Jan van Abshoven

Mannelijk 1757 - 1841  (~ 83 jaar)



  • Naam Jan van Abshoven 
    Doop (CHR) 26 dec 1757  Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Mannelijk 
    Recordnummer 201664 
    Overlijden 14 jan 1841  Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    • Gemeentearchief Delft:

      Delft Akte Jaar 1841 Nummer 21

      Overledene Jan van Abshoven , leeftijd 84
      Vader Michiel van Abshoven
      Moeder Marretje van Rijn
      Weduwnaar/weduwe Cornelia van Rijn

      Plaats Delft
      Datum overlijden 14-01-1841
    Aantekeningen 
    • Uit De viersprong, nr 105:

      (vervolg van grootvader Reinier)

      Openbaar of onderhands verpachten
      Na het overlijden van Michiel in 1789 werd zijn zoon, Jan van Abshoven. pachter van de doorvaartrechten, in eerste instantie voor vijf jaar. Ook nu werd, zoals sedert jaren of zelfs generaties lang het geval was, de pacht steeds onderhands verlengd of vernieuwd, ondanks de verplichting die openbaar aan te besteden. Tot de Franse tijd gebeurde dat min of meer vanzelfsprekend.

      In 1796 stelde Rijnland echter een commissie in die de voor-en nadelen van het openbaar clan wel onderhands verpachten van de doorvaartrechten moest onderzoeken. De commissie was van oordeel dat openbare verpachting van de rechten, inclusief het gebruik en de bewoning van het gemeenlandshuis, wellicht meer zou opleveren, ware het niet dat aan Reinier van Abshoven, grootvader van de laatste pachter, in 1720 'consent' was gegeven om het gemeenlandshuis te vergroten met enige aan- en bijgebouwen. Zou er na openbare aanbesteding een nieuwe pachter komen, clan moest de waarde van het aangebouwde op grond van dat 'consent' worden vergoed aan de kleinzoon van Reinier, Jan van Abshoven. Een praktische kant was ook dat het gemeenlandshuis en de aanbouwsels zo met elkaar waren verenigd dat splitsen ondoenlijk was. De commissie was dan ook van oordeel dat, gegeven de omstandigheden, het niet raadzaam was de doorvaartrechten openbaar te verpachten en kwam met de aanbeveling die opnieuw onderhands te gunnen aan Jan van Abshoven voor een periode voor vijf of zes jaar, met als voorwaarde de annulering van het 'consent'. Het college bedankte de commissie voor het gedane werk en raadde haar aan over dit voorstel in overleg te treden met de collega's van Woerden. Maar er gebeurde niets, het 'consent' werd niet ingetrokken en alles ging op de oude voet verder.

      Afscheid van de Van Abshovens
      In 1813, het laatste jaar dat cle Fransen hier de dienst uitmaakten, verzocht Jan van Abshoven opnieuw de brug te mogen pachten, maar dan voor 250 in plaats van 300 gulden vanwege de slechte tijd. De schippers wilden 7.0 min mogelijk kosten maken en streken vaak de zeilen, zodat zij geen doorvaartgeld hoefden te betalen. Daardoor werd de brug nog maar af en toe opgehaald. Van Abshoven schatte het scheepvaartverkeer een kwart minder clan tien of twaalf jaar eerder. Een positieve bijkomstigheid was dat er minder 'schade-varingen' aan de brug waren. Rijnland en Woerden hadden wel begrip voor de argumenten van de brugwachter en stemden in met zijn verzoek.28
      Ook nadat de Fransen waren vertrokken, bleef Jan van Abshoven nog jarenlang pachter. In 1831 schreef hij echter aan Rijnland dat zijn vrouw onverwachts was overleden waardoor hij 'in de positie is gebragt van zijn huishouden te moeten opbreken en bij zijne kinderen te Delft te gaan inwonen'. Op zijn verzoek mocht zijn neef Michiel van Abshoven de pachttermijn afmaken. Die wilde ook daarna wel verder als pachter, maar bij de aanbesteding voor de periode 1832-1837 schreef hij te laag in. De nieuwe pachter werd Simon Waardenburg, waarmee er een einde kwam aan ruim 150 jaar Van Abshoven als pachters van de doorvaartrechten van de 's-Molenaarsbrug.

      Aankoop van de opstallen van Jan van Abshoven
      Nadat Jan van Abshoven in 1841 in Delft was overleden, werden zijn onroerende goederen openbaar verkocht. Vooraf vroeg de behandelende notaris aan Rijnland en Woerden of zij het woonhuis en de stalling op het erf van het gemeenlandshuis wilden overnemen. Aanleiding voor die vraag was het door dijkgraaf en hoogheemraden in 1720 aan Reinier van Abshoven, grootvader van Jan, verleende 'consent' om aan- en bijgebouwen te mogen oprichten, 'met dien verstande dat bij zijn overlijden zijn huisvrouw en kinderen zouden genieten neutrale tauxatie van het getimmerten en restitutie van penningen volgens tauxatie'. Met andere woorden: Rijnland stelde aan Woerden voor op het voorstel in te gaan om daarna 'bij eene gepaste gelegenheid het Gemeenlandhuis en verdere getimmerten in deszelfs geheel in het openbaar te verkoopen, als toch van geen nut meer zijnde voor de beide collegien, en slechts dienende tot woning voor den pachter die het met een veel kleiner evengoed stellen kan en waardoor de beide hoogheemraadschappen van een belangrijk onderhoud zouden worden ontslagen'. De opstallen aan en bij het gemeenlandshuis werden inderdaad gekocht uit de boedel van Jan van Abshoven.
    Persoon-ID I201664  groeneveld
    Laatst gewijzigd op 18 feb 2023 

    Vader Michiel van Abshoven,   ged. 26 dec 1719, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend (Leeftijd ~ 69 jaar) 
    Moeder Margje van Rijn   ovl. vóór 25 dec 1762 
    Huwelijk 17 jan 1745  Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Gezins-ID F1412078522  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Cornelia van Rijn,   ged. 30 sep 1759, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 13 apr 1831, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 71 jaar) 
    Huwelijk 16 mei 1785  Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Type: civil 
    Kinderen 
     1. Grietje van Abshoven,   geb. 7 apr 1786, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend (Leeftijd ~ 21 jaar)
     2. Teunis van Abshoven,   geb. 29 jan 1788, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend (Leeftijd ~ 0 jaar)
     3. Michiel van Abshoven,   geb. 26 jan 1790, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 20 jun 1814, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 24 jaar)
     4. Pietertje van Abshoven,   geb. 19 aug 1793, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 3 aug 1846, Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 52 jaar)
     5. Maria van Abshoven,   geb. 26 jun 1800, Oudshoorn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 4 jun 1866, Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 65 jaar)
    Gezins-ID F1412078519  Gezinsblad  |  Familiekaart