Levend



Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media

Generatie: 1

  1. 1.  Levend

    Gezin/Partner: Levend. [Gezinsblad] [Familiekaart]


Generatie: 2

  1. 2.  Jacob Ferdinand Sypko Domela Nieuwenhuis Nyegaard is geboren op 4 feb 1900 in Odijk (zoon van Jan Derk Domela Nieuwenhuis Nyegaard en Andrea Elisabeth Hermina Sijpkens); is gestorven op 25 sep 1944 in Groningen.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: advocaat en procureur
    • Recordnummer: 435284

    Aantekeningen:

    Hij is door de bezetter doodgeschoten.

    Jacob is getrouwd met Johanne Kristine Pedersen Karmark op 27 mei 1927 (civil) in Laurbjerg (Den.). Johanne is geboren op 19 dec 1898 in Laurbjerg (Den.); en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Johanne Kristine Pedersen Karmark is geboren op 19 dec 1898 in Laurbjerg (Den.); en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 435285

    Kinderen:
    1. 1. Levend
    2. Levend
    3. Levend
    4. Levend
    5. Levend
    6. Levend
    7. Levend


Generatie: 3

  1. 4.  Jan Derk Domela Nieuwenhuis Nyegaard is geboren op 25 jul 1870 in Amsterdam (zoon van Mr. Jacob Domela Nieuwenhuis en Elizabeth Rolandus Hagedoorn); is gestorven op 4 jan 1955 in Amsterdam; is begraven in Utrecht.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 342075

    Aantekeningen:

    Bij de 2e afbeelding:
    Ds. Jan Derk Domela Nieuwenhuis Nyegaard.
    Schilderij in olieverf, Jeanne Bieruma Oosting
    Coli: mr. O. J.T.N. Domela Nieuwenhuis Nyegaard Amsterdam.
    Foto: Stichting Iconographisch Bureau, ’s-Gravenhage
    Datering: 1939


    Jan Derk Domela Nieuwenhuis Nyegaard voerde al vrij vroeg de naamstoevoeging Nyegaard. Deze werd gewettigd bij K.B. van 2 september 1922, nr. 86. Nyegaard was de naam van het dorpje in Sailing, Jutland, Denemarken, waar een der voorvaderen, Niels Pedersen in 1631 werd geboren. Hij noemde zich naar zijn geboorteplaats. Zijn nazaten voerden allen de toevoeging Nyegaard. Toen Jacob Severin Nyegaard ( 1746-1818) zich in Nederland vestigde, vertaalde hij Nyegaard in Nieuwenhuis. Deze vertaling werd van toen af de familienaam.



    Van Wikipedia:

    Jan Derk Domela Nieuwenhuis Nyegaard was een Nederlandse predikant, publicist, flamingant en grootnederlander. Hij was een neef van Ferdinand Domela Nieuwenhuis.

    Levensloop

    Vroege jeugd
    De Nederlandse familie Domela Nieuwenhuis was afkomstig van een Deense zeekapitein, met achternaam Nyegaard. Deze kapitein leed schipbreuk in de buurt van Kennemerland. De kapitein vestigde zich vervolgens als koopman in Alkmaar, waarbij hij zijn naam Nyegaard vernederlandste tot Nieuwenhuis.

    Jan Derk was een zoon van Jacob Domela Nieuwenhuis, advocaat en procureur, en Elisabeth Rolandus Hagedoorn.

    Hij was vaak ziek in zijn jeugd, zodat hij niet naar school kon en thuis les kreeg van zijn vader, zijn broer en enkele privéleraren. Hij hield van geschiedenis en taalkunde. Hij was zeer geïnteresseerd in zijn afkomst, die Deens-Noors bleek te zijn. Vandaar ook dat hij de oude Deense familienaam Nyegaard aan de vernederlandste naam van de familie toegevoegde (officieel erkend in 1922), waarmee hij iedereen kon laten zien wie zijn voorouders waren.

    Opleiding tot predikant
    Domela Nieuwenhuis wilde graag predikant worden - net als zijn vader, maar in Nederland en later in Lausanne in Zwitserland slaagde hij daar niet in vanwege zijn gezondheidsproblemen. Hij trouwde toen met Andrea Elisabeth Hermina (Elise) Sijpkens, en kreeg drie zoons uit dat huwelijk. Op aanraden van zijn arts vertrok hij met zijn vrouw naar Schotland, waar hij eindelijk predikant kon worden. Maar de Free Church of Scotland was erg calvinistisch en hijzelf lutheraan, zodat hij later overstapte op de Evangelical Church of Scotland, waar hij zijn opleiding afmaakte.

    Activist in Vlaanderen
    Terug in Nederland bleek zijn opleiding niet geschikt voor een lutherse kerk, en door overleg met G. Vos stapte hij over naar de Nederlandse Hervormde Kerk. Er was echter pas na twee jaar een plaats vrij in Nederland, maar in de tussentijd werd hem een baan aangeboden in Oostende. Toen hij predikant was in Vlaanderen kwam hij in aanraking met de Vlaamse Beweging, en werd hij lid van het Algemeen Nederlandsch Verbond. Vanaf 1913, vlak voor de Eerste Wereldoorlog werd hij voorzitter van de activistische groep Jong-Vlaanderen. Deze verspreidde de Vlaamsche Post, een Vlaams-nationalistisch tijdschrift. Daarin schreef Domela Nieuwenhuis veel artikelen, over zijn visie dat Vlaanderen en Nederland onder een Duits protectoraat moesten komen, en dat er een Alteutonenbond opgericht moest worden, die alle Germaanse volkeren zou omvatten. Hij publiceerde in 1915 Vlaanderen bevrijd van allen zuidelijken dwang. Als afgevaardigde van de Nationaal Jong-Vlaamse beweging reisde hij meerdere malen (in 1915, 1917 en 1918) naar Duitsland om daar onder andere bij de rijkskanselier de belangen van de beweging te bepleiten[1].

    Na het door hem geïnstigeerde, mislukte referendum van de Raad van Vlaanderen over secessie van België in 1917, staakte het Duitse bezettingsbestuur de ondersteuning, en werd Domela Nieuwenhuis uit Jong-Vlaanderen gezet. In oktober 1918 vluchtte hij naar Nederland. Het Belgisch gerecht veroordeelde hem in 1919 bij verstek wegens hoogverraad ter dood. De Belgische Justitie kon hem echter niet in Nederland vervolgen.[2]
    Tussen de oorlogen

    In het interbellum matigde hij zich enigszins, en werd Domela Nieuwenhuis predikant in Beetsterzwaag. Hij volgde de nieuwe politieke partijen als VNV, NSB en Zwart Front in hun idee van een Groot-Nederland (zelf noemde hij het Héél-Nederland, maar bedoelde daarmee alleen de Nederlandstalige gebieden), maar van antisemitisme moest hij niets hebben.

    Opnieuw actief in een oorlog
    Toen Nederland werd bezet in 1940, was Domela in eerste instantie goedkeurend, of in ieder geval welwillend richting de Duitse bezetter. Zijn vrouw Elise overleed vlak na de invasie. De Beauftragte des Reichskommissar van Friesland Werner Ross bleek een verre verwant van hem te zijn en werd een vriend, die zelfs zijn kerkdiensten in uniform bezocht. Dit bezorgde hem gezichtsverlies bij zijn gemeente, terwijl Domela Nieuwenhuis zich juist steeds vaker uitsprak tegen de handelingswijze van de Duitse bezetters.

    In 1941 kreeg Domela met steun van Ross toestemming om terug naar Vlaanderen te reizen, waar dankzij het VNV eerherstel voor de activisten in de vorige oorlog werd geregeld. Domela Nieuwenhuis Nyegaard ging met emeritaat en verhuisde in 1943 terug naar Amsterdam. Op de fiets maakte hij grote tochten van enkele weken door het gehele land, tot in Zuid-Limburg toe, en logeerde bij vrienden en kennissen.

    In de herfst van 1944 trok hij op zijn rijwiel naar het Noorden, om zijn jongste zoon Jakob en diens gezin in Groningen te bezoeken. Op 25 september werd Jakob, die betrokken was bij enkele verzetsacties, door een Duitse politiepatrouille in zijn woning doodgeschoten. Domela, die zeer kort na de moord het huis van zijn zoon en schoondochter Astrid binnentrad, geraakte buiten zichzelf van woede en smart, wierp een venster open en hield ten aanhore van een talrijk publiek een scheldkanonnade tegen 'Hitler, Himmler en hun bende'. Hij werd door de teruggekeerde patrouille gegrepen en naar het beruchte Scholtenshuis gebracht, waar hij zich kranig heeft gedragen en zijn medegevangenen tot een daadwerkelijke geestelijke steun is geweest. Hij had het aan Ross en diens collega in de provincie Groningen, dr. Conring, te danken dat hij niet naar Duitsland werd afgevoerd om daar in nacht en nevel te verdwijnen, maar werd voor de duur van de oorlog verbannen naar het eiland Schiermonnikoog.

    Na de oorlog
    Na de bevrijding keerde hij naar het vasteland terug. Het doodsbericht van zijn zoon Edzard, die was omgekomen in een Japans gevangenenkamp, greep hem zeer aan, maar hij beschikte nog over voldoende veerkracht om het verlies van dit kind, dat zijn politieke inzichten steeds had gedeeld, te boven te komen door opnieuw contact te zoeken met 'Héél-Nederlandse' geestverwanten in het eigen land en in Vlaanderen. Via Lode van Dullemens Groot-Nederlandsgezinde Verbond der Lage Landen kreeg hij verbinding met Vlamingen van de groep 'Vive le Gueux-De Blauwvoet' (1947-1949). Uit die kring kwam weldra het maandblad Het Pennoen voort, waarvan Domela 'beschermheer en raadsman' werd en waarvoor hij nog vele artikelen schreef. In 1946 hertrouwde hij met zijn achternicht, de schilderes Elisabeth Francisca Nieuwenhuis.
    In de loop van 1954 namen zijn krachten echter snel af en op 4 januari 1955 overleed hij. Hij ligt in een eregraf op een particuliere begraafplaats in Woerden, waar hij op het laatst van zijn leven nog predikant was.

    Elke vijf jaar bezoekt een Vlaamse delegatie, waaronder zijn achterachterkleindochter het graf, als aanhangers van zijn denkbeelden.

    Jan is getrouwd met Andrea Elisabeth Hermina Sijpkens op 31 jul 1893 (civil) in Groningen. Andrea (dochter van Willem Sijpkens en Willemina Elisabeth Hoefhamer) is geboren op 14 jul 1869 in Elburg; is gestorven op 20 mei 1940 in Beetsterzwaag; is begraven in Woerden. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Andrea Elisabeth Hermina Sijpkens is geboren op 14 jul 1869 in Elburg (dochter van Willem Sijpkens en Willemina Elisabeth Hoefhamer); is gestorven op 20 mei 1940 in Beetsterzwaag; is begraven in Woerden.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 435161

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Groninger Archieven:

    Bruidegom
    Jan Derk Domela Nieuwenhuis
    Beroep
    student
    Geboortedatum
    25-07-1870
    Geboorteplaats
    Amsterdam
    Leeftijd
    23 jaar

    Bruid
    Andrea Elisabeth Hermina Sijpkens
    Geboortedatum
    14-07-1869
    Geboorteplaats
    Elburg
    Leeftijd
    24 jaar

    Vader van de bruidegom
    Jacob Domela Nieuwenhuis
    Beroep
    hoogleeraar
    Moeder van de bruidegom
    Elizabeth Rolandus Hagedoorn

    Vader van de bruid
    Willem Sijpkens
    Beroep
    Predikant
    Moeder van de bruid
    Willemina Elisabeth Hoefhamer

    Gebeurtenis
    Huwelijk
    Datum
    31-07-1893
    Gebeurtenisplaats
    Groningen
    Documenttype
    BS Huwelijk
    Erfgoedinstelling
    Groninger Archieven
    Plaats instelling
    Groningen
    Collectiegebied
    Groningen
    Aktenummer
    258
    Registratiedatum
    31-07-1893
    Akteplaats
    Groningen
    Collectie
    Bron: boek, Periode: 1893
    Boek
    Huwelijksregister 1893
    Opmerking
    KB.02 09 1922 naamswijziging; Domela Nieuwenhuis Nijegaard
    AkteSoort
    huwelijk

    Kinderen:
    1. Mr. Onko Jalmar Tjarda Nyegaard Domela Nieuwenhuis Nyegaard is geboren op 15 apr 1894 in Edinburgh (UK); is gestorven op 23 mei 1988 in Amsterdam.
    2. Sypko Haye Edzard Domela Nieuwenhuis Nyegaard is geboren op 15 apr 1894 in Edinburgh (UK); en is gestorven.
    3. 2. Jacob Ferdinand Sypko Domela Nieuwenhuis Nyegaard is geboren op 4 feb 1900 in Odijk; is gestorven op 25 sep 1944 in Groningen.


Generatie: 4

  1. 8.  Mr. Jacob Domela Nieuwenhuis is geboren op 19 feb 1836 in Monnickendam (zoon van Prof. Ferdinand Jacobus Domela Nieuwenhuis en Henrietta Francis Berry); is gestorven op 14 aug 1924 in Den Haag.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • FACT: Ridder in de Orde van den Nederlandschen Leeuw
    • Beroep: hoogleraar
    • Recordnummer: 227700
    • Titel: Prof.

    Aantekeningen:

    Op 18 juni 1859 werd hij doctor juris; in september 1859 werd hij advocaat te Amsterdam. In 1877 verkreeg hij het lidmaatschap van de Staten van Noord-Holland. Op 15 november 1884 werd hij benoemd tot hoogleraar in het strafrecht aan de Rijksuniversiteit te Groningen. In 1898 werd hij daar rector-magnificus. Voorts was hij lid van de Evangelisch-Lutherse synode en van het hoofdbestuur van de Christelijk Historische Kiezersbond. Hij is schrijver van vele
    juridische werken en redacteur van het Tijdschrift voor Strafrecht. Jacob Domela Nieuwenhuis werd benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

    Beroep:
    te Groningen

    Jacob is getrouwd met Elizabeth Rolandus Hagedoorn op 20 aug 1863 (civil) in Woerden. Elizabeth (dochter van Jan Derk Rolandus Hagedoorn en Petronella de Brauw) is geboren op 22 jul 1842 in Coevorden; is gestorven op 19 mrt 1916 in Den Haag. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  Elizabeth Rolandus Hagedoorn is geboren op 22 jul 1842 in Coevorden (dochter van Jan Derk Rolandus Hagedoorn en Petronella de Brauw); is gestorven op 19 mrt 1916 in Den Haag.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 227701

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Het Utrechts Archief:

    Bruidegom:
    Jacob Domela Nieuwenhuis
    Geboorteplaats:
    Monnikkendam
    Leeftijd:
    27
    Vader van de bruidegom:
    Ferdinand Jacob Domela Nieuwenhuis
    Moeder van de bruidegom:
    Henrietta Frances Berrij

    Bruid:
    Elizabeth Rolandus Hagedoorn
    Geboorteplaats:
    Coevorden
    Leeftijd:
    21
    Vader van de bruid:
    Jan Derk Rolandus Hagedoorn
    Moeder van de bruid:
    Petronella de Brauw

    Gebeurtenis:
    Huwelijk
    Datum:
    donderdag 20 augustus 1863
    Gebeurtenisplaats:
    Woerden
    Plaats instelling:
    Utrecht
    Collectiegebied:
    Utrecht
    Archief:
    481
    Registratienummer:
    331-09
    Aktenummer:
    18
    Registratiedatum:
    20 augustus 1863
    Akteplaats:
    Woerden

    Kinderen:
    1. Ferdinand Jacobus Domela Nieuwenhuis is geboren op 17 jun 1864 in Amsterdam; is gestorven op 15 feb 1935 in Den Haag.
    2. Marianne Petronella Domela Nieuwenhuis is geboren op 4 jul 1867 in Amsterdam; is gestorven op 24 feb 1944.
    3. Domela Nieuwenhuis is geboren op 4 jul 1867 in Amsterdam; is gestorven op 4 jul 1867 in Amsterdam.
    4. 4. Jan Derk Domela Nieuwenhuis Nyegaard is geboren op 25 jul 1870 in Amsterdam; is gestorven op 4 jan 1955 in Amsterdam; is begraven in Utrecht.

  3. 10.  Willem Sijpkens is geboren circa 1829 (zoon van Sijpko Sijpkens en Aleida Bertha Hulsewe); en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: predikant
    • Recordnummer: 435280

    Willem is getrouwd met Willemina Elisabeth Hoefhamer op 19 aug 1868 (civil) in Elburg. Willemina (dochter van Gerrit Andreas Hoefhamer en Henrica Elbarta Elisabeth van Griethuijsen) is geboren circa 1841; en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 11.  Willemina Elisabeth Hoefhamer is geboren circa 1841 (dochter van Gerrit Andreas Hoefhamer en Henrica Elbarta Elisabeth van Griethuijsen); en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 435281

    Aantekeningen:

    Getrouwd:

    Kinderen:
    1. 5. Andrea Elisabeth Hermina Sijpkens is geboren op 14 jul 1869 in Elburg; is gestorven op 20 mei 1940 in Beetsterzwaag; is begraven in Woerden.
    2. Henricus Andreas Sijpkens is geboren circa 1872; en is gestorven.