Grietjen van Leeuwenhoec

Vrouwelijk 1637 - 1702  (~ 64 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media

Generatie: 1

  1. 1.  Grietjen van Leeuwenhoec is gedoopt op 31 mei 1637 in Delft (dochter van Huijch van Leeuwenhoeck en Magdaleentgen van Cuijck); is gestorven op 18 mei 1702; is begraven op 20 mei 1702 in Rotterdam.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 67815
    • Verblijfplaats: 1702; Adres:
      Leuvehaven
      Rotterdam

    Aantekeningen:

    Gijsbert had enkele kinderen uit zijn eerdere huwelijk. Grietje testeerde drie maal.

    Ongehuwd testeert zij met haar zuster Geertruij. In haar tweede testament - 29 januari 1684- wordt Gijsbert tot universeel erfgenaam benoemd, terwijl de kinderen, mochten die er zijn, de legitieme portie ontvangen. Haar zuster Geertruij Huijgen Leeuwenhoek, bejaarde ongehuwde dochter te Delft, krijgt, indien er geen kinderen zijn, de lijftocht van het huisje van Grietje staande en gelegen in de Leeuwenpoort tot in Delft.
    Achttien jaar later, drie dagen voor haar dood testeert Grietje opnieuw. Ze is "siekelijk te bedde leggende dogh haar verstant magtig" en verklaart niet boven de 4.000 gulden te zijn gequotiseerd. Ze heeft geen kinderen en haar zuster Geertruij is reeds lang overleden. Grietje laat nu - ieder voor een derde part - erven de kinderen en verdere descendenten van haar broers en zuster Lambrecht, Maarten en Jannetje Leeuwenhoek. Haar man Gijsbert, die alles zou hebben geërfd indien het eerdere testament nog van kracht zou zijn geweest, krijgt nu slechts het vruchtgebruik. Voogden zijn haar neven Maerten en Adriaen Leeuwenhoek alsmede Barent van Frijtom en François van Trigt.
    Op 16 mei 1702, één dag na het maken van het testament door Grietje, legt Gijsbert Kruijt een verklaring af dat hij aan zijn twee zoons Nicolaas en Pieter, koopman resp. pontgaarder te Rotterdam, een bedrag van 2.100 carolus guldens schuldig is voor geleverde winkelwaren. Op diezelfde dag leggen hij en zijn beide zoons een verklaring af inzake de erfenis van Gijsbert van zijn moeder Maria Willems de Veth.
    Maria had in haar testament haar zoon Gijsbert de keus gegeven tussen het houden van het vruchtgebruik van zijn kindsdeel (waarvan het eigendom dan zou toekomen aan zijn zonen Nicolaas en Pieter) en het in eigendom verkrijgen van dat deel van zijn kindsdeel dat de legitieme portie is. Hij zou binnen zes weken na haar overlijden moeten kiezen maar had dat verzuimd. Nu verklaart hij dat hij gekozen heeft voor het vruchtgebruik. Zijn zoons verklaren dat hij dat aan hen binnen zes weken na het overlijden van Maria de Veth had gezegd. Mogelijkerwijs is dit waar, maar vastgesteld kan worden dat dit de zoons en Gijsbert wel goed uitkomt, aangezien bij de andere keuze een deel van de erfenis in de gemene boedel van Gijsbert en Grietje zou zijn gevallen en vervolgens bij haar erfgenamen!
    Op 19 mei 1702, een dag na het overlijden van Grietje Leeuwenhoek, laat Gijsbert optekenen dat Grietje overleden is op 18 mei 1702 "des morgens de clocque ontrent tusschen een en twee uijren" en dat hij haar zal laten begraven "op een bequame tijt ende
    maniere na costuijmen alhier gebruijckelijk" onder de aantekening dat hij dat niet doet als erfgenaam van Grietje "maar alleen uijt een preuse sake" en wel ten laste van de erfgenamen van Grietje op wiens verzoek "en speciale ordre" hij de begrafenis verzorgt.
    Bovenstaande aktes lijken de conclusie te rechtvaardigen dat het testament van Grietje Leeuwenhoek haar man en stiefzoons onaangenaam heeft verrast!

    Gedoopt:
    Gemeentearchief Delft:

    DTB Delft inv. 56 , folio 11 v

    Dopeling Grietjen
    Vader Huijg Antonisz van Leeuwehoec
    Moeder Maddeleentjen Maertens
    Getuige Tonis Philipsz
    Barbertje Dircx
    Margriete Maertens van Cuijck

    Plaats Delft
    Datum doop 31-05-1637

    Verblijfplaats:
    bij het wijntonnitje

    Overleden:
    Gemeentearchief Rotterdam:

    DTB Rotterdam inv. 44 Begraven

    Overledene Margarieta Leeuwenhoek
    Huisvrouw van Gijsbert Cruijt
    Plaats Rotterdam
    Datum begraven 20-05-1702
    Opmerkingen Nieuwe kerkhof; Leuvehaven in Wijntonnitje

    Grietjen is getrouwd met Gijsbert Cruijd (civil) in Schipluiden. Gijsbert (zoon van Pieter Cruijt en Maria de Veth) en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Gemeentearchief Delft:

    DTB Delft inv. 132

    Bruidegom Gijsbert Cruijd , weduwnaar van
    Bruid Margreta Leeuwenhock ,
    Plaats Delft
    Datum ondertrouw 03-02-1680


    Attestatie op 4 februari 1680 in Rotterdam gegeven om op 18 februari 1680 te trouwen in Schipluiden.

    Uit dit huwelijk zijn geen kinderen voortgekomen.


Generatie: 2

  1. 2.  Huijch van Leeuwenhoeck (zoon van Thonis van Leeuwenhouck en Geertgen); en is gestorven; is begraven op 15 feb 1669 in Delft.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 67794

    Aantekeningen:

    In het huizenprotocol komt Huijch eerst in de Pietersstraat NZ op de noordwest hoek van de Cruijsstraat, daarna aan de Pontemarkt WZ in een poort voor. Huijch en Magdaleentje testeren twee maal. Het eerste testament is van 15 mei 1621, enkele dagen vóór de geboorte van hun eerste kind.3 Ze wonen aan de Brabantse Turfmarkt, waar het testament wordt opgemaakt. De langstlevende wordt erfgenaam. Mochten er kinderen zijn dan moet de langstlevende die voeden, kleden, naar school laten gaan, een handwerk "ofte andere eerlicke executie" laten leren etc. De langstlevende moet in dat geval aan de kinderen wanneer ze mondig geworden zijn of huwen 100 carolus guldens uitkeren.
    Als er geen kinderen zijn en Magdaleentje komt eerder te overlijden, dan moet Huijch de volgende legaten uitkeren:
    1e. Een bedrag van 200 gulden aan de vader van Magdaleentje, en bij diens vooroverlijden aan zijn tegenwoordige huisvrouw -en schoonmoeder van Magdaleentje- Crijntge Jansdr.;
    2e. Aan haar zuster Grijetje Maertensdr. een bedrag van 50 gulden;
    3e. Aan haar broer Lambrecht Maertensz. eveneens een bedrag van 50 gulden.
    Voorts ontvangt haar zuster Sara Maertens haar "beste rode rock, item haere sussetten rock mitsgaders hare beste hoijck" en haar schoonmoeder Crijntge Jansdr. "hare silveren onderrijem".
    Als Huijch eerst komt te overlijden zonder kinderen na te laten dan zal Magdaleentje eveneens in totaal 300 carolus guldens moeten uitreiken en wel de helft aan Thonis Philipsz., zijn vader, en de helft aan Philips Thonisz., zijn broer, en bij voorsterven van een van hen de ander. Voorts krijgt zijn broer het "pack Turx groff greyne cleen als brouck ende wamboijs item de beste swarte laecken mantel ende de beste rijem". Getuigen zijn de geburen Adriaen Anthonisz. en Cornelis Jacobsz.

    Huijch en Magdaleentje testeren op 9 januari 1664, bijna 43 jaar later, voor de tweede maal. De langstlevende wordt universeel erfgenaam. Ze verklaren hun kinderen Lambrecht, Maerten en Jannitge bij het huwelijk een uitzet te hebben gegeven en dat de andere kinderen, Geertruij en Grietje, als zij nog gaan huwen, daarom elk 200 gulden zullen ontvangen.
    Indien de langstlevende gaat hertrouwen zal aan de vijf kinderen tezamen een bedrag van 5.000 carolus gulden moeten worden uitgekeerd, van welk bedrag de langstlevende het vruchtgebruik houdt.
    Ze leggen voorts vast dat de langstlevende prelegateert aan hun dochter Geertruijt Leeuwenhoeck, zolang ze ongehuwd is, het vruchtgebruik van vijf huisjes en erven, gelegen aan de Verwersdijk bij de Molenstraat in de Cromhoutspoort. Het eigendom van de vijf huisjes, alsmede het overige van de nalatenschap, zal als volgt worden verdeeld: De kinderen Lambrecht, Geertruijt, Maerten en Grietge Leeuwenhoeck krijgen ieder een vijfde deel. De kinderen van Jannitge, getrouwd met Lucas Pietersz. van Kessel, krijgen het resterende vijfde part. In het testament wordt ook geregeld dat alles wat Geertruijt van haar ouders geërfd mocht hebben, bij haar overlijden over moet gaan naar haar broers en zusters of hun nakomelingen. Als Lucas van Kessel nog leeft dan erft niet Jannigje maar erven haar kinderen. Hun zonen Lambrecht en Maerten Leeuwenhoeck worden als voogd aangewezen.
    In het testament van Adam Benninck van 28 augustus 1655 (zoon van Vincent Cornelisz Benninck -waarschijnlijk deurwaarder in Den Haag- en Maria Warniers) wordt aan Huijch 200 gulden gelegateerd. (In 1697 worden door zijn tweede vrouw Anna Verloo, Anthony en Lambrecht Leeuwenhoek haar neven genoemd; deze zijn ook op 31 mei 1697 in het sterfhuis van Adam Benninck aanwezig.)
    Na 1632 wordt Huijch Thonisz. Leeuwenhoek, mandenmaker, enige malen aangeslagen bij de verpondingen en wel 'Cromhoutspoort' 29 stuivers; 'Noortsij van de poort van de Vest naet water' (=Leeuwenpoort NZ aan het Oosteinde) resp. 36 stuivers en twee gulden; 'Oosteinde OZ' vijf gulden; 'Turfmarkt WZ in de poort' 6 gulden, 'voor nogh een huijsgen in de poort' 13
    gulden en een aan de 'Noordsij van de Jacob Gerritsstraat'.
    In 1638 wordt Huijch Thonisz., mandenmaker in de 'Jacob Gerritsstraet naer de Turfmarct toe' twee maal aangeslagen in haardstedengeld en wel resp. voor één en zes gulden. Bij de buskruitramp van 1654 was er sprake van schade aan huizen van Huijch Tonisz. Leeuwenhoek en wel voor 300 gulden aan 'vijff huijsen in een poort' aan de westzijde van de Verwersdijk en van 5 gulden en 16 stuijvers aan 'vier huiskes in een poort' eveneens aan de westzijde van de Verwersdijk.

    Begraven:
    Gemeentearchief Delft:

    DTB Delft inv. 41
    Overledene Huijgh Theunisz Leeuwenhoecq
    Plaats Delft
    Datum begraven 15-02-1669 (Nieuwe kerk)
    Opmerkingen Weduwenaer

    Huijch is getrouwd met Magdaleentgen van Cuijck op 23 aug 1620 (civil) in Delft. Magdaleentgen (dochter van Maerten van Cuijck en Jannetgen van Ommering) en is gestorven; is begraven op 3 jul 1664 in Delft. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Magdaleentgen van Cuijck (dochter van Maerten van Cuijck en Jannetgen van Ommering); en is gestorven; is begraven op 3 jul 1664 in Delft.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 67795

    Aantekeningen:

    Begraven:
    Gemeentearchief Delft:

    DTB Delft inv. 40
    Overledene Magdaleentge Maertens
    Huisvrouw van Huijch Teunisz Leeuwenhoeck
    Plaats Delft
    Datum begraven 03-07-1664 (Nieuwe kerk)

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Gemeentearchief Delft:

    DTB Delft inv. 124
    Bruidegom Huyck Thomasz van Leeuwenhoeck , jongeman , mandemaker
    Bruid Magdaleentgen Maertens van Cuyck , jongedochter
    Plaats Delft
    Datum trouwen 23-08-1620
    Datum ondertrouw 08-08-1620



    DTB Delft inv. 5 , folio 133
    Bruidegom Huych Thomasz van Leeuwenhoeck , jongeman , mandemaker
    Bruid Magdaleentgen Maertens van Cuyck , jongedochter
    Plaats Delft
    Datum trouwen 23-08-1620
    Datum ondertrouw 08-08-1620

    Kinderen:
    1. Jannitgen van Leeuwenhouck en is gestorven; is begraven op 29 apr 1681 in Delft.
    2. Thonis van Leeuwenhoek is gedoopt op 23 mei 1621 in Delft; en is gestorven; is begraven op 13 feb 1633 in Delft.
    3. Lambrecht van Leeuwenhoek is gedoopt op 28 aug 1622 in Delft; is gestorven vóór 1 sep 1623.
    4. Lambrecht van Leeuwenhoek is gedoopt op 1 sep 1623 in Delft; en is gestorven; is begraven op 18 sep 1623 in Delft.
    5. Lambrecht Leeuwenhouck is gedoopt op 11 aug 1624 in Delft; en is gestorven; is begraven op 4 jan 1701 in Delft.
    6. Maerten van Leeuwenhoek is gedoopt op 1 apr 1627 in Delft; en is gestorven; is begraven op 30 mei 1627 in Delft.
    7. Geertruijt Leeuwenhouck is gedoopt op 30 mei 1628 in Delft; en is gestorven; is begraven op 20 dec 1684 in Delft.
    8. Maerten Leeuwenhouck is gedoopt op 13 feb 1631 in Delft; en is gestorven; is begraven op 24 nov 1694 in Delft.
    9. Jannitge van Leeuwenhoek is gedoopt op 13 nov 1633 in Delft; en is gestorven; is begraven op 29 apr 1681 in Delft.
    10. 1. Grietjen van Leeuwenhoec is gedoopt op 31 mei 1637 in Delft; is gestorven op 18 mei 1702; is begraven op 20 mei 1702 in Rotterdam.


Generatie: 3

  1. 4.  Thonis van Leeuwenhouck (zoon van Philips); en is gestorven; is begraven op 12 mei 1643 in Delft.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: mandenmaker
    • Recordnummer: 67796

    Aantekeningen:

    Thonis woont bij zijn eerste huwelijk aan de Oude Delft over de "Halve Maan". Bij zijn latere huwelijken (1601, 1610 en 1614) woont hij aan het Oosteinde en in 1643 bij zijn zoon Huijch aan de Brabantse Turfmarkt. In het huizenprotocol komt hij twee maal voor met de vermelding "Leeuwenpoort Vooromme" een éénmaal als "mandemaecker, Verwersdijk".

    Theunis Philipsz. werd in februari 1601 ingeschreven als lidmaat van de Nederduits Gereformeerde Kerk. Hij woont dan aan het Oosteinde bij het Leeuwenpoortje.

    Aan de hand van de registers op de verpondingen van 1632 kunnen we opmaken dat Thonis Philipsz. Leeuwenhoek, mandenmaker, een aantal malen wordt aangeslagen: "Cromhoutspoort (29 stuivers), noortsij van de poort van de Vest naet water (36 stuivers), idem (2 gulden), aen straet (5 gulden), Oosteinde O.Z. (5 gulden)". In 1638 wordt hij voor haardstedegeld aangeslagen voor 2 gulden aan de oostzijde van het Oosteinde.

    Thonis Philipsz, testeert op 2 april 1643. Het testament wordt opgemaakt in het huis van zijn zoon Huijch aan de Brabantse Turfmarkt, bij wie hij woont. Thonis is ziekelijk van lichaam, wezende "cranck van jichte". Zijn zoon Huijch, of bij vooroverlijden diens kind of kinderen, wordt tot generaal erfgenaam aangewezen, terwijl de vier kinderen van zijn overleden zoon Philips, geprocreëerd bij Margrieta van den Berch te zamen erven 4.000 carolus guldens. Huijch zal deze 4.000 carolus guldens binnen drie maanden na het overlijden moeten uitkeren aan de administrerende voogd, te weten Johan van den Berch, die het geld moet beleggen en wanneer de kinderen meerderjarig zijn of gaan trouwen het geld met de rente aan hen uitkeren. Als voogden worden benoemd Huijch Leeuwenhoeck, Johan Jacobsz. van den Berch en Simon Elsevier, broer en zwager van Margrieta van den Berch.

    Thonis is getrouwd met Geertgen. Geertgen en is gestorven; is begraven op 1 nov 1600 in Delft. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Geertgen en is gestorven; is begraven op 1 nov 1600 in Delft.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 67797

    Aantekeningen:

    j.d. van Delft

    Kinderen:
    1. Nn en is gestorven; is begraven op 15 apr 1596 in Delft.
    2. Nn en is gestorven; is begraven op 24 nov 1596 in Delft.
    3. Philips Leeuwenhoek en is gestorven; is begraven op 8 jan 1638 in Delft.
    4. 2. Huijch van Leeuwenhoeck en is gestorven; is begraven op 15 feb 1669 in Delft.

  3. 6.  Maerten van Cuijck en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: koekbakker
    • Recordnummer: 67848

    Maerten is getrouwd met Jannetgen van Ommering. Jannetgen en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 7.  Jannetgen van Ommering en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 67918

    Kinderen:
    1. 3. Magdaleentgen van Cuijck en is gestorven; is begraven op 3 jul 1664 in Delft.
    2. Lambrecht van Cuijck en is gestorven.


Generatie: 4

  1. 8.  Philips (zoon van Tonis); en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 67798

    Aantekeningen:

    Philips Tonisz. wordt in 1559 poorter van Delft en is afkomstig uit Den Haag (*).
    Mogelijk is hij de stamvader van het geslacht Leeuwenhoek. In de thesauriersrekeningen 1574-1575 van Delft komt een Philips Thonisz. voor als deurwaarder van de weeskamer. Het is echter niet bewezen dat dit dezelfde persoon is.

    (*) Deze gegevens zijn ontleend aan de genealogie, opgenomen in eerder genoemd boek van Schierbeek. Schierbeek kon geen sluitend bewijs vinden dat Philips Thonisz. de stamvader is geweest. De auteurs kunnen het tegendeel niet bewijzen en daarom hebben zij de genealogie geopend met de zelfde persoon, evenwel met hetzelfde voorbehoud dat Schierbeek en later Van Seters hebben gemaakt.

    Kinderen:
    1. 4. Thonis van Leeuwenhouck en is gestorven; is begraven op 12 mei 1643 in Delft.
    2. Cornelis en is gestorven; is begraven op 20 nov 1616 in Delft.
    3. Jan van Leeuwenhouck en is gestorven.