Petrus Hendrik Janmaat

Mannelijk 1903 - Ja, datum echter onbekend


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles

  • Naam Petrus Hendrik Janmaat 
    Roepnaam Piet 
    Geboorte 13 jan 1903  Nieuwveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    • Nationaal Archief:

      Kind
      Petrus Hendrik Janmaat
      Geboortedatum
      13-01-1903
      Geboorteplaats
      Nieuwveen
      Geslacht
      Man
      Vader
      Johannes Janmaat
      Moeder
      Anna van der Zon

      Gebeurtenis
      Geboorte
      Datum
      13-01-1903
      Gebeurtenisplaats
      Nieuwveen
      Documenttype
      BS Geboorte
      Erfgoedinstelling
      Nationaal Archief
      Plaats instelling
      Den Haag
      Collectiegebied
      Zuid-Holland
      Aktenummer
      3
      Registratiedatum
      13-01-1903
      Akteplaats
      Nieuwveen
      Aktesoort
      Geboorteakte
    Geslacht Mannelijk 
    Beroep slager 
    Recordnummer 271337 
    Overlijden Ja, datum echter onbekend 
    Aantekeningen 
    • Bij de 1e foto:
      Gerard Röling, Marietje Janmaat en Piet Janmaat.

      Bij de 2e foto:
      Piet Janmaat op de Boterdijk

      Bij de 3e foto:
      Piet en To 25 jaar getrouwd. V.l.n.r.: Joke, vader Piet, Tootje, Henk, Adriaan, Moeder To, Annie.
      Fotograaf: De Boer
      Datering: 1956

      Bij de 4e foto:
      Moeder To, Annie, vader Piet en Joke



      Piet had een slagerij aan het Kwakelsepad 1 in De Kwakel.

      In het voorjaar van 1931 begon Piet Janmaat, oudste zoon van een slagersfamilie uit Nieuwveen, in een nieuw pand in De Kwakel. De eerste maanden hielpen zijn zus Marietje en een knecht; met drukke dagen assisteerde ook zijn moeder in de nieuwe winkel aan het Kwakelsepad.
      Op 24 november 1931 trouwde Piet in Amsterdam met Catharina Schrama. Zij was dochtervan een boerenfamilie die al jaren rentenierde. De bruiloft was bij Café-Restaurant Leenders. Er kwamen uit dat huwelijk zes kinderen voort, waarvan het oudste kind, Johan, op 4-jarige leeftijd door een tragisch ongeval om het leven kwam.
      Koeien en varkens werden in het slachthuis in Uithoorn geslacht, dat was in die tijd al een verordening. De bouten vlees, zo werd dat genoemd, werden door Piet zelf met paard en wagen van het abattoir gehaald, om verwerkt te kunnen worden.
      Het vlees werd in de slagerij uitgebeend voor de verkoop en het maken van verschillende soorten worst. Rauwe rookworst en rookvlees waren de specialiteiten van Piet Janmaat. De faam van Piet reikte tot ver in de wijde omtrek. Van heinde en verre kwam men naar het Kwakelsepad!
      Het was in die beginjaren een zwaar bestaan. Hard werken van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Maar wie moest dat niet in die jaren '30? Tuinders, kwekers en boeren hadden het evenmin makkelijk in die tijd.
      Direct na de oorlog kochten de mensen hun vlees en nog meer levensmiddelen met bonnen. Op zondagmiddag ging het hele gezin Janmaat dan bonnen plakken. De kinderen Henk, Adriaan, Tootje, Annie en Joke kregen daar dan een partje sinaasappel voor. Dat was in die tijd heel uniek. De Kwakel groeide snel door zich vestigende kwekers en de slagerij groeide mee. Gezinnen waren groot in die tijd, een gezin van tien was heel normaal.
      De winkel en worstenmakerij waren toen nog niet voorzien van allerlei moderne apparatuur. Er stond alleen maar een gehaktmolen, twee snijmachines, een koelkast, een stopmachine voor het maken van worsten en een groot kookfornuis voor de buikenspek. De hammen en het rookvlees werden in grote pekelbakken gezouten.
      Vlees werd pertransportfiets bezorgd, met zo'n grote vierkante vleesmand voorop. Eerst ging men de bestelling opnemen, de klantenkring bestond van Boterdijk, Drechtdijk, Vrouwenakker, Jaagpad, Ruige Kade, Noorder-Legmeer en Zuider-Legmeer. Dat waren hele afstanden door weer en wind en allemaal op de fiets. In de zestiger jaren werden er ook veel huisslachtingen gedaan bij de boeren: het varken werd dan volgens verordening in Uithoorn geslacht, vervolgens bracht zoon Adriaan met de transportfiets de twee halve varkens naarde klant terug, waar vader Piet klaar stond om het vlees klaar te maken voor consumptie. Een heel varken was veel vlees. In die tijd werd het vlees nog in wekflessen en ondervet geconserveerd.
      Door hard te werken en spaarzaam te leven kon Piet het kleine boerderijtje van dr. De Jong kopen.
      Dat lag achter de Vuurlijnr naast de familie van Gorden Haan aan "het Hanenpad" naast het KDO terrein. Piet was slager maar hield desondanks ontzettend veel van beesten rn.n. van paarden, koeien en konijnen. Als hij even wilde bijkomen van het harde werken zat hij het liefst tussen tussen zijn beesten. De kinderen waren a wat groter en moesten altijd meewerken, zoals dat bij ieder gezin gebeurde. Maar door de jaren heen is er ook heel wat personeel geweest. Adriaan had ook zin in het slagersvak, maar na zijn militaire diensttijd koos hij toch voor iets anders.
      De tijd daarna runde het echtpaar Janmaat de slagerij met hun dochters lootje, Annie en Joke en een knecht. De meiden van Janmaat waren altijd opgewekt en kenden de hele Kwakel van naam. Van al die grote gezinnen waar ze aan de deur kwamen kenden ze alle kinderen bij naam en op volgorde.
      De zaak moderniseerde en er kwam een auto, dus dat veranderde de situatie. Als het heel druk was kwam ook zoon Henk assisteren met bestellingen rondbrengen. Voor bruiloften en begrafenissen maakte Slagerij Janmaat altijd de schalen met snijwaren en vlees klaar voor Café -Restaurant Leenders. En menig Kwakels kind heeft van de familie Janmaat wel eens een plakje worst gekregen.
      In november 1968 stopte het echtpaar met de slagerij en ging van een verdiende rust genieten. Piet en To verhuisden naar Blaricum in het Gooi. Van 1931 tot eind 1968, dus 37 1/2 jaar! was Janmaat een begrip in De Kwakel en omstreken, hét adres voor goede kwaliteit vleeswaren. Op 2 december 1968 ging de slagerij over naar de nieuwe eigenaar de Firma Kroes, Leo van der Laan werd de nieuwe slager. Na Slagerij Kroes werd de zaak in 1976 overgenomen door Hans en Conny van Eijk en zij bouwden in 1989 een nieuwe winkel aan de Kerklaan. Sinds 2005 zwaaien zoon Dave en zijn compagnon Patrick in 't Veld de scepter in kwaliteitsslagerij Eijk en Veld aan de Kerklaan.
      Op 24 november 1931 begon Piet Janmaat in De Kwakel zijn winkel aan het Kwakelsepad 1. Met de boekpresentatie "De Kwakel in woord en beeld" op 24 november 2006, memoreerde Joke Janmaat bij Café-Restaurant Leenders, dat het precies 75 jaar geleden was dat haar vader in De Kwakel begon. En dat zij op precies dezelfde datum 75 jaar later weer op Kwakelse grond stond.
    Persoon-ID I271337  groeneveld
    Laatst gewijzigd op 25 jun 2017 

    Vader Johannes Janmaat,   geb. 25 nov 1870, Nieuwveen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend 
    Moeder Johanna van der Zon,   geb. ca. 1879, Lisse Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend 
    Huwelijk 27 apr 1900  Mijdrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Gezins-ID F1498310552  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Catharina Johanna Schrama,   geb. ca. 1906, Sloten Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend 
    Huwelijk 19 nov 1931  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Type: civil 
    • Noord-Hollands Archief:


      Bruidegom
      Petrus Hendrik Janmaat
      Beroep
      slager
      Geboorteplaats
      Nieuwveen
      Leeftijd
      28

      Bruid
      Catharina Johanna Schrama
      Geboorteplaats
      Sloten
      Leeftijd
      25

      Vader van de bruidegom
      Johannes Janmaat
      Beroep
      slager
      Moeder van de bruidegom
      Anna van der Zon

      Vader van de bruid
      Adrianus Willebrordus Schrama
      Moeder van de bruid
      Catharina Koersvelt

      Gebeurtenis
      Huwelijk
      Datum
      19-11-1931
      Gebeurtenisplaats
      Amsterdam
      Documenttype
      BS Huwelijk
      Erfgoedinstelling
      Noord-Hollands Archief
      Plaats instelling
      Haarlem
      Collectiegebied
      Noord-Holland
      Aktenummer
      Reg.5G fol. 1v
      Registratiedatum
      19-11-1931
      Akteplaats
      Amsterdam
    Kinderen 
     1. Levend
     2. Levend
     3. Levend
     4. Levend
     5. Levend
    Gezins-ID F1498310554  Gezinsblad  |  Familiekaart