Aantekeningen |
- Johannes Groeneveld had thuis een radio verborgen. Hij luisterde regelmatig naar het Hollandse nieuws uit Engeland en vertelde daarover dan aan Cornelis Langendoen, bij wie een Nederlander ondergedoken zat, die dienst genomen had bij de SS en daar gedeserteerd was. Toen de deserteur opgepakt werd heeft hij Groeneveld en anderen verraden. Johannes woonde aan de Lodderlandsedijk nr. 9 (Kippendijk) en was op het moment dat de Duitsers hem kwamen halen niet thuis. Hij was namelijk al ondergedoken. Toen hij echter hoorde dat de Duitsers bij hem thuis waren geweest en dat ze in zijn plaats zijn vader hadden meegenomen, besloot hij zich uit eigen beweging bij de Duitsers te melden.
Op diezelfde dag, 5 december, werden nog verschillende andere personen opgepakt voor verhoor en overgebracht naar Brielle. De Waal en de Van der Zee's (vader en twee zonen uit Zwartewaal) werden met Johannes Groeneveld en Cornelis Langendoen uit de groep gehaald. De anderen kregen te horen dat deze zes personen zouden worden doodgeschoten. Zijzelf mochten naar huis. Op dezelfde dag werden de huizen van Cornelis Langendoen en Johannes Groeneveld in brand gestoken.
Die avond werden de zes teruggevoerd naar Rockanje en ondergebracht in een bunker. Op 6 december werden ze gefusilleerd in de duinen, even ten noorden van de Tweede Slag. De begrafenis vond plaats op de ochtend van zaterdag 9 december .
Nadat op de fusilladeplaats in de duinen eerst een groot houten kruis en later zes kleinere houten kruisjes waren geplaatst, werd in het voorjaar 1951 een stenen kruis opgericht, waarop de namen des zes gefusilleerde werden vermeld. In verband met de afslag van de buitenduinen is het kruis enkele malen verplaatst in oostelijke richting, over een totale lengte van 60 meter.
|