Aantekeningen |
- Johannes Roodenrijs had een bakkerij in Schipluiden op de hoek van de Dorpsstraat en de Bakkerstraat.
Uit: Waar wonen wij (uitgave Historische Vereniging Oud-Schipluiden):
De Bakkerstraat werd vroeger ook wel het 'slop (het straatje) van Schellings' genoemd. Op de hoek met de Dorpsstraat bevindt zich sedert 1824 een bakkerij. In dat jaar vestigde zich hier bakker Wouter Roodenrijs, die afkomstig was uit Delft. Na zijn dood in 1875 volgde de Brabander Jos Schellings hem op. In het dorp kreeg hij de bijnaam 'De Baron'; hij was meesterbakker en stond bekend om zijn roggebrood. Op zekere Sinterklaasavond - in 1877 - vroeg Schellings aan de weduwe van bakker Roodenrijs of hij zijn schoen mocht zetten. Dat mocht en toen hij de volgende ochtend diezelfde dame in zijn schoen aantrof, was een huwelijk onvermijdelijk. Op 23 december 1889 werd de bakkerij door een brand geteisterd. Aannemer A. Bontenbal herbouwde de bakkerij in de stijl zoals we het pand nu nog steeds kennen. Na het overlijden van zijn vrouw Jannetje van der Meer in 1910 huwde Jos Schellings de Schipluidense Hermina Maria van der Drift. Hij overleed in 1919. In de Bakkerstraat woonde ook aannemer Van der Drift, die in 1872 de pastorie op Hodenpijl bouwde.
Na bakker Schellings namen de gebroeders Hoek de bakkerij over, aanvankelijk op naam van de weduwe Schellings. De opeenvolgende generaties Hoek hebben de pittoreske bakkerswinkel steeds in oude stijl weten te handhaven.
Vermeldenswaard is dat op verzoek van Th. Weber, in december 1923, een elektrische lantaarn in het slop werd aangebracht. De weduwe Schellings was bereid, op verzoek van het gemeentebestuur, de straatverlichting te laten branden van l oktober tot 31 maart van zonsondergang tot 22 uur, tegen een vergoeding van f 23,50.
|