Aantekeningen |
- Uit het huwelijk van Harmen en Geertje werden in totaal 7 kinderen geboren.
De Aarlanderveense dakpannenfabriek stond langs de Rijn aan de huidige Raadhuisstraat. Ook de Alphense dakpannenfabriek stond aan die rivier. De Oudshoornse pannenbakkerijen stonden langs de Heimanswetering. Ligging aan deze waterwegen was noodzakelijk voor de aanvoer van de grondstof, de klei en afvoer van het product, de dakpannen. Bovendien was de aanwezigheid van klei in de directe omgeving een extra reden tot vestiging. In Oudshoorn lagen de pannenbakkerijen aan de
oostkant en aan de westkant van de Heimanswetering.
Aan de westkant waren vanaf de zeventiende eeuw twee pannenbakkerijen gesitueerd. De zuidelijk gelegen pannenbakkerij wordt voor het eerst genoemd in 1630. Het bedrijf was toen eigendom van Pouls Jans van Coolhoven en Christophell van Nieuwenhoven. Na een aantal opeenvolgende eigendomsoverdrachten, kwam het bedrijf rond 1640 in handen van Abraham Fransz Meurs. Het bedrijf bleef vervolgens meer dan anderhalve eeuw in deze familie. Na Cornelis Meurs, Hendrick Abrahamsz Meurs en Pieter Cornelisz Meurs werd in 1733 Cornelis Pietersz Meurs eigenaar. Zijn zoons Pieter en Harmen waren de laatste generatie Meurs die de pannenbakkerij in eigendom hadden. De weduwe van Harmen Meurs, Geertje Kalkoven, verkocht haar helft in het bedrijf in 1808 aan haar schoonzoon Matthijs Kloot. Hij was in 1806 al eigenaar geworden van de andere helft die hij toen kocht van zijn aanbehuwd tante Trijntje van der Hut, de weduwe van Pieter Meurs.
Uit De Viersprong 25e jaargang, nr. 94, februari 2008:
De pannenbakkerijen in Oudshoorn en Aarlanderveen
door A. J. J. vam 't Riet
Beschrijving van de geschiedenis van de pannenbakkerij aan de oostzijde van de Heimanswetering (later bekend als "Van Oordt")
De erfgenamen van Jan van der Mark verkochten de helft van de pannenbakkerij in 1784 aan Harmen Meurs; die helft kwam na het overlijden van Meurs in handen van zijn weduwe, Geertje Kalkoven. De andere helft werd in 1786 door de erfgenamen van Jan van der Mark toebedeeld aan mede-erfgenaam Hendrik van der Mark. Die helft werd in 1802 verkocht aan Arij [van] Meurs, die het gedeelte op zijn beurt in 1806 overdroeg aan Cornelis Meurs. Cornelis verkocht zijn aandeel in 1808 aan zijn moeder, Geertje Kalkoven. Daarmee werd Geertje eigenaresse van de hele pannenbakkerij. Na haar overlijden in 1824 droegen haar erfgenamen in 1825 het bedrijf over aam hun broer en mede-erfgenaam Dirk Meurs. Hij verkocht de pannenbakkerij in 1843 aan Jacob Willem Clant. Clant bestuurde het bedrijf samen met zijn zoon Hermanus. De vennootschap, die in 1876 werd opgericht en waarvan inmiddels ook een stoomtrasfabriek deel uitmaakte, was echter geen lang leven beschoren omdat Hermanus al op 6 januari 1878 in Davos overleed. Vader Clant besloot toen het bedrijf van de hand te doen. Nog in hetzelfde jaar verkocht hij de pannen- en tegelbakkerij, loodsen, drie ovens, kleistaal en tien arbeiderswoningen aan Hendrik de Grauw en Harmen Muller. Bovendien werd de stoomtrasfabriek met aanhoren en een herenhuis met kantoor, stalling en aanhoren aan De Grauw en Muller verkocht. Zij betaalden voor het geheel 45.000 gulden. Drie jaar later werd het bedrijf verkocht aan David van Oordt. David richtte in 1913 samen met zijn zoon Gregorius Johan van Oordt een vennootschap op, de 'Dakpannen- en Kleiwarenfabrieken voorheen D. van Oordt & Co'. Met behoud van dezelfde naam werd de vennootschap in 1929 omgezet in een Naamloze Vennootschap en in 1973 in een Besloten Vennootschap. In 1984 ging het bedrijf een samenwerking aan met Wodast. Toen de firma werd overgenomen door Redland, verplaatste de productie van dakpannen zich van Alphen aan den Rijn naar Woerden. Het vrijgekomen terrein werd gebruikt voor woningbouw.
Streekarchief Rijnlands Midden:
protocollen Oudshoorn 1769-1778
inventarisnummer 24
bladzijde 68v
datum 19-04-1771
inhoud Francina Rotburgh, huisvrouw van Petrus van Heijningen als curatresse over de gemeenschappelijke echtelijke boedel (zie folio 67v voor akte van appoinctement d.d. 24-09-1770 voor schout en schepenen van Hazerswoude, approbatie 29-01-1771), verkoopt aan Pieter en Harmen Meurs een huis en erf in de Gnephoek, strekkende uit de Heimanswetering tot de kopers, belend ten noorden de kopers en ten zuiden Gijsbert van Kampen. Koopsom 825 gulden.
plaatsnaam Oudshoorn
protocollen Alphen 1786-1790
inventarisnummer 43
bladzijde 38v
datum 24-05-1787
inhoud Dirk Doeff, wonende te Alphen, verkoopt aan Daniel Vergunst, Jan Berk, Harmen Meurs en Willem Stortenbeeker een huis en erf in Alpherhoorn, strekkend van de Hoge Rijndijk tot in de Rijn, belend ten oosten en westen de kopers. Koopsom 1.500 gulden.
plaatsnaam Alphen
|