Geertje Kloot

Vrouwelijk 1799 - Ja, datum echter onbekend  (~ 0 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media

Generatie: 1

  1. 1.  Geertje Kloot is geboren op 26 mrt 1799 in Oudshoorn (dochter van Matthijs Kloot en Marijtje Meurs); en is gestorven; is begraven op 1 apr 1799 in Oudshoorn.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 84743

    Aantekeningen:

    Geboorte:


    Begraven:


Generatie: 2

  1. 2.  Matthijs Kloot is gedoopt op 22 feb 1767 in Schoonhoven (zoon van Willem Kloot en Willempje de Bruijn); is gestorven op 12 mrt 1842 in Oudshoorn.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: organist
    • Beroep: pannenbakker
    • Beroep: pannenfabrikant
    • Recordnummer: 19868

    Aantekeningen:

    Bij de tekening:
    Situatietekening van de zuidelijke pannenbakkerij van Kloot aande Heimanswetering omstreeks het eerste kwart van de 19e eeuw. In het midden is duidelijk de kleistaat te zien.

    Bij de foto:
    Heimanswetering met de pannenbakkerijen van Kloot (links) en van Van Oort (rechts)

    Ook: Cloot


    Wanneer Matthijs zich in Oudshoorn vestigde is niet precies bekend.

    Hij was organist in de N.H.-kerk te Oudshoorn van 01-03-1786 tot 01-08-1806. Hij werd op 18-02-1786 benoemd op een jaarsalaris van ƒ 130,-. In de jaren 1800 - 1805 was hij ook kerkmeester.
    Hij wordt in de op 5 april 1791 nieuw opgemaakte lidmatenlijst van de Hervormde gemeente genoemd, maar zijn inschrijving of datum van belijdenis ontbreekt. In 1791 woont hij aan de weg van 's-Molenaarsbrug naar Woubrugge, waarschijnlijk ten huize van Cornelis Leliveld en nabij de woning van de pannenbakker Harmen Meurs aan de Heimanswetering. Mogelijk is Matthijs bij Meurs als werknemer in dienst gekomen. Een jaar later trouwde hij met Geertje Vergunst, dochter van Jan Vergunst en Aaltje Meurs. Op die manier kwam een familierelatie Kloot-Meurs tot stand, die zes jaar later werd verstevigd toen Matthijs als weduwnaar hertrouwde met Marijtje Meurs, dochter van Harmen. Door dit tweede huwelijk kwam Matthijs Kloot in het bezit van de pannenfabriek, die reeds in 1632 was gesticht door Frans van Meurs uit Kleef. Deze pannenfabriek (firma van Rijn en Kloot) stond tegenover de N.H.-kerk te Oudshoorn. In die kerk bevindt zich nog het familiewapen van Abraham Meurs, schepen, in één van de ramen.
    De weduwe van Harmen Meurs, Geertje Kalkoven, verkocht haar helft in het bedrijf in 1808 aan haar schoonzoon Matthijs Kloot. Hij was in 1806 al eigenaar geworden van de andere helft die hij toen kocht van zijn aanbehuwd tante Trijntje van der Hut, de weduwe van Pieter Meurs.
    Matthijs beperkte zijn activiteiten tot de pannenbakkerij. Zijn enige volwassen geworden zoon, de in 1804 geboren Hermanus, nam in 1827 de pannenbakkerij van zijn vader over.
    De nazaten veranderen in 1902 bij Koningklijk Besluit de naam Kloot in van der Kloot Meijburg.

    Zie ook artikel van W.M.C. Regt in de Rijnbode van 24-04-1936.


    van: www.groenehartarchieven.nl:

    De pannenbakkerij van de familie Kloot/Van der Kloot Meijburg te Oudshoorn.

    De dakpanindustrie nam in de gemeenten, die vanaf 1918 Alphen aan den Rijn vormen, een belangrijke plaats in het economische leven in. Dakpannen werden gedurende een aantal eeuwen zowel in Aarlanderveen, Alphen en Oudshoorn vervaardigd. De bronnen geven veel versnipperde informatie over pannenbakkerijen in de drie afzonderlijke dorpen. Beschrijving van de bedrijven in één artikel zou leiden tot een omvangrijke brij van gegevens. Daarom is gekozen voor een schets van de afzonderlijke bedrijven. Onderstaand de pannenbakkerij van de familie Kloot aan de Oudshoornse Heimanswetering.

    De Aarlanderveense dakpannenfabriek stond langs de Rijn aan de huidige Raadhuisstraat. Ook de Alphense dakpannenfabriek stond aan die rivier. De Oudshoornse pannenbakkerijen stonden langs de Heimanswetering. Ligging aan deze waterwegen was een gevolg van de mogelijkheid van aanvoer van de grondstof, de klei en afvoer van het product, de dakpannen. Bovendien was de aanwezigheid van klei in de directe omgeving een extra reden tot vestiging. In Oudshoorn lagen de pannenbakkerijen aan de oostkant en aan de westkant van de Heimanswetering.
    Aan de westkant waren vanaf de zeventiende eeuw twee pannenbakkerijen gesitueerd. De zuidelijk gelegen pannenbakkerij wordt voor het eerst genoemd in 1630. Het bedrijf was toen eigendom van Pouls Jans van Coolhoven en Christophell van Nieuwenhoven. Na een aantal opeenvolgende eigendomsoverdrachten, kwam het bedrijf rond 1640 in handen van Abraham Fransz Meurs. Het bedrijf bleef vervolgens meer dan anderhalve eeuw in deze familie. Na Cornelis Meurs, Hendrick Abrahamsz Meurs en Pieter Cornelisz Meurs werd in 1733 Cornelis Pietersz Meurs eigenaar. Zijn zoons Pieter en Harmen waren de laatste generatie Meurs die de pannenbakkerij in eigendom hadden. De weduwe van Harmen Meurs verkocht haar helft in het bedrijf in 1808 aan haar schoonzoon Matthijs Kloot. Hij was in 1806 al eigenaar geworden van de andere helft die hij toen kocht van zijn aanbehuwd tante Trijntje van der Hut, de weduwe van Pieter Meurs.
    Matthijs Kloot werd omstreeks 1766 in Schoonhoven geboren als zoon van Willem Kloot en Willempje de Bruijn. Wanneer Matthijs zich in Oudshoorn vestigde is niet precies bekend. Hij wordt in de op 5 april 1791 nieuw opgemaakte lidmatenlijst van de Hervormde gemeente genoemd, maar zijn inschrijving of datum van belijdenis ontbreekt. In 1791 woont hij aan de weg van ’s-Molenaarsbrug naar Woubrugge, waarschijnlijk ten huize van Cornelis Leliveld en nabij de woning van de pannenbakker Harmen Meurs aan de Heimanswetering. Mogelijk is Matthijs bij Meurs als werknemer in dienst gekomen. Een jaar later trouwde hij met Geertje Vergunst, dochter van Jan Vergunst en Aaltje Meurs. Op die manier kwam een familierelatie Kloot-Meurs tot stand, die zes jaar later werd verstevigd toen Matthijs als weduwnaar hertrouwde met Marijtje Meurs, dochter van Harmen. Matthijs beperkte zijn activiteiten tot de pannenbakkerij. Zijn enige volwassen geworden zoon, de in 1804 geboren Hermanus, nam in 1827 de pannenbakkerij van zijn vader over.

    Van de meest noordelijke is het stichtingsjaar vrij nauwkeurig aan te geven. In 1649 stelde de pannenbakker Barent Heijndricksz zijn pannenbakkerij als onderpand voor de betaling van hout, steen, kalk, ijzerwerk en arbeidsloon voor zijn “nieuw panwerck ende schuijt”. De pannenbakkerij zal dus in hetzelfde jaar, of misschien een jaar eerder, zijn gebouwd.
    Na een aantal tussenliggende eigenaren, werd de pannenbakkerij in 1749 voor de helft eigendom van Cornelis van Rijn. Het bedrijf bleef daarna ruim een eeuw in eigendom van de familie Van Rijn tot het in 1855 werd verkocht aan Hermanus Kloot, die ook de aangrenzende pannenbakkerij in eigendom had. Waarom Hermanus het bedrijf van zijn buurman overnam is niet bekend. Wellicht speelde het uitschakelen van concurrentie een rol. Meer waarschijnlijk is het echter dat hij het bedrijf kocht voor zijn zoons. Waarschijnlijk met datzelfde doel breidde hij in later jaren zijn activiteiten uit. In 1867 kocht hij een kalkbranderij, gelegen naast de pannenbakkerij. In 1875, of mischien al eerder, begon hij een leerlooierij. Alle activiteiten werden uitgevoerd in samenwerking met zijn zoons. Daartoe werden verschillende firma’s in het leven geroepen; de pannenbakkerij "van Rijn en Kloot", pannen- en tegelfabriek "H. Kloot & Co." en de leerlooierij "H. Kloot en Zoon". Na het overlijden van Hermanus in 1889, werden de bedrijven voortgezet door de broers Matthijs (1852-1908), Hermanus Hendrikus (1855-1942) en Hendrikus Johannes (1869-1911), van wie de familienaam Kloot bij Koninklijk Besluit van 18 maart 1902 werd gewijzigd in Van der Kloot Meijburg. Na het kinderloos overlijden van Matthijs en het ongehuwd overlijden van Hendrikus Johannes, kwamen de leerlooierij en pannenbakkerijen in handen van Hermanus Hendrikus. De pannenbakkerijen werden samengevoegd. Zijn dochter Hendrika Johanna van der Kloot Meijburg was als laatste lid van de familie bij de bedrijven betrokken als eigenaresse. De pannenbakkerij werd in de loop van de jaren zestig van de twintigste eeuw overgenomen door de firma Van Oordt & Co, die een pannenbakkerij aan de oostkant van de Heimanswetering had. De opstallen werden in de jaren daarna afgebroken. Met de afbraak kwam er een einde aan een geschiedenis van meer dan drie eeuwen pannenbakkerijen op deze plaats.


    Streekarchief Rijnlands Midden:

    Oudshoorn volkstelling 1829, blz.21
    naam Matthijs Kloot
    partner Marijtje Meurs
    adres Oudshoorn, Lagen Rijndijk 77
    kerk Ger
    beroep bouwman

    Oudshoorn volkstelling 1839, blz.99
    naam Matthijs Kloot
    partner Marijtje Meurs
    adres Oudshoorn, huisnummer 77
    kerk Ger
    beroep landbouwer

    repertorium Koudekerk aan den Rijn 1821-1823
    inventarisnummer 5240
    aktenummer 559
    bladzijde 9
    datum 10-05-1822
    inhoud Arie Dam, broodbakker en zijn huisvrouw Geertje Kloot, beide wonende te Aalsmeer, passeren een obligatie ten behoeve van Catharina Wilhelmina van der Pot, wonende te Rotterdam, groot in kapitaal 15.000 gulden, losbaar in zeven termijnen,
    rentende vijf procent, ingegaan zijnde 15-04-1822, onder speciaal verband van een windkorenmolen, huizing en erve staande en gelegen onder de gemeente Alphen, gequoteerd nr. 99 en 100 en onder borgtocht van Mattijs Kloot, pannenbakker en diens
    huisvrouw Marijtje Meurs, beide onder de gemeente van Oudshoorn woonachtig, die tevens verbinden twee huizen en erven mitsgaders pannen- en tegelbakkerij met enige percelen land onder de gemeente van Oudshoorn gelegen en nog enige partijen land gelegen onder Koudekerk.

    Overleden:
    Streekarchief Rijnlands Midden:

    Overlijdensakte Matthijs Kloot, 12-03-1842, Oudshoorn
    Aktedatum: 14-03-1842
    Aktenummer: 15
    Datum overlijden: 12-03-1842
    Plaats overlijden: Oudshoorn
    Tijdstip: 01:00 uur

    Overledene: Matthijs Kloot
    Voornaam: Matthijs
    Achternaam: Kloot
    Geslacht: man
    Geboorteplaats: Schoonhoven
    Woonplaats: Oudshoorn
    Leeftijd: 75 jaar
    Beroep: zonder
    Burgerlijke staat: gehuwd
    Partner: Marijtje Meurs
    Voornaam: Marijtje
    Achternaam: Meurs
    Vader: Willem Kloot
    Voornaam: Willem
    Achternaam: Kloot
    Opmerkingen: overleden
    Moeder: Willempje de Bruin
    Voornaam: Willempje
    Tussenvoegsel: de
    Achternaam: Bruin
    Opmerkingen: overleden

    Aangever: Hermanus Kloot
    Achternaam: Hermanus Kloot
    Leeftijd: 38 jaar
    Beroep: pannenbakker
    Opmerkingen: Oudshoorn, zoon
    Mattheus van Wijk
    Achternaam: Mattheus van Wijk
    Leeftijd: 54 jaar
    Beroep: arbeider
    Opmerkingen: Oudshoorn

    Soort akte: Akte van overlijden
    Gemeente: Oudshoorn
    Toegangsnummer: 113.1.06 Archief van de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van Oudshoorn, 1811- 1917
    Inventarisnummer: 58

    Matthijs is getrouwd met Marijtje Meurs op 26 jun 1798 (civil) in Oudshoorn. Marijtje (dochter van Hermen Meurs en Geertje Kalkoven) is gedoopt op 28 sep 1777 in Oudshoorn; is gestorven op 27 feb 1858 in Oudshoorn. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Marijtje Meurs is gedoopt op 28 sep 1777 in Oudshoorn (dochter van Hermen Meurs en Geertje Kalkoven); is gestorven op 27 feb 1858 in Oudshoorn.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Referentienummer: Mu01
    • Recordnummer: 19871

    Aantekeningen:

    Streekarchief Rijnlands Midden:

    Oudshoorn volkstelling 1829, blz.21
    naam Marijtje Meurs
    partner Matthijs Kloot
    adres Oudshoorn, Lagen Rijndijk 77
    kerk Ger

    Oudshoorn volkstelling 1839, blz.99
    naam Marijtje Meurs
    partner Matthijs Kloot
    adres Oudshoorn, huisnummer 77
    kerk Ger

    Gedoopt:
    DTB 48, folio 87
    doop: 28-09-1777 dopeling: Marijtje
    vader: Harmen Meurs; moeder: Geertje Kalkoven
    getuige: Antje Kalkoven

    Overleden:
    Streekarchief Rijnlands Midden:

    Overlijdensakte Marijtje Meurs, 27-02-1858, Oudshoorn
    Aktedatum: 27-02-1858
    Aktenummer: 18
    Datum overlijden: 27-02-1858
    Plaats overlijden: Oudshoorn
    Tijdstip: 03:30 uur

    Overledene: Marijtje Meurs
    Voornaam: Marijtje
    Achternaam: Meurs
    Geslacht: vrouw
    Geboorteplaats: Oudshoorn
    Woonplaats: Oudshoorn
    Leeftijd: 80 jaar
    Beroep: zonder
    Burgerlijke staat: weduwe
    Partner: Matthijs Kloot
    Voornaam: Matthijs
    Achternaam: Kloot
    Opmerkingen: overleden
    Vader: Harmen Meurs
    Voornaam: Harmen
    Achternaam: Meurs
    Opmerkingen: overleden
    Moeder: Geertje Kalkoven
    Voornaam: Geertje
    Achternaam: Kalkoven
    Opmerkingen: overleden

    Aangever: Hermanus Kloot
    Achternaam: Hermanus Kloot
    Leeftijd: 54 jaar
    Beroep: pannenbakker
    Opmerkingen: Oudshoorn, zoon
    Johannes Scharff
    Achternaam: Johannes Scharff
    Leeftijd: 55 jaar
    Beroep: gemeenteontvanger
    Opmerkingen: Oudshoorn

    Soort akte: Akte van overlijden
    Gemeente: Oudshoorn
    Toegangsnummer: 113.1.06 Archief van de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van Oudshoorn, 1811- 1917
    Inventarisnummer: 59

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    DTB 49, folio 168:
    acte: 8-6-1798, zijn ook kerkelijk aangeteekent, huwelijk te Oudshoorn, 26-6-1798 "Pingsdag den 26 Juny 1798"
    brgom: Mathijs Kloot, geboren te Schoonhoven, wednr van Geertje Vergunst
    bruid: Marytje Meurs, jd gebooren en woonende alhier

    Kinderen:
    1. 1. Geertje Kloot is geboren op 26 mrt 1799 in Oudshoorn; en is gestorven; is begraven op 1 apr 1799 in Oudshoorn.
    2. Geertje Kloot is geboren op 2 mrt 1800 in Oudshoorn; is gestorven op 23 dec 1871 in Alphen.
    3. Willem Kloot is geboren op 6 mei 1801 in Oudshoorn; en is gestorven; is begraven op 18 dec 1801 in Oudshoorn.
    4. Jannigje Kloot is geboren op 8 aug 1802 in Oudshoorn; is gestorven op 13 jul 1882 in Oudshoorn.
    5. Hermanus Kloot is gedoopt op 10 jan 1804 in Oudshoorn; is gestorven op 25 apr 1889 in Oudshoorn.
    6. Willem Kloot is geboren op 5 aug 1805 in Oudshoorn; en is gestorven; is begraven op 4 apr 1806 in Oudshoorn.
    7. Elisabeth Kloot is geboren op 25 okt 1810 in Oudshoorn; is gestorven op 9 nov 1813 in Oudshoorn.
    8. Marijtje Kloot is geboren op 14 jun 1812 in Oudshoorn; is gestorven op 18 jun 1812 in Oudshoorn.


Generatie: 3

  1. 4.  Willem Kloot is gedoopt op 17 jun 1734 in Schoonhoven (zoon van Barent Kloot en Elisabeth Labberton); is gestorven op 27 dec 1814 in Schoonhoven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 19869

    Willem is getrouwd met Willempje de Bruijn op 30 sep 1759 (civil) in Schoonhoven. Willempje (dochter van Matthijs de Bruijn en Jannigje Gavekop) is gedoopt op 6 apr 1734 in Schoonhoven; is gestorven op 15 sep 1819 in Schoonhoven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Willempje de Bruijn is gedoopt op 6 apr 1734 in Schoonhoven (dochter van Matthijs de Bruijn en Jannigje Gavekop); is gestorven op 15 sep 1819 in Schoonhoven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 19870

    Kinderen:
    1. Kloot is gestorven op 23 jan 1766.
    2. 2. Matthijs Kloot is gedoopt op 22 feb 1767 in Schoonhoven; is gestorven op 12 mrt 1842 in Oudshoorn.

  3. 6.  Hermen Meurs is gedoopt op 30 sep 1731 in Oudshoorn (zoon van Cornelis Meurs en Annetje Louw); en is gestorven; is begraven op 8 jun 1801 in Oudshoorn.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: pannenbakker
    • Referentienummer: Mu01
    • Recordnummer: 19872

    Aantekeningen:

    Uit het huwelijk van Harmen en Geertje werden in totaal 7 kinderen geboren.

    De Aarlanderveense dakpannenfabriek stond langs de Rijn aan de huidige Raadhuisstraat. Ook de Alphense dakpannenfabriek stond aan die rivier. De Oudshoornse pannenbakkerijen stonden langs de Heimanswetering. Ligging aan deze waterwegen was noodzakelijk voor de aanvoer van de grondstof, de klei en afvoer van het product, de dakpannen. Bovendien was de aanwezigheid van klei in de directe omgeving een extra reden tot vestiging. In Oudshoorn lagen de pannenbakkerijen aan de
    oostkant en aan de westkant van de Heimanswetering.
    Aan de westkant waren vanaf de zeventiende eeuw twee pannenbakkerijen gesitueerd. De zuidelijk gelegen pannenbakkerij wordt voor het eerst genoemd in 1630. Het bedrijf was toen eigendom van Pouls Jans van Coolhoven en Christophell van Nieuwenhoven. Na een aantal opeenvolgende eigendomsoverdrachten, kwam het bedrijf rond 1640 in handen van Abraham Fransz Meurs. Het bedrijf bleef vervolgens meer dan anderhalve eeuw in deze familie. Na Cornelis Meurs, Hendrick Abrahamsz Meurs en Pieter Cornelisz Meurs werd in 1733 Cornelis Pietersz Meurs eigenaar. Zijn zoons Pieter en Harmen waren de laatste generatie Meurs die de pannenbakkerij in eigendom hadden. De weduwe van Harmen Meurs, Geertje Kalkoven, verkocht haar helft in het bedrijf in 1808 aan haar schoonzoon Matthijs Kloot. Hij was in 1806 al eigenaar geworden van de andere helft die hij toen kocht van zijn aanbehuwd tante Trijntje van der Hut, de weduwe van Pieter Meurs.



    Uit De Viersprong 25e jaargang, nr. 94, februari 2008:

    De pannenbakkerijen in Oudshoorn en Aarlanderveen
    door A. J. J. vam 't Riet

    Beschrijving van de geschiedenis van de pannenbakkerij aan de oostzijde van de Heimanswetering (later bekend als "Van Oordt")

    De erfgenamen van Jan van der Mark verkochten de helft van de pannenbakkerij in 1784 aan Harmen Meurs; die helft kwam na het overlijden van Meurs in handen van zijn weduwe, Geertje Kalkoven. De andere helft werd in 1786 door de erfgenamen van Jan van der Mark toebedeeld aan mede-erfgenaam Hendrik van der Mark. Die helft werd in 1802 verkocht aan Arij [van] Meurs, die het gedeelte op zijn beurt in 1806 overdroeg aan Cornelis Meurs. Cornelis verkocht zijn aandeel in 1808 aan zijn moeder, Geertje Kalkoven. Daarmee werd Geertje eigenaresse van de hele pannenbakkerij. Na haar overlijden in 1824 droegen haar erfgenamen in 1825 het bedrijf over aam hun broer en mede-erfgenaam Dirk Meurs. Hij verkocht de pannenbakkerij in 1843 aan Jacob Willem Clant. Clant bestuurde het bedrijf samen met zijn zoon Hermanus. De vennootschap, die in 1876 werd opgericht en waarvan inmiddels ook een stoomtrasfabriek deel uitmaakte, was echter geen lang leven beschoren omdat Hermanus al op 6 januari 1878 in Davos overleed. Vader Clant besloot toen het bedrijf van de hand te doen. Nog in hetzelfde jaar verkocht hij de pannen- en tegelbakkerij, loodsen, drie ovens, kleistaal en tien arbeiderswoningen aan Hendrik de Grauw en Harmen Muller. Bovendien werd de stoomtrasfabriek met aanhoren en een herenhuis met kantoor, stalling en aanhoren aan De Grauw en Muller verkocht. Zij betaalden voor het geheel 45.000 gulden. Drie jaar later werd het bedrijf verkocht aan David van Oordt. David richtte in 1913 samen met zijn zoon Gregorius Johan van Oordt een vennootschap op, de 'Dakpannen- en Kleiwarenfabrieken voorheen D. van Oordt & Co'. Met behoud van dezelfde naam werd de vennootschap in 1929 omgezet in een Naamloze Vennootschap en in 1973 in een Besloten Vennootschap. In 1984 ging het bedrijf een samenwerking aan met Wodast. Toen de firma werd overgenomen door Redland, verplaatste de productie van dakpannen zich van Alphen aan den Rijn naar Woerden. Het vrijgekomen terrein werd gebruikt voor woningbouw.







    Streekarchief Rijnlands Midden:

    protocollen Oudshoorn 1769-1778
    inventarisnummer 24
    bladzijde 68v
    datum 19-04-1771
    inhoud Francina Rotburgh, huisvrouw van Petrus van Heijningen als curatresse over de gemeenschappelijke echtelijke boedel (zie folio 67v voor akte van appoinctement d.d. 24-09-1770 voor schout en schepenen van Hazerswoude, approbatie 29-01-1771), verkoopt aan Pieter en Harmen Meurs een huis en erf in de Gnephoek, strekkende uit de Heimanswetering tot de kopers, belend ten noorden de kopers en ten zuiden Gijsbert van Kampen. Koopsom 825 gulden.
    plaatsnaam Oudshoorn

    protocollen Alphen 1786-1790
    inventarisnummer 43
    bladzijde 38v
    datum 24-05-1787
    inhoud Dirk Doeff, wonende te Alphen, verkoopt aan Daniel Vergunst, Jan Berk, Harmen Meurs en Willem Stortenbeeker een huis en erf in Alpherhoorn, strekkend van de Hoge Rijndijk tot in de Rijn, belend ten oosten en westen de kopers. Koopsom 1.500 gulden.
    plaatsnaam Alphen

    Gedoopt:
    DTB 47, folio 193
    doop: 30-9-1731 dopeling: Hermen
    vader: Cornelis Pietersz Meurs; moeder: Annitje Pieters Lou
    getuige: Marytje Pieters Meurs

    Begraven:
    DTB 80, folio 67
    acte 277, grafnummer 47
    begraven op 8-6-1801
    overledene Harmen Meurs

    Hermen is getrouwd met Geertje Kalkoven op 28 mei 1775 (civil) in Oudshoorn. Geertje (dochter van Willem Kalkoven en Maritje Broekhuisen) is gedoopt op 16 feb 1749 in Oudshoorn; is gestorven op 17 dec 1824 in Oudshoorn. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 7.  Geertje Kalkoven is gedoopt op 16 feb 1749 in Oudshoorn (dochter van Willem Kalkoven en Maritje Broekhuisen); is gestorven op 17 dec 1824 in Oudshoorn.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: pannenbakster
    • Recordnummer: 49191

    Aantekeningen:

    Gedoopt:


    Overleden:
    Streekarchief Rijnlands Midden:

    Overlijdensakte Geertje Kalkoven, 17-12-1824, Oudshoorn
    Aktedatum: 18-12-1824
    Aktenummer: 41
    Datum overlijden: 17-12-1824
    Plaats overlijden: Oudshoorn
    Tijdstip: 15:00 uur

    Overledene: Geertje Kalkoven
    Voornaam: Geertje
    Achternaam: Kalkoven
    Geslacht: vrouw
    Geboorteplaats: Oudshoorn
    Leeftijd: 76 jaar
    Burgerlijke staat: weduwe
    Partner: Harmen Meurs
    Voornaam: Harmen
    Achternaam: Meurs
    Vader: Willem Kalkoven
    Voornaam: Willem
    Achternaam: Kalkoven
    Moeder: Marijtje Broekhuijzen
    Voornaam: Marijtje
    Achternaam: Broekhuijzen

    Aangever: Dirk Meurs
    Achternaam: Dirk Meurs
    Leeftijd: 39 jaar
    Beroep: pannenbakker
    Opmerkingen: Oudshoorn, zoon
    Klaas Ram
    Achternaam: Klaas Ram
    Leeftijd: 60 jaar
    Beroep: pannenbakker
    Opmerkingen: Oudshoorn

    Soort akte: Akte van overlijden
    Gemeente: Oudshoorn
    Toegangsnummer: 113.1.06 Archief van de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van Oudshoorn, 1811- 1917
    Inventarisnummer: 56

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    DTB 49, folio 89
    acte: 14-8-1775, huwelijk 28-5-1775
    bruidegom: Harmen Meurs, jm geboren en wonende onder Oudshoorn
    bruid: Grietje Kalkoven, jd geboren en woonende onder Oudshoorn

    Kinderen:
    1. Cornelis Meurs is gedoopt op 27 okt 1776 in Oudshoorn; is gestorven op 9 jan 1848 in Alphen.
    2. 3. Marijtje Meurs is gedoopt op 28 sep 1777 in Oudshoorn; is gestorven op 27 feb 1858 in Oudshoorn.
    3. Antje Meurs is gedoopt op 8 nov 1778 in Oudshoorn; en is gestorven; is begraven op 15 dec 1778 in Oudshoorn.
    4. Antje Meurs is gedoopt op 27 aug 1780 in Oudshoorn; is gestorven op 1 jun 1834 in Woubrugge.
    5. Grietje Meurs is gedoopt op 18 nov 1781 in Oudshoorn; is gestorven op 28 okt 1858 in Rijnsaterwoude.
    6. Willem Meurs is gedoopt op 4 mei 1783 in Oudshoorn; en is gestorven.
    7. Dirk Meurs is geboren op 6 aug 1785 in Oudshoorn; is gestorven op 22 feb 1870 in Rijnsaterwoude.
    8. Pieter Meurs is gedoopt op 29 apr 1787 in Oudshoorn; en is gestorven; is begraven op 30 mei 1787 in Oudshoorn.
    9. Pieter Meurs is geboren circa 1789; en is gestorven; is begraven op 25 sep 1789 in Oudshoorn.
    10. Pieter Meurs is gedoopt op 17 jan 1790 in Oudshoorn; en is gestorven; is begraven op 2 feb 1790 in Oudshoorn.


Generatie: 4

  1. 8.  Barent Kloot is geboren op 10 nov 1705 (zoon van Willem Kloot en Merchje de Raadt); is gestorven op 28 okt 1755.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 64092

    Barent is getrouwd met Elisabeth Labberton op 25 mei 1732 (civil). Elisabeth is geboren op 8 sep 1710; is gestorven op 28 nov 1744. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  Elisabeth Labberton is geboren op 8 sep 1710; is gestorven op 28 nov 1744.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 64093

    Aantekeningen:

    Overleden:
    Streekarchief Midden-Holland:

    bron gaarder begraven Schoonhoven 1744
    toegangsnummer ac1063
    inventarisnummer 1a
    datum 28-11-1744
    naam vrouw van Barent kloot: Rlisabeth Labberton
    bedrag ƒ 3
    plaatsnaam Schoonhoven

    Kinderen:
    1. 4. Willem Kloot is gedoopt op 17 jun 1734 in Schoonhoven; is gestorven op 27 dec 1814 in Schoonhoven.

  3. 10.  Matthijs de Bruijn is gedoopt op 15 feb 1695 in Schoonhoven (zoon van Dirck de Bruijn en Elsje van der Helm); is gestorven in mrt 1763; is begraven op 15 mrt 1763 in Schoonhoven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 20868

    Matthijs is getrouwd met Jannigje Gavekop. Jannigje is geboren circa 1700 in Jutphaas; is gestorven in mrt 1763; is begraven op 15 mrt 1763 in Schoonhoven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 11.  Jannigje Gavekop is geboren circa 1700 in Jutphaas; is gestorven in mrt 1763; is begraven op 15 mrt 1763 in Schoonhoven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 20867

    Kinderen:
    1. 5. Willempje de Bruijn is gedoopt op 6 apr 1734 in Schoonhoven; is gestorven op 15 sep 1819 in Schoonhoven.

  5. 12.  Cornelis Meurs is gedoopt op 22 feb 1693 in Oudshoorn (zoon van Pieter Meurs en Aeltjen van Oenen); is gestorven vóór 20 nov 1738.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Referentienummer: Mu01
    • Recordnummer: 54011

    Aantekeningen:

    Gedoopt:
    DTB 47, folio 73
    doop: 22-2-1693 dopeling: Cornelis
    vader: Pieter Cornelisz; moeder Aeltje Harmens
    getuige: Lysbet Gerrits

    Cornelis is getrouwd met Annetje Louw. Annetje (dochter van Pieter Louw) en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 13.  Annetje Louw (dochter van Pieter Louw); en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 54012

    Aantekeningen:

    Streekarchief Rijnlands Midden:

    protocollen Oudshoorn 1737-1739
    inventarisnummer 17
    bladzijde 232
    datum 20-11-1738
    inhoud Simon Jansz van Leeuwen, gehuwd met Jannetje Willems Versloot, verkoopt aan Annetje Pieters Louw, weduwe van Cornelis Pietersz Meurs, een hoekje land groot en te verongelden voor 36 roeden in de Gnephoekse polder, belend ten oosten de koperse en ten westen, zuiden en noorden de verkoper ter halver sloten, onlangs geschoten. Koopsom 360 gulden.
    plaatsnaam Oudshoorn

    protocollen Oudshoorn 1764-1769
    inventarisnummer 23
    bladzijde 146
    datum 28-03-1766
    inhoud Simon Jansz van Leeuwen en Jannetje Willemse Versloot, echtelieden, verkopen aan Antje Pieterse van der Louw, weduwe van Cornelis Meurs, een partijtje weiland in de Gnephoekse polder, groot 1 morgen 202 roeden, te verongelden voor 1 morgen 433 roeden, strekkende van de werven van de verkoopster, de weduwe van Hermanus van Staveren, Hendrik Kant, Engel Portier en de weduwe van Dirk Spruijtenburg c.s. tot Leendert Jooste Spruijt en Teunis van Rijn, belend ten oosten de werven van weduwe Spruijtenburg, Pancras van Soest, Jacobs van Staveren, weduwe van Cornelis de Bruijn, Gijsbert van Kampen, Pieter van Heijningen, de koopster en Pieter van Lelijveld Paaulusz en ten westen de verkopers. Koopsom 1.840 gulden.
    plaatsnaam Oudshoorn

    protocollen Oudshoorn 1769-1778
    inventarisnummer 24
    bladzijde 84v
    datum 26-07-1771
    inhoud Extract van de scheiding tussen de kinderen van Annetje Pietersdr Louw, weduwe en boedelhoudster van Cornelis Pietersz Meurs, in Oudshoorn overleden op 13-02-1771. De kinderen waren Pieter, Harmen, beiden wonende in de Gnephoek bij 's-Molenaarsbrug en Aaltje, gehuwd met Lambert Stelling te Zoeterwoude. Bij de Staat der Deelbare Effecten in art. 5: een huis en erf, met pannen- en tegelbakkerij etc. in de Gnephoek aan de Heimanswetering, taxatie 7.000 gulden, die naar de broers ging.
    plaatsnaam Oudshoorn

    Kinderen:
    1. Aaltje Meurs is gedoopt op 9 jan 1724 in Oudshoorn; en is gestorven.
    2. Pieter Meurs is gedoopt op 18 nov 1725 in Oudshoorn; en is gestorven.
    3. Pieter Meurs is gedoopt op 10 nov 1726 in Oudshoorn; en is gestorven; is begraven op 25 sep 1789 in Oudshoorn.
    4. Aaltje Meurs is gedoopt op 11 sep 1729 in Oudshoorn; en is gestorven.
    5. 6. Hermen Meurs is gedoopt op 30 sep 1731 in Oudshoorn; en is gestorven; is begraven op 8 jun 1801 in Oudshoorn.

  7. 14.  Willem Kalkoven is gedoopt op 1 jan 1724 in Oudshoorn (zoon van Dirk Kalkoven en Grietje Vermij); en is gestorven; is begraven op 20 jun 1774 in Oudshoorn.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 19852

    Aantekeningen:

    Gedoopt:


    Begraven:

    Willem is getrouwd met Maritje Broekhuisen op 11 sep 1746 (civil) in Alphen. Maritje (dochter van Willem Broekhuisen) is gestorven vóór 26 aug 1764. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  8. 15.  Maritje Broekhuisen (dochter van Willem Broekhuisen); is gestorven vóór 26 aug 1764.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 19855

    Aantekeningen:

    Getrouwd:

    Kinderen:
    1. Grietje Kalkoven is gedoopt op 3 jul 1747 in Oudshoorn; is gestorven op 13 dec 1774 in Aarlanderveen.
    2. 7. Geertje Kalkoven is gedoopt op 16 feb 1749 in Oudshoorn; is gestorven op 17 dec 1824 in Oudshoorn.
    3. Antje Kalkoven is gedoopt op 25 okt 1750 in Oudshoorn; is gestorven vóór nov 1752.
    4. Antje Kalkoven is gedoopt in nov 1752 in Oudshoorn; is gestorven vóór 29 mrt 1761.
    5. Dirk Kalkoven is gedoopt op 17 mrt 1754 in Oudshoorn; en is gestorven; is begraven op 17 nov 1806 in Oudshoorn.
    6. Willem Kalkoven is gedoopt op 6 jun 1756 in Oudshoorn; en is gestorven.
    7. Marijtje Kalkoven is gedoopt op 2 okt 1757 in Oudshoorn; en is gestorven.
    8. Cornelis Kalkoven is gedoopt op 1 jul 1759 in Oudshoorn; is gestorven vóór mei 1762.
    9. Antje Kalkoven is gedoopt op 29 mrt 1761 in Oudshoorn; en is gestorven.
    10. Cornelis Kalkoven is gedoopt in mei 1762 in Oudshoorn; en is gestorven.