Joris Hoefnagel

Mannelijk 1542 - 1600  (58 jaar) • Naam Joris Hoefnagel 
  Roepnaam George 
  Geboorte 1542  Antwerpen (B) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Recordnummer 291358 
  Overlijden 9 sep 1600  Wenen (Oost.) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  • Mogelijk overleden op 24-07-1601.
  Aantekeningen 
  • Wikipedia:

   Joris Hoefnagel of George Hoefnagel was een Zuid-Nederlands schilder, prentkunstenaar, miniaturist, tekenaar en handelaar. Hij staat bekend om zijn illustraties van natuurkundige onderwerpen, topografische uitzichten, boekverluchtingen en mythologische werken. Hij was één van de laatste boekverluchters en leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van topografische tekeningen.

   Zijn boekverluchtingen en ornamentele ontwerpen speelden een belangrijke rol in het ontstaan van het bloemstilleven als zelfstandig schildersgenre in Noord-Europa aan het eind van de 16e eeuw. Het bijna wetenschappelijke naturalisme van zijn botanische en diertekeningen diende als model voor een latere generatie van kunstenaars in de Nederlanden.

   Hoefnagel was één van twaalf kinderen van de diamanthandelaar Jacob Hoefnagel en zijn vrouw Elisabeth Vezelaer, dochter van de Antwerpse muntmeester Joris Vezelaer. Zijn zuster Susanna Hoefnagel was moeder, resp. grootmoeder van Constantijn Huygens en Christiaan Huygens. Hij huwde op 12 november 1571 te Antwerpen met Susanna van Onsem (+ voor 1584, dochter van Joos en Lijsbeth de Hertoghe). Zij hadden zeven kinderen waaronder Jacob Hoefnagel, eveneens schilder, miniaturist en Suzanna Hoefnagel die huwde met Nicolaas Snouckaert van Schauburg. Na de dood van zijn vrouw hertrouwde hij in 1584 te Wenen.


   Hij reisde veel, maakte vele tekeningen van archeologische onderwerpen en was leerling van Hans Bol in Mechelen. Later verbleef hij bij keizer Rudolf II, destijds ook koning van Hongarije, en stierf in 1601 in Wenen.
  Persoon-ID I291358  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 30 dec 2017 

  Vader Hoefnagel   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Gezins-ID F1512915930  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Susanna van Onsem   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Huwelijk 12 nov 1571  Antwerpen (B) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Type: civil 
  Gezins-ID F1512915931  Gezinsblad  |  Familiekaart