeek is geboren op 26 nov 1763 in Nijmegen (zoon van Hendricus Johannes Wolterbeek en Aleijda Kleijnpennigh); is gestorven op 19 jan 1853 in Amsterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: predikant
    • Recordnummer: 226994

    Aantekeningen:

    Beroep:
    bij de hervormde gemeente te Waverveen, Loenen en Amsterdam

    Joannes is getrouwd met Elisabeth Maria Crommelin op 28 feb 1800 (civil) in Amsterdam. Elisabeth (dochter van Robert Daniël Crommelin en Maria Elisabeth Noortwijk) is geboren op 31 dec 1772 in Amsterdam; is gestorven op 23 mrt 1855 in Amsterdam. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  Elisabeth Maria Crommelin is geboren op 31 dec 1772 in Amsterdam (dochter van Robert Daniël Crommelin en Maria Elisabeth Noortwijk); is gestorven op 23 mrt 1855 in Amsterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: particuliere
    • Referentienummer: Cr01
    • Recordnummer: 226995

    Aantekeningen:

    Dochter uit de Amsterdamse handelsfamilie Crommelin.

    Kinderen:
    1. 4. Robert Daniël Wolterbeek is geboren op 30 mrt 1801 in Amsterdam; is gestorven op 27 apr 1883 in Oosterbeek.
    2. Aleida Maria Wolterbeek is geboren in 1802; is gestorven in 1862.
    3. Jan Leonard Wolterbeek is geboren in 1803; is gestorven in 1885.
    4. Maria Elisabeth Wolterbeek is geboren in 1805; is gestorven in 1806.
    5. Maria Elisabeth Wolterbeek is geboren in 1806; is gestorven in 1859.
    6. Dr. Claude Jacob Wolterbeek is geboren op 17 okt 1808 in Amsterdam; is gestorven in 1847.
    7. Guliana Cornelia Wolterbeek is geboren in 1810; is gestorven in 1874.

  3. 10.  Johan Christian Meyer en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 226996

    Aantekeningen:

    Was enige tijd eigenaar van de buitenplaats "Valkenburg" in Heemstede. De naam "Valkenburg" gebruikte zijn schoonzoon Robert Daniel Wolterbeek later voor een huis in Oosterbeek.

    Johan is getrouwd met Margaretha Johanna Rijsendaal. Margaretha en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 11.  Margaretha Johanna Rijsendaal en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: particuliere
    • Recordnummer: 226997

    Kinderen:
    1. Helena Henriette Meyer en is gestorven.
    2. 5. Henrietta Maria Anna Meyer is geboren op 23 sep 1802; is gedoopt in Amsterdam; is gestorven op 4 aug 1866 in Renkum.
    3. Marianne Antoinette Meijer is geboren in 1804; is gestorven op 23 mrt 1886 in Amsterdam.

  5. 12.  Ds. Bernardus van Marken is geboren op 4 apr 1766 in Weesp (zoon van Jacob van Marken en Adriana Peelen); is gestorven op 20 sep 1837 in Hoorn.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: leraar herv. gem.
    • Beroep: predikant
    • Recordnummer: 223797

    Aantekeningen:

    Overleden:
    Noord-Hollands Archief:

    Overledene:
    Bernardus van Marken
    Geslacht:
    Man
    Geboorteplaats:
    Weesp
    Leeftijd:
    71
    Vader:
    Jacob van Marken
    Geslacht:
    Man
    Moeder:
    Adriane Peelen
    Geslacht:
    Vrouw
    Partner:
    Maria Elizabeth de Vicq

    Gebeurtenis:
    Overlijden
    Datum:
    woensdag 20 september 1837
    Gebeurtenisplaats:
    Hoorn
    Plaats instelling:
    Haarlem
    Collectiegebied:
    Noord-Holland
    Aktenummer:
    244
    Registratiedatum:
    21 september 1837
    Akteplaats:
    Hoorn

    Bernardus is getrouwd met Maria Elisabeth de Vicq op 27 sep 1797 (civil) in Hoorn. Maria (dochter van Mr. Gerbrand de Vicq en Agatha Maria Kaiser) is geboren op 9 mrt 1772 in Hoorn; is gestorven op 4 mei 1838 in Hoorn. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 13.  Maria Elisabeth de Vicq is geboren op 9 mrt 1772 in Hoorn (dochter van Mr. Gerbrand de Vicq en Agatha Maria Kaiser); is gestorven op 4 mei 1838 in Hoorn.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 223798

    Aantekeningen:

    Overleden:
    Noord-Hollands Archief:

    Overledene:
    Maria Elisabeth de Vicq
    Geslacht:
    Vrouw
    Geboorteplaats:
    Hoorn
    Leeftijd:
    66
    Vader:
    Gerbrand de Vicq
    Geslacht:
    Man
    Moeder:
    Agatha Maria Kaiser
    Geslacht:
    Vrouw

    Partner:
    Bernardus van Marken

    Gebeurtenis:
    Overlijden
    Datum:
    vrijdag 4 mei 1838
    Gebeurtenisplaats:
    Hoorn
    Plaats instelling:
    Haarlem
    Collectiegebied:
    Noord-Holland
    Aktenummer:
    146
    Registratiedatum:
    5 mei 1838
    Akteplaats:
    Hoorn

    Kinderen:
    1. Adriana Jacoba van Marken is geboren op 21 jun 1801 in Hoorn; is gestorven op 6 mrt 1871 in Rotterdam.
    2. Margaretha Agatha van Marken is geboren op 12 nov 1802 in Hoorn; is gestorven op 21 aug 1870 in Spankeren.
    3. Agatha Maria van Marken is geboren op 21 jan 1805 in Hoorn; is gestorven op 15 jan 1827 in Hoorn.
    4. 6. Jacob Cornelis van Marken is geboren op 4 nov 1809 in Hoorn; is gestorven op 10 apr 1886 in Amsterdam.

  7. 14.  Willem van Voorthuijsen is gedoopt op 27 apr 1777 in Amsterdam (zoon van Evert van Voorthuijsen en Geesjen Smit); is gestorven op 27 mrt 1833 in Utrecht.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: predikant
    • Recordnummer: 223795

    Aantekeningen:

    Ook: van Voorthuysen

    Overleden:
    Het Utrechts Archief:

    Overledene:
    Willem van Voorthuijsen
    Geslacht:
    Man
    Leeftijd:
    56
    Relatie:
    Petronella Cornelia de Wit
    Vader:
    Evert van Voorthuijsen
    Moeder:
    Geesjen Smith

    Gebeurtenis:
    Overlijden
    Datum:
    woensdag 27 maart 1833
    Gebeurtenisplaats:
    Utrecht
    Plaats instelling:
    Utrecht
    Collectiegebied:
    Utrecht
    Archief:
    481
    Registratienummer:
    1181-03
    Aktenummer:
    299
    Registratiedatum:
    28 maart 1833
    Akteplaats:
    Utrecht

    Willem is getrouwd met Petronella Cornelia de Wit na 1809 (civil). Petronella (dochter van Johannes de Wit en Petronella Bos) is geboren op 7 nov 1788 in 's-Gravenzande; is gestorven op 9 apr 1854 in Utrecht. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  8. 15.  Petronella Cornelia de Wit is geboren op 7 nov 1788 in 's-Gravenzande (dochter van Johannes de Wit en Petronella Bos); is gestorven op 9 apr 1854 in Utrecht.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 223796

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    DTB G 3; Doopregister; gereformeerd; 's-Gravenzande
    fol. 167; datum 09-11-1788; doopinschrijving
    geboortedatum 07-11-1788
    Petronella Cornelia; vader Johannis de Wit; predikant alhier; moeder
    Petronella Bos; ovl. 19 november
    getuige(n) Cornelia Bos, geb. Boellaard
    opmerking: geb. den 7e November des avons 5 min. voor half 12

    Overleden:
    Het Utrechts Archief:

    Overledene:
    Petronella Cornelia de Wit
    Geslacht:
    Vrouw
    Leeftijd:
    64
    Relatie:
    Willem van Voorthuijsen
    Vader:
    Johannes de Wit
    Moeder:
    Petronella Bos

    Gebeurtenis:
    Overlijden
    Datum:
    zondag 9 april 1854
    Gebeurtenisplaats:
    Utrecht
    Plaats instelling:
    Utrecht
    Collectiegebied:
    Utrecht
    Archief:
    481
    Registratienummer:
    1196-03
    Aktenummer:
    416
    Registratiedatum:
    10 april 1854
    Akteplaats:
    Utrecht

    Kinderen:
    1. Gesina Maria van Voorthuijsen is geboren circa 1811 in Vreeland; is gestorven op 9 jul 1867 in Zeist.
    2. 7. Petronella Alida van Voorthuijsen is geboren op 18 jan 1812 in Vreeland; is gestorven op 6 nov 1870 in Amsterdam.
    3. Agata Joanna Christina van Voorthuijsen is geboren op 10 feb 1813 in Vreeland; is gestorven op 24 mei 1815 in Vreeland.
    4. Jan van Voorthuijsen is geboren circa 1814; is gestorven op 20 jul 1815 in Vreeland.
    5. Johannes van Voorthuijsen is geboren op 27 feb 1819 in Vreeland; en is gestorven.
    6. Jan van Voorthuijsen is geboren op 8 apr 1821 in Vreeland; is gestorven op 8 feb 1854 in Utrecht.