Dionisius Groeneveld

Mannelijk 1734 - 1813  (~ 78 jaar) • Naam Dionisius Groeneveld 
  Gedoopt 26 nov 1734  Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Referentienummer
  Recordnummer 189083 
  Overleden 29 jul 1813  Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Dionisius Groeneveld was een vermogend man. Veel bezittingen waren tot hem gekomen door zijn huwelijk met Aafje de Koen, onder meer de herberg "De Roos".

   -------------------------


   Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard:

   Beheersnummer W017
   Archief Stadsgerecht Woerden (oud-rechterlijk)
   Beschrijving index Schepenakten Woerden, 1757
   Inventarisnummer 61
   Folionummer 90

   Naam Dirk Groeneveld
   Type akte transport
   Datum 17-12-1757
   Inhoud Gijsbert Rietveld en Dionisius Groeneveld, voor zichzelf en als voogden over de minderjarige erfgenamen van Petronella Rietveld, weduwe van Cornelis Groeneveld, en namens hun medevoogd Dirk Groeneveld, transporteren aan Dionisius Groeneveld een huis, broodbakkerij en erf aan de Rijn te Woerden. Het geheel ligt tussen de Rijn en het eigendom van Jan van der Vring en wordt aan de ene zijde belend door Crijn van den Berg en aan de andere zijde door de koper en Dirk Maij. De koopsom bedraagt 910 gulden.   Beheersnummer W017
   Archief Stadsgerecht Woerden (oud-rechterlijk)
   Beschrijving index Schepenakten Woerden, 1757
   Inventarisnummer 61
   Folionummer 91

   Naam Dirk Groeneveld
   Type akte transport
   Datum 17-12-1757
   Inhoud Gijsbert Rietveld en Dionisius Groeneveld, voor zichzelf en als voogden over de minderjarige erfgenamen van Petronella Rietveld, weduwe van Cornelis Groeneveld, en namens hun medevoogd Dirk Groeneveld, transporteren aan Dionisius Groeneveld een huis en erf aan de Rijn te Woerden. Het geheel ligt tussen de Rijn en het eigendom van de koper en wordt aan beide zijden belend door de koper. De koopsom bedraagt 240 gulden.
   Beheersnummer W017
   Archief Stadsgerecht Woerden (oud-rechterlijk)
   Beschrijving index Schepenakten Woerden, 1757
   Inventarisnummer 61
   Folionummer 92

   Naam Petronella Rietveld
   Type akte transport
   Datum 17-12-1757
   Inhoud Gijsbert Rietveld en Dionisius Groeneveld, voor zichzelf en als voogden over de minderjarige erfgenamen van Petronella Rietveld, weduwe van Cornelis Groeneveld, en namens hun medevoogd Dirk Groeneveld, transporteren aan Dirk de Wit (gemachtigde is de weesmeester Gijsbert de Wit) een huis en erf aan de Sint Pietersstraat te Woerden. het geheel ligt tussen de straat en het eigendom van de erfgenamen van Dirk Willemsz Verhaar en wordt aan de ene zijde belend door de erfgenamen Verhaar en aan de andere zijde door Maarten Tibbe. De koopsom bedraagt 105 gulden.   Beheersnummer W017
   Archief Stadsgerecht Woerden (oud-rechterlijk)
   Beschrijving index Schepenakten Woerden, 1757
   Inventarisnummer 61
   Folionummer 93

   Naam Hillegonda de Wit
   Type akte transport
   Datum 17-12-1757
   Inhoud Gijsbert Rietveld en Dionisius Groeneveld, voor zichzelf en als voogden over de minderjarige erfgenamen van Petronella Rietveld, weduwe van Cornelis Groeneveld, en namens hun medevoogd Dirk Groeneveld, transporteren aan Gerardus van der Haar een tuin langs de stadswal te Woerden. De tuin ligt tussen de wal en het eigendom van Gerrit van Leeuwen en wordt aan de ene zijde belend door Gijsbert en Hillegonda de Wit en aan de andere zijde door Claas Kars. De koopsom bedraagt 110 gulden.   Beheersnummer W017
   Archief Stadsgerecht Woerden (oud-rechterlijk)
   Beschrijving index Schepenakten Woerden, 1762
   Inventarisnummer 62
   Folionummer 59v

   Naam Cornelis Groeneveld
   Type akte transport
   Datum 29-04-1762
   Inhoud Regina de Kramer, weduwe van Gijsbert Rietveld (gemachtigde is haar neef Adrianus Okhuijsen), Rijk Paling, gehuwd met Geertruij Rietveld, en Dionisius Groeneveld, zoon van wijlen Petronella Rietveld en Cornelis Groeneveld, voor zichzelf en met Dionisius Groeneveld Dirksz als voogd over zijn drie minderjarige broers en zussen, gezamenlijke erfgenamen van Gijsbert Rietveld, transporteren aan Jan Pieter Sprenger een huis en erf aan de Kruisstraat, nabij de Visbrug, te Woerden. Het geheel ligt tussen de straat en het eigendom van Dirk Meijer en wordt aan de ene zijde belend door de Visbrug en aan de andere zijde door Dirk Meijer. De koopsom bedraagt 535 gulden.
   Beheersnummer W017
   Archief Stadsgerecht Woerden (oud-rechterlijk)
   Beschrijving index Schepenakten Woerden, 1762
   Inventarisnummer 62
   Folionummer 60v

   Naam Dionisius Groeneveld
   Type akte transport
   Datum 29-04-1762
   Inhoud Regina de Kramer, weduwe van Gijsbert Rietveld (gemachtigde is haar neef Adrianus Okhuijsen), Rijk Paling, gehuwd met Geertruij Rietveld, en Dionisius Groeneveld, zoon van wijlen Petronella Rietveld en Cornelis Groeneveld, voor zichzelf en met Dionisius Groeneveld Dirksz als voogd over zijn drie minderjarige broers en zussen, gezamenlijke erfgenamen van Gijsbert Rietveld, transporteren aan het stadsbestuur van Woerden een huis en erf aan de Lange Groenendaal te Woerden. Het geheel ligt tussen de straat en de stadsschool en wordt aan de ene zijde belend door de stadsschool en aan de andere zijde door een leeg erf. De koopsom bedraagt 40 gulden.
   Beheersnummer W017
   Archief Stadsgerecht Woerden (oud-rechterlijk)
   Beschrijving index Schepenakten Woerden, 1805
   Inventarisnummer 67
   Folionummer 352

   Naam Claas Groeneveld
   Type akte transport
   Datum 31-12-1805
   Inhoud Mr Jan Meulman en Sigismundus Petrus Ham als executeurs-testamentair van Hendrik de Koning transporteren aan Dionijsius Groeneveld (geamchtigde is Claas Groeneveld) een blok van vijf huisjes aan de Warmoesstraat te Woerden. De huisjes liggen tussen de Warmoesstraat en de leerlooierij van Sprenger en worden aan de ene zijde belend door Sprenger en aan de andere zijde door Gerrit Pijpers. De koopsom bedraagt 340 gulden.
   Retroacta 04-12-1804, schout en schepenen van Woerden.

   --------------------------------------

   Op 29 juli 1813 overleed te Woerden Dionisius Groeneveld, de vermogende kastelein van de herberg De Roos in de Pannenbakkerijen, gewaardeerd lidmaat van de Evangelisch-Lutherse gemeente van Woerden en politiek gezien een trouw patriot met verlichte denkbeelden. Op diezelfde dag werd hij begraven, niet, zoals zijn voorouders en vrijwel alle overleden Woerdenaars, in de Petruskerk, maar op een eigen stukje grond, waar vanaf dat moment de particuliere begraafplaats van de familie Groeneveld zou ontstaan. Het terrein lag in de polder Het Oudeland, niet al te ver verwijderd van zijn herberg, op de plaats waar de huidige De Brauwstraat ligt.

   Aan het eind van de 18e eeuw kwam er weerstand tegen het gebruikelijke begraven in de kerken. Dat waren deels religieuze bezwaren, deels (onder invloed van de Verlichting) rationele bezwaren o.a. in verband met de hygiene. Een en ander leidde in de Franse tijd tot een keizerlijke wet, die per 1 januari 1813 verbood om mensen in kerken te begraven. Die wet werd op 22 december 1813, na het vertrek van de Fransen, al weer ingetrokken en pas per 1 januari 1829 opnieuw ingevoerd.

   Of Dionisius Groeneveld zich stipt aan de geldende Franse wet met betrekking tot het begraven wilde houden of dat hij zich onder invloed van de Verlichting al veel langer tegen begraven in de kerk had gekeerd, weten we niet. Zijn famlieleden en nazaten volgden hem echter na in zijn principe; veel van hen lieten zich tot 1963, 150 jaar lang, op het begraafplaatsje van de familie ter aarde bestellen.

   Aanvankelijk beheerden Woerdense nazaten van Dionisius Groeneveld op persoonlijke titel de begraafplaats. In 1917 dreigde er een conflict over een nabijgelegen weg met de familie Bredius, die daarover in onderhandeling wilde treden met de beheerders van de begraafplaats. Toen bleek pijnlijk, dat dat beheer niet geregeld was. In allerijl werd door belanghebbende leden van de familie Groeneveld en aanverwanten in 1918 een beheersstichting opgericht, die tot aan het eind van de jaren '80 van de vorige eeuw de begraafplaats formeel onderhield. Daarna ging de begraafplaats over in beheer en eigendom van de gemeente Woerden, die hem in 1989 op de gemeentelijke monumentenlijst plaatste.

   Op de begraafplaats liggen veel prominente Woerdenaars begraven. Behalve de oprichter liggen hier o.a. dokter Isaac de Brauw, jarenlang arts en burgemeester van Woerden, Jan Willem Roessingh van Iterson, in de 19e eeuw ruim zestig jaar gemeentesecretaris. Ook de landelijk enige bekendheid genietende predikant en Vlaams activist Jan Derk Domela Nieuwenhuis Nyegaard is op deze begraafplaats begraven.
  Persoon-ID I189083  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 9 mrt 2021 

  Vader Cornelis Groeneveld,   ged. 10 jan 1695, Bodegraven Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. vóór 17 dec 1757  (Leeftijd ~ 62 jaar) 
  Moeder Petronella Rietveld,   ovl. vóór 29 apr 1762 
  Getrouwd 26 okt 1733  Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gezins-ID F1398426185  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Aafje de Koen,   ged. 16 sep 1731, Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. Ja, datum echter onbekend  (Leeftijd ~ 75 jaar) 
  Getrouwd 27 nov 1757  Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Type: civil 
  • DTB Woerden
   nr. 25, p. 80 en nr. G5, p. 38
  Kinderen 
   1. Petronella Groeneveld,   geb. 13 okt 1758,   ovl. 29 sep 1759  (Leeftijd 0 jaar)
   2. Trijntje Groeneveld,   geb. 13 dec 1759, Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 9 okt 1819, Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 59 jaar)
   3. Cornelis Groeneveld,   ged. 11 feb 1761, Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. Ja, datum echter onbekend
   4. Petronella Groeneveld,   geb. 28 nov 1762, Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 22 apr 1832, Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 69 jaar)
   5. Klaas Groeneveld,   geb. 25 apr 1764, Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 9 mrt 1821, Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 56 jaar)
   6. Adriana Groeneveld,   geb. 28 nov 1765,   ovl. 5 mrt 1808  (Leeftijd 42 jaar)
   7. Laurens Groeneveld,   geb. 5 sep 1767,   ovl. 30 mei 1768  (Leeftijd 0 jaar)
   8. Gerrigje Groeneveld,   geb. 19 dec 1769,   ovl. 21 jan 1770  (Leeftijd 0 jaar)
   9. Gijsbert Groeneveld,   geb. 7 dec 1770, Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 6 aug 1849, Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 78 jaar)
   10. Laurens Groeneveld,   geb. 18 nov 1772,   ovl. 29 nov 1772  (Leeftijd 0 jaar)
  Gezins-ID F1398426184  Gezinsblad  |  Familiekaart