Jan van Vliet

Mannelijk ca. 1821 - 1905  (84 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles

  • Naam Jan van Vliet 
    Geboorte ca. 1821  Bodegraven Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Mannelijk 
    Beroep bouwman 
    Beroep machinist 
    Beroep watermolenaar 
    Referentienummer Vl13 
    Recordnummer 123982 
    Overlijden 22 dec 1905  Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    • Streekarchief Rijnlands Midden:

      Gemeente: Aarlanderveen
      Soort akte: Overlijdensakte
      Aktenummer: 76
      Aangiftedatum: 22-12-1905
      Overledene Jan van Vliet
      Geslacht: M
      Overlijdensdatum: 22-12-1905
      Leeftijd: 84
      Overlijdensplaats: Aarlanderveen
      Vader Johannes van Vliet
      Moeder Pietertje van Rijswijk
      Partner Marrigje van Donk
      Relatie: Weduwnaar
    Aantekeningen 
    • Bij de 1e kaart:
      Deel van een kaartje uit 1788 van Klaas Vis en Jan Switser. Rechts beneden is het eerste deel van het Aarkanaal al gegraven. Gearceerd is de verlenging van het Aarkanaal in 1825 aangegeven, waardoor de bestaande, op de kaart aangegeven bruggen konden vervallen en de Coupépolder ontstond.

      Bij de 2e kaart:
      Schets van het Aarkanaal ter hoogte van de Kromme Aar. Op de kaart zijn boerderijen, gemalen en voetveren aangegeven.


      Uit De Viergang nr. 109:

      Voetveran in Aarlanderveen (door J. den Hengst)

      De Aar vormde in de middeleeuwen al een onderdeel van de kortste scheepvaartverbinding tussen de stapelplaats Gouda (overslagplaats van koopmansgoederen) en Amsterdam. Na de Gouwe liep de route een stukje over de Oude Rijn, om vervolgens via Aar, Drecht en Amstel in Amsterdam uit te komen. Als men bedenkt dat de schippers het in die tijd vooral moesten hebben van windkracht, dan is duidelijk dat het traject door het bebouwde gebied langs Alphen een hindernis was met veel ongemakken. De bebouwing nam, letterlijk en figuurlijk, de wind uit de zeilen. De rivier was te smal om behoorlijk te kunnen laveren en een jaagpad, waar de vaartuigen langs getrokken konden worden, was meestal niet aanwezig. Waarschijnlijk zal het wel op 'bomen' zijn uitgedraaid, waarbij de schuiten door middel van een vaarboom werden voortgeduwd.

      Om het traject over de Oude Rijn te vermijden en bovendien de route te verkorten, besloten de stadsbesturen van Gouda en Amsterdam in 1656 een kanaal te laren graven, beginnende bij Gouwsluis tot een paar kilometer noordelijker, waar het in de Aar uitkwam. Langs beide zijden van de trekvaart kwam een jaagpad, zodat bij ongunstige wind een trekpaard kon worden gebruikt. Om het jaagpad niet te onderbreken, werd over de trekvaart - bij de aansluiting op de Aar ter hoogte van de latere Schevejaag-brug - een nieuwe brug gebouwd. De reeds bestaande brug over de Kromme Aar bij de Noordeinder of Galgmolen bleef gehandhaafd.

      Het veer bij de Galgmolen
      In 1825 werd nog een bocht afgesneden en de trekvaart, inmiddels Aarkanaal genoemd, doorgetrokken. Zo ontstond de Coupépolder. De brug over de trekvaart en de brug bij de Galgmolen kwamen te vervallen. Om naar de overkant te komen, kon het verkeer in het vervolg over de valbrug bij de Lage Zijde of over de brug in Ter Aar. Aarlanderveners die voor een boodschap naar het dorpsdeel aan de Lage Zijde wilden, stonden voor de keus: de veel langere afstand lopen of overvaren. Volgens Piet van Vliet, inmiddels 82 jaar oud en nog steeds woonachtig in de buurt waar zijn familie al zes generaties woont, was zijn overgrootvader Jan van Vliet vermoedelijk de eerste die het overzetveer bediende. Dat lag ook voor de hand: Jan van Vliet was watermolenaar op de in 1583 gebouwde Galgmolen, boerde er wat bij en had land aan de overkant (westzijde) van de Kromme Aar. Hij bezat dus een bootje om het Aarkanaal over te steken. Bovendien woonde hij tegenover de Aardijk. de latere Machineweg, en was hij als molenaar meer thuis dan wanneer hij ergens in loondienst zou zijn geweest. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Piet.

      In 1870 brandde de molen, als gevolg van een blikseminslag, tot de grond toe af. Daarvoor in de plaats kwam het stoomgemaal 'Neptunus' en Van Vliet werd deeltijdmachinist. Het boerenbedrijf was inmiddels echter zodanig uitgegroeid dat er maar weinig tijd over was om het veer te bedienen. Piet verhuurde de veerdienst daarom aan zijn zwager Dirk Groeneweg, die getrouwd was met zijn zuster Leun. Dirk hield van een slok. Op een dag was hij, zonder bericht achter te laten, verdwenen. Een ongeluk werd gevreesd. Er werd in het kanaal gezocht, maar geen spoor gevonden. Na een week was hij er weer. Het bleek dat hij op de dagelijks passerende boot van de Amstel-brouwerij was gestapt en een prettige tijd had gehad. Hij kwam iedere dag langs en zag dat het bij hem thuis allemaal wel goed ging. Geen reden dus voor hem om ongerust te zijn.

      Toen Piet van Vliet in 1925 met pensioen ging en naar de dorpskom van Aarlanderveen verhuisde, volgde zijn zoon Marius hem op, als boer én als deeltijdmachinist op het gemaal Neptunus. Toen al na een paar jaar bleek dat Marius op de boerderij werk genoeg had, zegde hij zijn functie van machinist op, om zich uitsluitend aan de veehouderij te wijden.

      In 1925 werden het veer en het veerhuis verkocht aan Hein van der Wel, een oom van Marius, die getrouwd was met Marrigje van Vliet. Hein was daggelder in de Ridderbuurt en vervulde daarbij de functie van lantaarnopsteker. Lang kan het veer niet op zijn naam hebben gestaan, want in 1933 werd de dienst overgenomen door Jan Zeilstra en daarvoor was ook nog Klaas Boon in beeld, die getrouwd was met Heins dochter, Alie van der Wel. Het veer bleef dus in de familie. Dat gold ook voor Jan Zeilstra, zwager van Jan van der Wel, de zoon van Hein. Beide Jannen waren getrouwd met een meisje Van Neck: Zeilstra met Geertje en Van der Wel met Rachel. Jan van der Wel was een succesvolle aannemer in Wassenaar. Hij bouwde een groot deel van Voorschoten en had op het hoogtepunt van zijn loopbaan veertig personeelsleden in dienst. Het veer heeft hij nooit bediend, maar hij was er wel de eigenaar van en ook van het veerhuis.

      (zie vervolg bij Jan Zeilstra)
    Persoon-ID I123982  groeneveld
    Laatst gewijzigd op 24 jun 2020 

    Vader Johannes van Vliet,   geb. ca. 1789, Harmelen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 21 jul 1869, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 80 jaar) 
    Moeder Pietertje van Rijswijk,   geb. ca. 1792   ovl. 24 dec 1847, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 55 jaar) 
    Huwelijk 2 jun 1816  Gouderak Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Gezins-ID F1341389001  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Marrigje van Donk,   geb. ca. 1827, Alphen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 24 dec 1883, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 56 jaar) 
    Huwelijk 14 apr 1849  Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Type: civil 
    • Streekarchief Rijnlands Midden:

      Burgerlijke stand - huwelijken Aarlanderveen 1843-1852
      inventarisnummer 25
      aktenummer 4
      aktedatum 14-04-1849
      bruidegom Jan van Vliet (27 jaar, watermolenaar, geboren te Bodegraven, wonende te Aarlanderveen)
      bruid Margje van Donk (22 jaar, zonder beroep, geboren te Alphen, wonende te Aarlanderveen)
      vader bruidegom Johannes van Vliet (zonder beroep, Aarlanderveen)
      moeder bruidegom Pietertje van Rijswijk (overleden Aarlanderveen)
      vader bruid Hendrik van Donk (bouwman, Aarlanderveen)
      moeder bruid Anna Schellingerhout (zonder beroep, Aarlanderveen)
      getuige Cornelis Hermanus Ebbenmeijer, 64 jaar, zonder beroep, Aarlanderveen
      2e getuige Aart van Spengen, 38 jaar, arbeider, Aarlanderveen
      3e getuige Johannes Frederik Maasbach, 59 jaar, veldwachter, Aarlanderveen
      4e getuige Adrianus de Kaper, 25 jaar, voermansknecht, Leiden
      annotatie afkondigingen 01-04-1849 en 08-04-1849 te Aarlanderveen
      plaatsnaam Aarlanderveen
    Kinderen 
     1. Johannes van Vliet,   geb. 21 jan 1850, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
     2. Hendrik van Vliet,   geb. 11 jul 1851, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
     3. Pieternella van Vliet,   geb. 11 jul 1851, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 7 aug 1852, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 1 year)
     4. Anna van Vliet,   geb. 28 jul 1853, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
     5. Pieter van Vliet,   geb. 27 dec 1854, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 13 jun 1936, Alphen aan den Rijn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 81 jaar)
     6. Pieternella van Vliet,   geb. 13 okt 1856, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
     7. Leuntje van Vliet,   geb. 26 nov 1857, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
     8. Nicolaas van Vliet,   geb. 10 dec 1858, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
     9. Leendert van Vliet,   geb. 22 feb 1861, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 14 jul 1861, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 0 jaar)
     10. Marrigje van Vliet,   geb. 15 mei 1862, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
     11. Aaltje van Vliet,   geb. 13 mei 1863, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
     12. Dirkje van Vliet,   geb. 18 sep 1865, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 27 dec 1948, Alphen aan den Rijn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 83 jaar)
     13. Willemina van Vliet,   geb. 2 jul 1867, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 20 sep 1867, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 0 jaar)
    Gezins-ID F1344207080  Gezinsblad  |  Familiekaart