Aantekeningen |
- Bij de 1e foto:
Melkventer G. van der Neut (links) en zijn medewerker J. Stapper op de Aarkade.
Bij de 2e foto
De oude boerderij van Van der Neut. Gerrit Hijman begon hier rond 1937 een grossierden/ in groenten en fruit.
Uit De Viersprong nr. 104:
Gijsbert van der Neut jr. zag op 12 november 1862 te Alphen het levenslicht als zoon van Gijsbert van der Neut, los werkman, geboren te Hazerswoude op 17 februari 1835, en Jannigje Hoogenboom, geboren te Aarlanderveen op 27 april 1834. Zij stierven respectievelijk op 11 maart 1909 te Aarlanderveen, 73 jaar oud, en op 7 mei 1922 te Alphen aan den Rijn, 85 jaar oud. Waar Gijsbert jr. zijn opleiding tot veehouder kreeg, weten we niet. Wel is duidelijk dat hij later in dienst kwam van Johannes Schouten. Toen deze in 1902 besloot zijn veehoudersbedrijf aan de Raadhuisstraat nr. 136 te beëindigen, nam Gijsbert de pacht van hem over. Gijsbert werd zelfstandig veehouder/ melkventer. Daartoe kocht hij tijdens de veiling van Johannes Schouten een deel van de levende have en een deel van het boerengereedschap.
In februari 1887 was Gijsbert jr. in het huwelijk getreden met de alhier geboren Antje Verwoerd. Op 9 september 1887 werd uit dit huwelijk zoon Gijsbertus van der Neut geboren, die later in de voetsporen van zijn vader zou treden. Als tweede kwam Nicolaas op 14 maart 1889 ter wereld. Helaas moest Antje daarna naar een Leids ziekenhuis worden gebracht, waar zij diezelfde dag overleed. Een paar weken later, omstreeks 10 april, stierf ook Nicolaas.
De Aarlanderveense veehouder Pieter Nicolaas de Kwaasteniet (Van Mandersloostraat), die door zijn huwelijk met Elisabeth van der Neut aan Gijsbert van der Neut verbonden was, maakte de schatting voor de boedelscheiding op en kwam tot de volgende cijfers:
- inboedel: 356 gulden en 72 cent
- contanten: 2.900 gulden
- schulden: begrafeniskosten 170 gulden, waarvan 47 gulden voor het (dooien) fonds.
Een boer zonder boerin kan niet. Gijsbert ging een tweede huwelijk aan met de op 4 november 1858 te Alphen geboren Margje van Zwieten. weduwe van Daniël Verwoerd; zij overleed op 24 november 1914. Daarna liet Gijsbert zich bijstaan door verschillende boerendienstbodes, al dan niet met succes.
Als melkventer zie ik de oude Van der Neut nog voor me, zijn klanten (huismoeders) bedienende vanuit een tweewielig geel geverfd handkarretje waarop twee melkbussen met tapkranen stonden. De kranen werden bediend met een losse sleutel om te voorkomen dat in een onbewaakt ogenblik vreemdere hun pannetje vulden of onverlaten de melk lieten wegvloeien. Ik hoor hem nog roepen me, zijn nasale stem: 'MELKBOERRRR'. Later zette zijn zoon Gijsbertus de melkwijk op dezelfde wijze voort. Hij werd bekend als 'Gijs de Pint', vanwege de inhoudsmaten (pinten) die aan zijn voertuig hingen. Maar hij werd ook wel 'schele Gijs' genoemd.
De kapitale bouwmanswoning van weleer (Raadhuisstraat nr. 136) kwam in 1934 aan de gemeente. Gijsbert van der Neut kon de opstallen en circa 2 ha weiland blijven huren. Gijsbert verhuisde later naar Hofzichtstraat nr. 56 waar hij op 19 maart 1938, 75 jaar oud, kwam te overlijden.
Gijsbertus van der Neut, geboren in 1887, kon na het overlijden van zijn vader een gedeelte van het perceel nr. 136 van de gemeente blijven huren voor acht gulden per week. Hij zette het melkventbedrijf voort en trouwde met de op 22 november 1890 te Alphen geboren Jannetje van Muijen, tante van de auteur. Zij overleed op 23 februari 1954.
Gijsbertus kocht in 1937 een nieuwgebouwd woonhuis, Brederodestraat nr. 22 (hoek Toussaintstraat), en liet daarbij een bescheiden zuivelwinkel bouwen en, naar de eisen van die tijd, een melkinrichting. Hij overleed op 10 februari 1946, 58 jaar oud. Het echtpaar Van der Neut-van Muijen kreeg twee zonen: de oudste was weer een Gijsbertus. Hij werd ambtenaar bij 's Rijksbelastingen. De tweede zoon, Elbert van der Neut, geboren op 19 december 1918, zette als opvolger van zijn vader het bedrijf voort met hulp van mede-melkventer Jaap Stapper. Elbert trouwde in mei 1945 met de zuster van Jaap, Maartje Stapper. Zij nam de taak van haar schoonmoeder over: huishouden en winkel. Maartje overleed rond 1948. Haar taak werd overgenomen door een huisgenote, mevrouw A.W. van der Voorn, die Elbert tot het einde van zijn leven zou blijven bijstaan en verzorgen.
Vanwege lichamelijke klachten en wellicht ook door de sanering van de plaatselijke melkhandel besloot hij het bedrijf te beëindigen. Elbert vertrok naar wijk Ridderveld waar hij, 78 jaar oud, op 3 mei 1997 overleed.
(voor vervolg zie bij Gerardus Hijman, geb. 17-02-1903)
|