Dirck Duyst Spierinck

Mannelijk - Ja, datum echter onbekend


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media

Generatie: 1

  1. 1.  Dirck Duyst Spierinck (zoon van François Spiering en Oncommera Menninck); en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 442354


Generatie: 2

  1. 2.  François Spiering is geboren circa 1550 in Antwerpen (B) (zoon van Arthur Spieringh en Maria van Overvest); is gestorven op 23 feb 1630 in Delft.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 442350

    Aantekeningen:

    Ook: Spierinck


    Uit Canon van Delft:

    Toen de muitende Spanjaarden in 1576 Antwerpen plun­derden en in brand staken, werd ook het tapijtatelier van Francois Spiering leeggeroofd. De oorlogshandelingen waren reden dat Spiering, zoals vele andere Vlamingen, naar de Noordelijke Nederlanden emigreerde. Het is niet bekend wanneer hij zich in Delft vestigde, wel dat hij getrouwd was met een Delftse regentendochter.

    In die tijd was er in Delft in ieder geval één tapijtwever werkzaam: Joost Lanckaert. Waar­schijnlijk had hij een kleine weverij in de stad. De Leidse Laken­hal is in het bezit van een wandtapijt dat door Lanckaert is ge­weven en het ontzet van Leiden uitbeeldt. Met de komst van Spiering brak in Delft een betrekkelijk korte periode aan van een bloeiende tapijt­weverij, die opdrachten uit heel Europa opleverde.
    Het Delftse stadsbestuur stond zeer positief tegenover de vestiging van deze nieuwe nering: het bevorderde de werkgelegenheid, wat gunstig uitkwam in een tijd van immigratie van Vlaamse protes­tanten. In 1592 kreeg Spiering tegen een geringe vergoeding de beschikking over het leegstaande Sint-Agnietenklooster, dicht bij de Oostpoort. Wandtapijtindustrie vraagt om grote ruimten en is arbeidsintensief. In de bloeitijd van het bedrijf waren er zo'n veertig werknemers werkzaam. De weverij van Spiering leverde hoge kwaliteit. Ontwerpen van gerenommeerde schilders werden gebruikt voor de in wol geweven afbeeldingen. Vooral mytholo­gische voorstellingen en actuele oorlogsoverwinningen waren zeer geliefd.
    Francois Spiering was een uitstekend zakenman, die vertegen­woordigers had in Frankrijk en Engeland. De opdrachten voor de kostbare werkstukken kwamen voornamelijk van overheids­instellingen en vorstenhuizen. Bekend zijn de rond 1592 gegeven opdrachten van Gustaaf II Adolf van Zweden voor een serie Diana-tapijten, naast de acht tapijten die Spiering leverde voor de ver­trekken van de Staten-Generaal in Den Haag. Voor de grootadmiraal van Engeland, Charles Howard, leverde hij een serie die betrekking had op de Engelse overwinningen op de Spanjaarden. Veel van de kostbare wandtapijten zijn in de loop van de eeuwen verloren gegaan, maar een aantal is nog te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam.
    De schilder Karel van Mander de Oude leverde diverse ontwerpen aan Spiering. Zijn zoon, Karel van Mander de Jonge, die in 1608 bij de tapijtwever in dienst trad, vervaardigde ontwerpen van hoge kwaliteit en droeg zo bij aan de internationale faam van zijn werk­gever. In 1615 begon Van Mander een eigen bedrijf in het leeg­staande Sint-Annaklooster, aan de noordkant van de stad. Nicolaas Snouckaert werd zijn belangrijkste financier. Van Mander wist be­langrijke opdrachten in de wacht te slepen, onder andere van de koning van Denemarken. Door hogere lonen te betalen, lokte hij werknemers bij Spiering weg, maar wanbeheer en de plotselinge dood van Van Mander leidden tot sluiting van het bedrijf in 1623.
    Spiering stierfin 1630. Zijn zonen zetten het bedrijf nog enige tijd voort. Rond 1635 nam de uit Gouda afkomstige Maximiliaan van der Gucht het bedrijf van de erfgenamen van Spiering over. Zijn atelier leverde een aantal wandtapijtseries van veldslagen en be­legeringen aan het Zweedse en Poolse hof. Zowel in het koninklijk paleis Kungliga Slottet als in het slot Skokloster, gelegen tussen Stockholm en Uppsala, zijn tot op de dag van vandaag wand­tapijten van Van der Gucht te vinden. Ook produceerde hij veel kleinere producten, zoals kussens en tafelkleden. Zijn atelier evenaarde niet de hoge kwaliteit van het bedrijf van Spiering. De dood van Van der Gucht in 1689 betekende het definitieve einde van de bloeitijd van de Delftse tapijtweverij.

    François is getrouwd met Oncommera Menninck op 13 nov 1585 (civil) in Scheveningen. Oncommera (dochter van Adriaan Menninck en Johanna Duyst van Voorhout) is gestorven op 12 aug 1634. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Oncommera Menninck (dochter van Adriaan Menninck en Johanna Duyst van Voorhout); is gestorven op 12 aug 1634.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 442349

    Aantekeningen:

    Zij erfde 12 december 1615 van haar ongehuwde zuster Sophia het leengoed te Naaldwijk.

    Kinderen:
    1. Abraham Spierinck en is gestorven.
    2. 1. Dirck Duyst Spierinck en is gestorven.
    3. Isac Spiering Guldecroon en is gestorven; is begraven op 2 sep 1652.
    4. Aert Spiering is geboren in 1593; en is gestorven; is begraven op 18 mei 1650.
    5. Pieter Spiering Silvercroon is geboren in 1595; is gestorven in 1652.
    6. Catharina Spiering is geboren op 21 jan 1595; is gestorven op 14 dec 1640 in Delft.


Generatie: 3

  1. 4.  Arthur Spieringh en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 442351

    Arthur is getrouwd met Maria van Overvest. Maria en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Maria van Overvest en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 442352

    Kinderen:
    1. 2. François Spiering is geboren circa 1550 in Antwerpen (B); is gestorven op 23 feb 1630 in Delft.

  3. 6.  Adriaan Menninck is geboren circa 1533; is gestorven circa 1595.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: blauwverver
    • Verblijfplaats: Adres:
      Verwersdijk
      Delft
    • Recordnummer: 442348

    Aantekeningen:



    Verblijfplaats:

    Adriaan is getrouwd met Johanna Duyst van Voorhout. Johanna (dochter van Frans Duyst van Voorhout en Maria van Segwaert) is geboren op 14 aug 1530 in Delft; is gestorven vóór 9 nov 1612. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 7.  Johanna Duyst van Voorhout is geboren op 14 aug 1530 in Delft (dochter van Frans Duyst van Voorhout en Maria van Segwaert); is gestorven vóór 9 nov 1612.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 442347

    Aantekeningen:

    Kinderen:
    1. 3. Oncommera Menninck is gestorven op 12 aug 1634.
    2. Sara Menninck en is gestorven; is begraven op 28 feb 1621.
    3. Michiel Menninck en is gestorven.
    4. Sophia Duyst Menninck en is gestorven.
    5. Levend


Generatie: 4

  1. 14.  Frans Duyst van Voorhout is geboren circa 1500 in Delft (zoon van Dirck Duyst van Voorhout en Sophie van Sevender); is gestorven op 25 mrt 1573 in Delft.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • FACT: baljuw en dijkgraaf van Delfland
    • FACT: binnenhavenmeester van Delft
    • FACT: burgemeester van Delft
    • FACT: schepen van Delft
    • FACT: veertigraad van Delft
    • Recordnummer: 442344

    Frans is getrouwd met Maria van Segwaert op 21 jun 1526 (civil). Maria (dochter van Claes van Segwaert en Elisabeth Jacobs) is gestorven op 2 okt 1537. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 15.  Maria van Segwaert (dochter van Claes van Segwaert en Elisabeth Jacobs); is gestorven op 2 okt 1537.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 442345

    Kinderen:
    1. Katharina Duyst van Voorhout en is gestorven.
    2. Claes Duyst van Voorhout en is gestorven.
    3. 7. Johanna Duyst van Voorhout is geboren op 14 aug 1530 in Delft; is gestorven vóór 9 nov 1612.