Hubregt Poot

Mannelijk 1689 - Ja, datum echter onbekend  (~ 44 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles

 • Naam Hubregt Poot 
  Roepnaam Huibregt Kornelisz, Hubert Kornelisz 
  Geboorte Abtswoude Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  • DTB S 1; Doopregister; gereformeerd; Schipluiden
   fol. 20; datum 23-01-1689; doopinschrijving
   Hubregt; vader Cornelis Huijbregtsz Poot; moeder Trijntje Waling
   getuige(n) Neeltje Harmens
  Doop (CHR) 23 jan 1689  Schipluiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Referentienummer Po01 
  Recordnummer 225884 
  Overlijden Ja, datum echter onbekend 
  Begraven 31 dec 1733  Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • De sterk verbouwde boerderij van de ouders van Poot staat er nog: Abtswoude 45, genaamd 'Elisabeth'.

   Tot 1723 was Poot boer. Aangespoord door het succes van zijn in 1716 gedrukte en in 1718 reeds herdrukte Mengeldichten vestigde hij zich in Delft om zich geheel aan de dichtkunst te wijden. Een jaar later keerde hij terug naar zijn dorp.

   In 1722 verscheen 'Akkerleven' en tussen 1722 en 1735 drie delen gedichten. Zijn werk werd graag gelezen. Hij was zo populair dat vanuit Delft uitstapjes werden ondernomen om de dichter te gaan zien. Zijn succes is op te maken uit het feit dat direct na zijn dood een levensbeschrijving over hem verscheen. Huibregt Kornelisz Poot was bij zijn huwelijk 43 jaar en Neeltje 30 jaar. Haar vader had het huwelijk tot aan zijn dood tegengehouden vanwege de slechte financiële positie van Huibregt. Na hun huwelijk gingen zij in Delft wonen. Neeltje en Huibregt vestigden zich op de hoek van de Oude Langendijk en de Jacob Gerritsstraat 25 en dreven een tabakswinkel op de Markt. Ruim een jaar later overleed hij aan een nierziekte. Op zijn graf in de Oude Kerk te Delft kwam kort en bondig te staan:
   Hier ligt Poot Hij is dood
   Uit hun huwelijk is geboren Jacoba Poot, gedoopt in 1733. Jacoba overleed toen zij dertien dagen oud was.   Wikipedia:

   Hubert Korneliszoon Poot (Abtswoude, 29 januari 1689 - Delft, 31 december 1733) was een Nederlands dichter, wiens werk aansluit bij zowel de klassiek georiënteerde poëzie van bijvoorbeeld Vondel, als bij de gevoelige stemmingspoëzie uit de 18e eeuw. Poot stond ook aan de basis van een ommekeer in de Nederlandse literatuur: hij nam zich voor om te proberen van zijn pen te leven en, wat heel ongebruikelijk was in de 17e eeuw, daarnaast geen ander beroep uit te oefenen. Als brooddichter trad hij ook op als uitgever.


   Leven
   Aanvankelijk was Poot boer. Dat hij als boerenzoon de Latijnse school niet bezocht, heeft hem echter niet belet om door middel van vertalingen vertrouwd te geraken met de klassieke auteurs. Dat blijkt uit de vele klassieke toespelingen die in zijn gedichten te vinden zijn. Zo is zijn Akkerleven (uit Gedichten, verschenen in 1722) een navolging van wat Horatius schreef in zijn verheerlijking van het leven van de boer. Het succes van zijn in 1716 gepubliceerde Mengeldichten (herdrukt in 1718) bracht hem er in 1723 toe om zich in Delft te vestigen en zich geheel aan de literatuur te wijden. Dat draaide echter uit op een teleurstelling en een jaar later keerde hij terug naar zijn dorp.

   Na zijn huwelijk in 1732 verhuisde hij opnieuw naar Delft, waar hij na een jaar aan een nierziekte overleed.

   Werk
   Poot was een weinig origineel dichter. Hij schreef veel gelegenheidsgedichten, waarmee hij succes oogstte, maar die nu grotendeels in de vergetelheid zijn geraakt. Sommige van zijn verzen werden echter ook nog in de 19e eeuw gelezen en bereikten een klassieke status. Tijdens zijn leven werd hij veel bezocht door allerlei hoogwaardigheidsbekleders en studenten, want zij wilden allemaal wel kennismaken met de boer die dichten kon, dit kwam immers bij eenvoudige mensen nooit voor. Poot sloofde zich ook uit om de status van poeta doctus, de geleerde dichter te verkrijgen. Te dien einde verweefde hij in zijn gedichten allerlei klassieke toespelingen en mythologische gegevens, waaruit zijn geleerdheid moest blijken. Hij had er nog succes mee ook, want al gauw na de publicatie van zijn eerste Gedichten volgde een herdruk, en iedereen wilde meer weten over die dichtende boer. Opdrachten voor gelegenheidsdichten begonnen binnen te stromen en zo kon Poot zijn ideaal, het dichten om den brode, verwezenlijken. Hij werd zelfs opgenomen in de Delftse artistiek-intellectuele vriendenkring. De publicatie uit 1722 door uitgever Reinier Boitet werd een royale editie van "Gedichten" met speciaal daarvoor gemaakte gravures.

   Tegenwoordig zijn nog wel de erotisch getinte minnedichten in trek, afkomstig uit zijn 'Mengeldichten' (Mars en Venus' beddepraet, De verliefde Venus en De maen by Endymion). Deze werden in 1964 als Minnezangen apart uitgegeven.

   Zijn natuurgedichten (Akkerleven, Nacht) behoren tot zijn betere werk.

   De Schoolmeester schreef een kort en puntig grafschrift voor hem:

   Hier ligt Poot,
   Hij is dood.   Letterkundig museum:

   Poot is afkomstig uit een boerenfamilie en is zelf ook werkzaam als boer, totdat hij furore maakt met een dichtbundel. Hij wordt sterk beïnvloed door voorbeelden uit de Oudheid en dichters als Vondel en Hooft. Na een korte periode in Delft keert hij terug naar zijn geboortedorp. Aan het eind van zijn leven huwt Poot Neeltje ’t Hart, de vrouw die hij al tien jaar bemint. Hij wordt beschouwd als een voorloper van de Romantiek.


   Boer

   Hubert Korneliszoon Poot stamt uit een welgestelde boerenfamilie in Abtswoude. Zijn ouders zijn zich bewust van zijn talent voor muziek, tekenen en literatuur. Een tijdlang heeft hij contact met de rederijkerskamer van Schipluiden, maar hij voegt zich toch in de familietraditie en gaat het land beploegen en het vee verzorgen. In zijn vrije tijd bestudeert hij de klassieke poëzie en raakt onder de indruk van Horatius, Ovidius en Vergilius en de dichters uit de Gouden Eeuw zoals Vondel en Hooft. De stijl van zijn tijd, classiscistisch-mythologisch wordt ook door hem nagevolgd.


   Mengeldichten

   In 1716 verschijnt Poots eerste bundel, Mengeldichten. De verzameling bevat materiaal uit de bijbel, gelegenheidsgedichten (die hij blijft schrijven) en een klassiek geworden vers als ‘De Maen bij Endymion’. Poot wordt bekend en literatoren uit zijn tijd komen hem bezoeken op de boerderij. Hij krijgt ook contacten met drukkers, er verschijnen herdrukken van zijn oudste werk, aangevuld met nieuwe verzen.


   Delft

   In 1723 verlaat Poot de boerderij en vestigt zich in Delft om daar van de pen te gaan leven, iets wat bijna niet mogelijk is in die dagen. Hij komt in verkeerde kringen terecht, raakt stevig aan de drank en keert, zwaar depressief, terug naar Abtswoude. Deze crisistijd heeft zijn verdere carrière sterk bepaald. Burgemeestersdochter Neeltje ’t Hart die Poot in Delft heeft leren kennen mag van haar vader niet met de drankzuchtige dichter huwen. Poot krijgt last van nierstenen, overweegt een overgang naar de rooms-katholieke kerk en legt zich uiteindelijk toe op het bewerken van oude Egyptische, Griekse – en Romeinse Zinnebeelden, die in 1728 in een tweede deel Gedichten verschijnen.


   Laatste periode

   Na lang aarzelen stemt Neeltje ’t Hart toch toe in een huwelijk. Ze vestigen zich in Delft en beginnen daar een tabakswinkel. Zijn huwelijksgedichten zijn zeer geslaagd. Het echtpaar krijgt een dochter, die kort na haar geboorte sterft. Poots ‘Op de doot van mijn dochtertje’ is één van zijn bekendste gedichten. Zelf is hij dan al ziek. Hij sterft, 44 jaar oud en wordt begraven in de Oude Kerk in Delft. Zijn vrouw overleeft hem veertig jaar en hertrouwt in 1739. In zijn laatste jaren schrijft Hubert Korneliszoon Poot weinig origineel werk. Naast zijn winkel houdt hij zich voornamelijk bezig met het bewerken van de Zinnebeelden van Cesare Ripa. Op het werk van Poot is heel uiteenlopend gereageerd. Veelal wordt hij gezien als een overgangsfiguur naar de Nieuwe Tijd. Zijn poëzie vertoont al veel kenmerken van de Romantiek.
  Persoon-ID I225884  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 11 dec 2020 

  Vader Cornelis Poot,   geb. 19 apr 1657, Kethel Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend (Leeftijd ~ 82 jaar) 
  Moeder Trijntje Groenheide,   geb. 5 aug 1650, Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 20 sep 1709, Schipluiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 59 jaar) 
  Huwelijk 3 feb 1685  Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gezins-ID F1444566743  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Neeltje 't Hart,   ged. 24 jul 1701, 's-Gravenzande Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 25 apr 1772, 's-Gravenzande Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 70 jaar) 
  Huwelijkstoestemming 26 apr 1732  Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Huwelijk 11 mei 1732  's-Gravenzande Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Type: civil 
  • Gemeentearchief Delft:

   Register
   archiefnummer 0014
   inventarisnummer 00027
   type Doop, Trouw en Begraaf Registers

   Akte
   pagina 7
   type Trouwakte
   datumondertrouw 26-04-1732

   Personen
   Bruidegom
   naam Huibert Poot
   woonplaats Hof van Delft
   type j.m.
   Bruid
   naam Neeltje 't Hart
   woonplaats 's Gravesande
   type j.d.


   DTB G 4; Trouwboek; gereformeerd; 's-Gravenzande
   fol. 78; datum 11-05-1732; trouwinschrijving
   bruidegom Huibert Poot; j: m: wonende onder Delft
   bruid Neeltje 't Hart; j:d: wonende alhier
  Kinderen 
   1. Jacoba Poot,   ged. 1733   ovl. 1733 (Leeftijd ~ 0 jaar)
  Gezins-ID F1444566742  Gezinsblad  |  Familiekaart