Willem Springer

Mannelijk 1815 - 1907  (91 jaar) • Naam Willem Springer 
  Geboorte 8 mei 1815  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Beroep architect 
  Beroep opzichter 
  Beroep opzichter waterstaat 
  Recordnummer 365469 
  Overlijden 7 mrt 1907  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Van wikipedia:

   Willem Springer was een Nederlands architect en bouwopzichter. Hij was van 1858 tot 1890 assistent-architect bij de Dienst der Publieke Werken van Amsterdam.

   Springer kwam uit een oud Amsterdams geslacht van timmerlieden. Zijn overgrootvader Jan Springer was begin 18e eeuw meester-timmerman en lid van het Amsterdamse gilde van timmerlieden, zijn grootvader, eveneens Jan geheten, werd in 1768 lid van het gilde, en zijn vader Willem (1778-1857), vestigde zich na de afschaffing van de gilden als zelfstandig timmerman en aannemer.

   Op 1 augustus 1838 werd Springer op 23-jarige leeftijd, aangesteld als opzichter bij de pakhuizen, die de stad voor de Rijnvaart aan de zuidzijde van het Entrepotdok liet bouwen. Deze functie bleef hij tot 1 augustus 1840 uitoefenen. Op 9 september 1841 tot de voltooiing in 1845 was hij, samen met Abraham Nicolaas Godefroy en de latere stadsarchitect Bastiaan de Greef Janszoon, opzichter bij de bouw van de Beurs van Zocher. Later, bij de inpoldering van de Anna Paulownapolder was hij tijdelijk opnieuw als opzichter in dienst van de Waterstaat. Deze functie ruilde hij in 1858 voor die van assistent van stadsarchitect De Greef bij de Dienst der Publieke Werken van Amsterdam, als opvolger van Frederik Willem van Gendt. Hier bleef hij tot 1890 werkzaam.

   Aanvankelijk kreeg de Dienst weinig opdrachten van de stad. De enige werken van betekenis uit de jaren 1860 zijn de Vismarkt (aan de Nieuwmarkt) en de Halvemaansbrug. Hier kwam omstreeks 1870 verandering in; onder burgemeester Den Tex werden veel scholen voor Lager en Hoger Onderwijs, enkele politiebureaus en vooral veel bruggen gebouwd. Het is moeilijk te zeggen welke gebouwen Springer in de periode dat hij voor de DPW werkte precies heeft ontworpen. Springer schijnt zich daarover ook niet druk gemaakt te hebben; hij zag zichzelf eerder als bouwkundig ambtenaar dan als kunstenaar. Wel is bekend dat hij, samen met zijn zoon Jan Springer de hand had in de in 'Oud-Hollandsche' stijl ontworpen Kweekschool voor de Zeevaart aan de Prins Hendrikkade, dat tegenwicht moest bieden aan de neogotische Cuypers-invasie, waaraan de stad vanaf 1875 werd blootgesteld. Springers tweede zoon, Pieter Springer, overleed voor hem door een ongeluk. Willem Springer was de architect van de nieuwbouw van brug nr. 246, de Hogesluis over de Amstel in 1883.
  Persoon-ID I365469  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 9 aug 2019 

  Vader Willem Springer   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Moeder Maria Elisabeth Doetzer   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Gezins-ID F1565342696  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Maria Anna Bijlager,   geb. ca. 1825, Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend 
  Huwelijk 4 jan 1849  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Type: civil 
  • Noord-Hollands Archief:

   Bruidegom
   Willem Springer
   Beroep
   opzichter
   Geboorteplaats
   Amsterdam
   Leeftijd
   33

   Bruid
   Maria Anna Bijlager
   Geboorteplaats
   Amsterdam
   Leeftijd
   24

   Vader van de bruidegom
   Willem Springer
   Moeder van de bruidegom
   Maria Elisabeth Doetzer

   Vader van de bruid
   Joannes Ludovicus Bijlager
   Beroep
   schuitenvoerder
   Moeder van de bruid
   Hermina van der Heide

   Gebeurtenis
   Huwelijk
   Datum
   04-01-1849
   Gebeurtenisplaats
   Amsterdam
   Documenttype
   BS Huwelijk
   Erfgoedinstelling
   Noord-Hollands Archief
   Plaats instelling
   Haarlem
   Collectiegebied
   Noord-Holland
   Aktenummer
   Reg.1 fol. 8v
   Registratiedatum
   04-01-1849
   Akteplaats
   Amsterdam
  Kinderen 
   1. Anna Susanna Springer,   geb. ca. 1859, Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
  Gezins-ID F1565342693  Gezinsblad  |  Familiekaart