Thomas Jacobus Ketel

Mannelijk 1826 - 1908  (82 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles

  • Naam Thomas Jacobus Ketel 
    Geboorte 18 aug 1826  Gouda Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Mannelijk 
    Beroep kleermaker 
    Recordnummer 12525 
    Overlijden 6 dec 1908  Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    • Streekarchief Rijnlands Midden:

      Overlijdensakte Thomas Jacobus Ketel, 06-12-1908, Oudshoorn
      Aktedatum: 07-12-1908
      Aktenummer: 35
      Datum overlijden: 06-12-1908
      Plaats overlijden: Oudshoorn

      Overledene: Thomas Jacobus Ketel
      Voornaam: Thomas Jacobus
      Achternaam: Ketel
      Geslacht: man
      Leeftijd: 82 jaar
      Burgerlijke staat: weduwnaar
      ex-partner: eerder weduwnaar van Masje Bruinise
      Partner: Gerritje de Jeu
      Voornaam: Gerritje
      Tussenvoegsel: de
      Achternaam: Jeu
      Vader: Marinus Ketel
      Voornaam: Marinus
      Achternaam: Ketel
      Moeder: Neeltje Binnendijk
      Voornaam: Neeltje
      Achternaam: Binnendijk

      Soort akte: Akte van overlijden
      Gemeente: Oudshoorn
      Toegangsnummer: 113.1.06 Archief van de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van Oudshoorn, 1811- 1917
      Inventarisnummer: 64
    Aantekeningen 
    • Bij de 2e foto:
      In het pand waar de jongen met de fiets staat, Dorpstraat nr. 112, daarna Hooftstraat nr. 83 te Oudshoorn (rechts op de foto), begon Th.J. Ketel in 1849 zijn kleermakerij. Later was in dit pand de ijzerwarenwinkel van P. van Beijeren sr. gevestigd.

      Bij de 3e foto:
      Op de foto rechts van het huidige gebouw van de Oud-Gereformeerde Gemeenten in Nederland het woonhuis (nu Hooftstraat nr. 218) waar Th. J. Ketel op oudere leeftijd met zijn gezin ging wonen. Later werd dit pand bekend als de winkel van de weduwe A. van 't Hoff, galanterieën.



      Uit De Viersprong nr. 105:

      Ketel van Hackfort
      De Oudshoornse familietak Ketel
      door Huig van Leeuwen

      Inleiding
      De Oudshoornse kleermaker Thomas Jacobus Ketel (1826-1908) had er fier op kunnen zijn dat hij een telg was van het aloude en deels roemrijke geslacht 'Ketel van Hackfort'. Waarschijnlijk had hij er echter nauwelijks weet van dat zijn verre voorvaderen ooit de eigenaren en bewoners waren van kasteel Hackfort te Vorden en zelfs een heus familiewapen voerden, alhoewel, voor zover het de vroegste voorvader Ketel betrof, dit was 'aangevuld met een schuinstreep, zoals dat voor een bastaard behoorde'. Pas in de negentiger jaren van de vorige eeuw zijn er van het geslacht Ketel in diverse familietakken genealogische werkgroepen ontstaan die onderzoek hebben gedaan naaide namen 'Ketel', 'Van Ketel'. 'Kethel'. 'Keetell' en 'Ketele'. Zij wisten daarbij veel historisch materiaal te verzamelen.
      Dit alles heeft geleid tot de oprichting van een stichting onder de naam 'Stichting Ketel van Hackfort. In 1994 verscheen onder redactie van deze stichting het 'Familieboek Ketel'. In het voorwoord stelt het stichtingsbestuur: 'Het werk i'üii de Stichting "Ketel van Hackfort" is hiermee niet voltooid; zij blijft gaarne door u geïnformeerd, zodat bet familiearchief blijvend bijgeboitden kan worden'

      Verantwoording
      Omdat mijn moeder, Arida Oppelaar (1908-2000), mij ooit vertelde dat zij als jong meisje bij manufacturier Thomas Ketel (jr.) te Gouwsluis had gediend, trok het Ketelboek mijn aandacht. Vooral echter omdat ik zelf van jongsaf aan de diverse families Ketel van nabij kende; ik werkte gedurende de periode 1948-1968 bij de ondernemers Ketel als (zelfstandig) etaleur. Voor mij was dit een uitdaging om, in overleg met en na schriftelijke toestemming van de redactie van het Ketelboek, aanvullend verhalend historisch onderzoek te doen bij het hoofdstuk 'De Oudshoornse familietak',^ het hoofdstuk dat mijns inziens ook voor de lezers van 'De Viersprong' het meest relevant is.

      De Oudshoornse familietak Ketel
      Toen Thomas Jacobus Ketel sr. zich in 1849 als 'kleedermaker' te Oudshoorn liet inschrijven, was dit wellicht om economische redenen. Met de afloop van de vervening van het achterland en het droogmaken van de polders waren veeteelt, akkerbouw en nijverheid in en rondom Oudshoorn in omvang toegenomen. De boerenbedrijven waren weer in opkomst. Rijke en voorname lieden, industriëlen, vestigden zich te Oudshoorn en het dorp zou voor de komende vijftig jaar een zekere welvaart ervaren. Tot uit de verre omgeving kwamen, ook door cle beurtscheepvaart, veel reizigers hier hun inkopen doen. Mevr. B.W. van der Kloot Meyburg (1883-1950), die jaren onderzoek deed naar de economische toestand in Oudshoorn, schreef er een informatieve studie over. In het boek toont zij aan clat haar dorp, althans in deze periode, 'zeer goede jaren kende'.

      Er kon met Thomas Ketel dus nog wel een kleermaker bij. Waren te Oudshoorn de mannen die in dit ambacht werkzaam waren, nog op één hand te tellen, hun aantal zou de daarop volgende jaren met enkele tientallen toenemen, de vele thuisnaaisters niet meegerekend. Wie bedenkt dat in Thomas' tijd de manchester werkmanspakken nog met de hand werden genaaid, kan zich voorstellen dat er dankzij de toenemende industrie voor kleermakers genoeg werk was. De werktijden waren van 's morgens zeven tot 's avonds zeven en zaterdags tot 's middags twaalf uur. Het inkomen voor een kleermakersknecht van boven de zeventien jaar was rond 1900 ongeveer vijf gulden per week; ter vergelijking: een zadelmaker verdiende het dubbele.

      Anders werd het toen zo'n veertig jaar later de kleermakers de beschikking kregen over een naaimachine. Het aantal kleermakers in loondienst nam daardoor af. Bovendien was de confectiekleding in opkomst,' waarvan vooral de 'gewone man' gebruik ging maken.
      Nu ook de thuisnaaister en huisvrouwen zich de weelde van een naaimachine konden veroorloven - zij het op afbetaling - kreeg de handel in textiel en de daaraan verwante mode een nieuwe toekomst. Tegen de overgang naar de twintigste eeuw nam het aantal manufacturenbedrijven dan ook fors toe. Sommige, nog zelfstandige kleermakers specialiseerden zich in het bewerken van bont, het watteren en overtrekken van dekens, het maken van mantels enz.; zij trokken er als 'koopman' op uit met stalen kleclingstof en ventten textiele goederen. Het groeiende aantal branche-advertenties in de plaatselijke courant doet vermoeden dat de winkelnering in manufacturen en kleding in onze gemeenten floreerde.

      Helaas zijn er geen vroege gegevens bekend over het bedrijf van Thomas, ook niet uit (familie)overlevering. Slechts eenmaal lazen we 'dat er bij T.J. Ketel kleermaker te Oudshoorn plaats is voor drie commensaals' (kostgangers).8 Adverteren deed Thomas verder niet. Uit zijn gezin is wel een aantal succesvolle ondernemers (middenstanders) voortgekomen. Over hen is meer historisch materiaal beschikbaar en er valt ook uit familie-overlevering veel te vertellen.

      Geschiedenis
      Thomas Jacobus Ketel, het derde kind van Marinus Ketel en Neeltje Binnendijk, telg uit een geslacht van kasteelheren, ridders, predikanten, portretschilders, huis ververs, glazenmakers, rijtuigschilders, vettewariers9 en hoedenmakers, vestigde zich samen met zijn eerste vrouw, Matje (Mathilda) Bruinixs, in 1849 te Oudshoorn. Uit de bevolkingsgegevens blijkt dat Thomas eerder al te Gouda en te Aarlanderveen als kleermaker werkzaam was. Het echtpaar huurde het pand Dorpsstraat nr. 112 (werd bij hernummering Hooftstraat nr. 83), dat oudere Alphenaren zich zullen herinneren als de ijzerwarenwinkel van P. van Beijeren sr., tegenover kruidenier Van Staveren. Het pand dateerde uit begin 1800 en werd in 1985 gesloopt.

      Zes jaar later, in 1855, vestigde Thomas zich in een ander pand in de Dorpsstraat (nummer onbekend) dat later Hooftstraat nr. 212 werd; zijn oom Thomas Binnendijk, aan wie hij zijn voornaam te danken had, werd de nieuwe huurder van het pand Dorpsstraat nr. 112.

      Thomas en zijn vrouw Matje Bruinixs kregen acht kinderen. Na het overlijden van Matje (1825-1871) hertrouwde Thomas op 8 maart 1872 met Gerritje de Jeu, geboren op 2 februari 1828 te Aarlanderveen. Uit dit huwelijk werden geen kinderen geboren. Het gezin Ketel woonde toen in een gesloten woonhuis in de Dorpsstraat, hernummercl tot Hooftstraat nr. 218, later bekend als het winkelpand van de weduwe Van 't Hoff, galanterieën, tegenover de machinefabriek van Ottens.

      (voor vervolg zie bij zoon Cornelis)





      Streekarchief Rijnlands Midden:

      Oudshoorn bevolkingsregister 1850-1861, deel 2 blz. 74, 86, 94
      naam Thomas Jakobus Ketel
      partner Matje Brunniks
      geboren 18-08-1826 te Gouda
      adres Oudshoorn, wijk 6 nr. 193b, 206, 212a
      kerk NH
      beroep kleermaker
      ingekomen 01-12-1849 Aarlanderveen

      Oudshoorn bevolkingsregister 1861-1880, deel 2 blz. 241
      naam Thomas Jacobus Ketel
      partner Matje Bruniks, e.v. Gerritje de Jeu
      geboren 18-08-1826 te Gouda
      adres Oudshoorn, wijk 2 nr. 193
      kerk NH
      beroep kleermaker

      Oudshoorn bevolkingsregister 1900-1919, deel 4 blz. 13, 65
      naam Thomas Jacobus Ketel
      partner Gerritje de Jeu
      geboren 18-08-1826 te Gouda
      adres Oudshoorn, wijk 3 nr. 226, 189
      kerk GerK
      beroep kleermaker
      vertrokken overleden 06-12-1908
      plaatsnaam Oudshoorn
    Persoon-ID I12525  groeneveld
    Laatst gewijzigd op 27 dec 2015 

    Vader Marinus Ketel,   geb. 12 apr 1800, Moordrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 12 okt 1830, Gouda Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 30 jaar) 
    Moeder Neeltje Binnendijk,   geb. 4 feb 1800, Gouda Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 5 apr 1862, Gouda Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 62 jaar) 
    Huwelijk 19 nov 1823  Gouda Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Gezins-ID F5164  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin 1 Matje Bruiniks,   geb. 25 sep 1825, Gouda Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 7 jul 1871, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 45 jaar) 
    Huwelijk 1 dec 1849  Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Type: civil 
    • Streekarchief Rijnlands Midden:

      Burgerlijke stand - huwelijken Aarlanderveen 1843-1852
      inventarisnummer 25
      aktenummer 22
      aktedatum 01-12-1849
      bruidegom Thomas Jacobus Ketel (23 jaar, kleermaker, geboren te Gouda, wonende te Aarlanderveen)
      bruid Matje Bruiniks (24 jaar, zonder beroep, geboren te Gouda, wonende te Aarlanderveen, onlangs te Alphen)
      vader bruidegom Marinus Ketel (overleden Gouda)
      moeder bruidegom Neeltje Binnendijk (zonder beroep, Gouda)
      vader bruid Willem Bruiniks (overleden Gouda)
      moeder bruid Cornelia de Jong (zonder beroep, Gouda)
      getuige Jan Ketel, 27 jaar, winkelier, Gouda, broer bruidegom
      2e getuige Pieter van Houten, 44 jaar, schipper, Aarlanderveen
      3e getuige Klaas Jan Heep, 54 jaar, kleermaker, Aarlanderveen
      4e getuige Pieter Binnendijk, 26 jaar, zonder beroep, Oudshoorn
      annotatie afkondigingen 18-11-1849 en 25-11-1849 te Aarlanderveen en Alphen
      plaatsnaam Aarlanderveen
    Kinderen 
     1. Neeltje Ketel,   geb. 9 sep 1850, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 10 jun 1937, Alphen aan den Rijn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 86 jaar)
     2. Willem Nikolaas Ketel,   geb. 14 jul 1853, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 1 nov 1939, Ter Aar Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 86 jaar)
     3. Marinus Ketel,   geb. 2 apr 1856, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 30 okt 1859, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 3 jaar)
     4. Cornelis Ketel,   geb. 28 sep 1857, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 28 nov 1931, Alphen aan den Rijn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 74 jaar)
     5. Marinus Ketel,   geb. 25 mrt 1860, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 25 jul 1933, Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 73 jaar)
     6. Cornelia Ketel,   geb. 11 dec 1862, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 19 mei 1918, Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 55 jaar)
     7. Thomas Jacobus Ketel,   geb. 21 mrt 1864, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 8 dec 1873, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 9 jaar)
     8. Jan Adrianus Ketel,   geb. 13 feb 1868, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 11 apr 1941, Düsseldorf (D) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 73 jaar)
    Gezins-ID F5157  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin 2 Gerritje de Jeu,   geb. 2 feb 1828, Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 9 feb 1905, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 77 jaar) 
    Huwelijk 8 mrt 1872  Aarlanderveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Type: civil 
    • Streekarchief Rijnlands Midden:

      Burgerlijke stand - huwelijken Aarlanderveen 1863-1872
      inventarisnummer 27
      aktenummer 4
      aktedatum 08-03-1872
      bruidegom Thomas Jacobus Ketel (45 jaar, kleermaker, geboren te Gouda, wonende te Oudshoorn; weduwnaar van Masje Bruinix)
      bruid Gerritje de Jeu (44 jaar, zonder beroep, geboren te Aarlanderveen, wonende te Aarlanderveen; weduwe van Jacob Jongeneel)
      vader bruidegom Marinus Ketel (overleden)
      moeder bruidegom Neeltje Binnendijk (overleden)
      vader bruid Gijsbert van der Want de Jeu (overleden)
      moeder bruid Willemijntje Mik (overleden)
      getuige Dirk de Jeu, 42 jaar, kuiper, Aarlanderveen, broer bruid
      2e getuige Lambertus Cornelis Verweij, 48 jaar, kleermaker, Aarlanderveen
      3e getuige Barend Snel, 64 jaar, schoenmaker, Aarlanderveen
      4e getuige Petrus Martinus van der Voort, 36 jaar, veldwachter, Aarlanderveen
      annotatie afkondigingen 25-02-1872 en 03-03-1872 te Aarlanderveen en Oudshoorn
      plaatsnaam Aarlanderveen
    Gezins-ID F1355489381  Gezinsblad  |  Familiekaart