Aantekeningen |
- Bij de 1e foto:
Cornelis Alexander van Wieringen met een sigaar in zijn mond in de drukkerij, Raadhuisstraat nr. 140.
Bij de 2e foto:
Cornelis Alexander van Wieringen en zijn vrouw Jacoba Helena van der Ent Braat bij het vijftigjarig bestaan van drukkerij Van Wieringen voor hun woonhuis, Dr. Lovinklaan nr. 8.
Uit De Viersprong nr. 107:
(vervolg van grootvader Cornelis, geb. 06-08-1850)
Cornelis Alexander van Wieringen was veertien jaar toen hij zijn intrede deed in de drukkerij. Het zou tot 1937 duren voordat hij mededirecteur werd van de N.V. Drukkerij S.C. van Wieringen & Zoon.3 Op 20 augustus 1930 trouwde hij te Haarlem met de op 20 juni 1908 te Nieuwveen geboren Jacoba Helena van der Ent Braat. Zij vestigden zich eerst in het bedrijf aan de Raadhuisstraat. De twee woningen aan de straatkant (nrs. 144-146) waren inmiddels samengevoegd tot één geheel, waarbij de oorspronkelijke winkel bleef bestaan. Later woonden zij aan de Dr. Lovinklaan nr. 8. Hun oudste dochter, Christine Lamberta Rozema-van Wieringen, herinnert zich: 'In ieder geval kan ik zeggen, dat we in augustus 1939 naar de Dr. Lovinklaan zijn verhuisd. We waren daar al met Koninginnedag (kermis op het ijsbaanterrein) en in die dagen hingen ook de soldatenkleren van mijn vader aan de lijn te luchten, omdat hij in dienst moest (mobilisatie),
In 1939 werd het woonhuis nr. 146 bij het bedrijf getrokken. We mogen ervan uitgaan dat Cornelis Alexander na het overlijden van zijn vader in 1949 het bedrijf alleen voortzette. In 1952 vierde de drukkerij haar vijftigjarig bestaan. Bij dit jubileum liet men als relatiegeschenk een briefopener met het logo van het bedrijf maken. Na diverse uitbreidingen reikten de opstallen aan de Raadhuisstraat omstreeks 1955 tot aan de Brederodestraat. Het gezin van Cornelis Alexander (zes kinderen) woonde veertig jaar aan de Dr. Lovinklaan. Het ouderpaar verhuisde vervolgens met de nog thuis wonende dochter Ans naar de Ambonstraat nr. 52 waar Cornelis Alexander op 28 september 1981 overleed. Jacoba stierf op 23 september 2003. Bij gebrek aan een opvolger trok Cornelis Alexander in 1967 een mededirecteur aan in de persoon van Wouter Duijts.
Na het uittreden van Cornelis Alexander op 65-jarige leeftijd, ging Wouter Duijts vanaf 15 mei 1969 alleen verder onder de naam 'Drukkerij Wouter Duijts N.V.'
Door annulering van een grote order ging het bedrijf (inmiddels B.V.) in 1983 ten onder. Duijts verkocht de drukkerij aan uitgeverij Wolters-Samsom te Zutphen, inclusief een nevenvestiging, waarvan als adres Raadhuisstraat nr. 249 wordt genoemd. Een zekere heer Paardenkoper werd als directeur aangesteld. De inventaris met ongeveer de helft van de 25 werknemers werd te Zutphen ingezet. Wouter Duijts was gepensioneerd reserve-kapitein bij de Aan- en Afvoertroepen en drager van het mobilisatie-oorlogskruis en het verzetsherdenkingskruis. Hij overleed op 15 november 2001 als weduwnaar van Hinke van Langelaar, in de leeftijd van bijna 93 jaar.
|