Barend

Mannelijk ca. 1560 - Ja, datum echter onbekend • Naam Barend  
  Geboren ca. 1560 
  Geslacht Mannelijk 
  Recordnummer 168885 
  Overleden Ja, datum echter onbekend 
  Aantekeningen 
  • Bij de afbeelding:
   Behoort bij onderstaand artikel.


   Zoals hier verondersteld is Barend de stamvader van meerdere stammen Groeneveld/t, te weten de stammen A, B en D. Dit is vooralsnog een veronderstelling, zie onderstaand artikel.


   Uit GroeneveldContact, nummer 43, mei 2003:

   MOGELIJKE SAMENHANG VAN DE STAMMEN UIT HET LAND VAN HEUSDEN EN ALTENA; correctie
   Onder bovenstaande titel verscheen in blad nr 41 een stukje tekst met de bijbehorende hypothetische stam-tekening. De goede lezers hebben waarschijnlijk al gemerkt, dat de tekening niet helemaal goed is overgekomen, er waren enkele vreemde relaties getekend. Om die reden plaatsen we de tekst hieronder opnieuw maar nu voorzien van de juiste tekening.
   Enkele van de ons momenteel bekende stammen Groeneveld (nl. A, B en D) zijn afkomstig uit het Land van Heusden en Altena en de stamvaders zijn geboren rond 1620-1640. Als we bedenken hoe weinig mensen daar rond die tijd hebben gewoond, lijkt het haast onvermijdelijk, dat die stammen op de een of andere manier aan elkaar verwant zullen zijn. Hoewel dit wel logisch klinkt, is het nog niemand gelukt dit ook echt te bewijzen. Het is echter wel mogelijk om de stammen A, B en D in een mogelijke samenhang te plaatsen en in dit stukje wil ik een poging daartoe wagen. Hierbij heb ik gelet op de voornamen van de diverse personen en met name hun patroniemen, dus b.v. Arien Barends zal een zoon zijn van een Barend. Verder heb ik gelet op namen van doopgetuigen en op de periode waarin de diverse personen ongeveer leefden. In het voorbeeld van hierboven betekent dit het zoeken naar een Barend, die ongeveer 20-30 jaar ouder moet zijn geweest dan Arien, die immers zijn zoon moet zijn.
   Het resultaat is een schema zoals dat elders in dit blad is weergegeven. In de onderstaande beschrijving wordt de achternaam Groeneveld weggelaten om het verhaal leesbaar te houden.

   Uit het schema zou blijken, dat de echte stamvader van de stammen A, B en D ene Barend is die ongeveer rond 1560 kan zijn geboren. Hij heeft minstens drie kinderen t.w. Anthony Barends, Cornelis Barends en Sijke Barends. In de volgende geslachten komen diverse personen voor die het patroniem Teunisz. voeren en aangenomen is, dat dit allemaal kinderen zijn geweest van Anthony Barends. Een van die kinderen is Dirk Teunisz., waarvan we aannemen, dat hij de vader is van Aart Dirks, de stamvader van stam A en van Andries Dirks, de stamvader van stam B. Naast Dirk Teunisz is er een broer Barend Theunisz, die waarschijnlijk de vader was van Arien Barends, de stamvader van stam D.

   Uit Cornelis Barends komt mogelijk ook een redelijk uitgebreid nageslacht, maar die lijnen lijken vooralsnog rond 1700-1750 dood te lopen.

   Het is nu erg verleidelijk te veronderstellen, dat hier nog wel meer stammen bij zullen horen, want het valt op, dat er behoorlijk wat stammen Groeneveld hun oorsprong hebben in het gebied van de grote rivieren. Stammen uit Vuren (C), Heusden (G), Nederhemert (I/O), Poederoijen (Q, GX), Herwijnen (T) en Eethen (Y) zouden dus ook heel goed kunnen samenhangen met de bovenbeschreven hypothetische stam A/B/D.

   Maar we kunnen nog breder kijken. Ook andere stammen hebben namelijk hun oorsprong dichtbij dit gebied, t.w. Ottoland (F), Hendrik-Ido-Ambacht (M) en Oud-Alblas (U).
   Maar zelfs een mogelijke hypothetische samenhang ontbreekt momenteel nog, laat staan, dat dit allemaal te bewijzen is.
  Persoon-ID I168885  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 2 okt 2013 

  Kinderen 
   1. Anthony Groeneveld,   geb. ca. 1585,   ovl. Ja, datum echter onbekend
   2. Jan,   geb. ca. 1587,   ovl. Ja, datum echter onbekend
   3. Cornelis Groenevelt,   geb. ca. 1590,   ovl. Ja, datum echter onbekend
   4. Sijke,   geb. ca. 1592,   ovl. Ja, datum echter onbekend
  Gezins-ID F1380700784  Gezinsblad  |  Familiekaart