Johannes Christiaan Jan Lammers

Mannelijk 1931 - 2000  (68 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles

 • Naam Johannes Christiaan Jan Lammers 
  Roepnaam Han 
  Geboorte 10 sep 1931  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Recordnummer 259868 
  Overlijden 5 jul 2000  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Johannes Christiaan Jan (Han) Lammers (Amsterdam, 10 september 1931 - aldaar, 5 juli 2000) was een Nederlands journalist, politicus en bestuurder.

   Han Lammers was als journalist werkzaam voor het ANP, het Algemeen Dagblad, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer, voordat hij in 1970 voor de PvdA gemeenteraadslid en wethouder werd in de gemeente Amsterdam. In 1965 was hij samen met de econoom Hans van den Doel initiatiefnemer van de oprichting van de vernieuwingsbeweging Nieuw Links. Binnen de PvdA maakte Lammers zich sterk voor de erkenning van de DDR.

   Als Amsterdams wethouder voor stadsontwikkeling gaf Lammers de eerste aanzet tot stadsvernieuwing. In eerste instantie blokkeerde hij nog de plannen van zijn voorgangers om een groot deel van de Jordaan te slopen, maar na 1972 liet hij zijn verzet tegen de sloopplannen voor de Amsterdamse binnenstad varen. Opknappen van de buurten zag hij niet meer als een optie, daarom liet hij plannen maken voor de sloop van hele woonwijken. Compleet nieuwe woonwijken zouden uit de grond worden gestampt met een heel ander stratenplan. Groepen bewoners van de buurten waren het niet eens met de plannen van Lammers. In deze buurten kwamen actiegroepen tot stand die uiteindelijk met succes dit model van stadsvernieuwing zouden bestrijden.

   Lammers was ook nauw betrokken bij de aanleg van de Oostlijn van de Amsterdamse metro. Hij kreeg in 1975 de woede over zich heen van bewoners van de Nieuwmarktbuurt tijdens de ontruiming en sloop van woningen in deze buurt, hetgeen leidde tot de Nieuwmarktrellen. Ondanks al het verzet bleef Lammers overtuigd van de noodzaak van de aanleg van de metro: "Noodzakelijke dingen gebeuren altijd", aldus Lammers. Hij trotseerde het verzet van buurtbewoners en krakers en zette de aanleg van de metro door.

   Van 1976 tot 1984 was Lammers landdrost van het Openbaar Lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders, deel van de latere provincie Flevoland. Van 1984 tot 1986 was hij burgemeester van de gemeente Almere, en van 1986 tot 1996 Commissaris van de Koningin van de provincie Flevoland. Na zijn pensioen was hij in 1998 (na het aftreden van Hans Ouwerkerk) nog korte tijd waarnemend burgemeester van Groningen.

   Lammers was van oorsprong gereformeerd, maar heeft later met zijn religieuze achtergrond gebroken. In zijn vrije tijd was hij een niet onverdienstelijk organist.
  Persoon-ID I259868  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 18 jan 2017 

  Gezin Caroline Euwe   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Huwelijk Type: civil 
  Kinderen 
   1. Levend
  Gezins-ID F1484752068  Gezinsblad  |  Familiekaart