Maria Antoinetta Bouwman

Vrouwelijk 1929 - 2018  (88 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles

 • Naam Maria Antoinetta Bouwman 
  Roepnaam Mies 
  Geboorte 31 dec 1929  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Vrouwelijk 
  Recordnummer 370780 
  Overlijden 26 feb 2018  Elst Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Van Wikipedia:

   Maria Antoinette (Mies) Bouwman was een Nederlands televisiepresentatrice. Bij leven werd zij in Nederland beschouwd als een tv-icoon.Biografie

   Loopbaan
   Nadat ze als 18-jarige de middelbare meisjesschool had verlaten, had Bouwman diverse werkgevers. Zo was ze onder meer stewardess op de Europabus en kantoorjuffrouw.[1] Ze was omroepster van de allereerste televisieavond van de KRO op 16 oktober 1951. Ze was uitgekozen na een presentatietest voor de camera, waarvoor ze niet lukraak gevraagd was: ze was de dochter van de secretaris van de KRO. Van haar vader zei ze dat hij katholiek was, maar niet rooms.

   De spreekvaardigheid erfde ze van haar moeder. Altijd opgewekt en aimabel was ze op het scherm en ze opende vaak een programma door de kijkers aan te spreken met "Dag lieve mensen". Dit allereerste programma bestond uit een demonstratie pottenbakken en een dansje van doofstommen.

   Bouwman presenteerde 25 jaar lang de intocht van Sinterklaas op de Nederlandse televisie. Maar echt bekend in Nederland werd ze op 26/27 november 1962 door de eerste grote liefdadigheidsactie op de Nederlandse radio en televisie. Samen met de initiatiefnemer dokter Arie Klapwijk presenteerde ze Open het Dorp. Het doel was geld in te zamelen voor de bouw van Het Dorp, een gehandicaptenwijk in Arnhem. Gedurende een 23 uur durende radio- en televisie-uitzending werd bijna 12,2 miljoen gulden ingezameld, een bedrag dat later opliep tot ongeveer 22 miljoen gulden. Dit waren voor die reclameloze tijd spectaculair hoge bedragen.

   Met het tv-programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer kwam Bouwman in opspraak doordat in de meest omstreden aflevering van 4 januari 1964 een sketch werd uitgezonden waarin acteur Peter Lohr een nepgebed uitsprak tot het beeld (waarmee de televisie werd bedoeld), dat de vorm had van het christelijke Onzevader. De scène leidde tot een storm van verontwaardiging in het hele land en vragen in de Tweede Kamer. Deze richtte zich met name tegen Bouwman, de publiekslieveling van Open het Dorp. Wegens de bedreigingen aan haar adres zag zij zich gedwongen haar medewerking aan het programma te staken.

   Na het presenteren
   In 1993 stopte Bouwman met haar reguliere televisiewerk.[2] Ze was alleen nog incidenteel in tv-programma's te zien, zoals het Rode Kruis-Gala van RTL 4 in 1996 en een speciale uitzending over Foster Parents. Op 6 januari 2005 schoof ze aan in een speciale uitzending van RTL Boulevard naar aanleiding van de tsunami in Azië en op 21 oktober 2005 was ze rechtstreeks te zien in het AVRO-programma Televizierring 40 jaar. In 2007 werkte ze mee aan de Grootste Bingo Show Ooit, die de TROS en Sponsorloterij op 1 juli organiseerden.

   Op 17 mei 2011 verscheen Bouwman als tafeldame in een speciale aflevering van VARA's De Wereld Draait Door. Het betrof een hommage aan Willem Duys, wiens programma Voor de vuist weg eveneens een populair praatprogramma was.

   Ook in 2011 was Bouwman te zien in het 46e Gouden Televizier-Ring Gala in Koninklijk Theater Carré. Wegens het 60-jarig jubileum van de televisie in Nederland reikte Bouwman de ring uit aan het programma Voetbal International van RTL 7.

   Haar stem is sinds 31 mei 2012 dagelijks te horen in de Efteling bij de fonteinenshow Aquanura. Bouwman vertelt de inleiding van de show, een samenvatting van het sprookje van de Kikkerkoning, in het Nederlands en het Engels.

   Op 15 april 2017 verscheen haar boek Gewoon Mies, waarin een deel van de columns die ze in de jaren zeventig en tachtig voor weekblad Margriet schreef zijn gebundeld. In een interview liet de toen 87-jarige Bouwman zich ontvallen 'het liefst helemaal niets meer te willen'.[3]

   Op 8 mei 2017 was zij wegens de renovatie van Het Dorp te Arnhem weer terug in Het Dorp.[4]

   Vlak na haar overlijden wijdde het tv-programma De wereld draait door een hele uitzending aan haar televisiewerk.

   Privé
   Bouwman was getrouwd met regisseur Leen Timp van 1955 tot diens overlijden in 2013. Het was Timps tweede huwelijk. Bouwmans vader weigerde om die reden goedkeuring te verlenen aan het huwelijk en adviseerde zijn dochter dan maar in het buitenland te trouwen, wat ze deed: in Londen. Het aangaan van haar huwelijk met Timp leidde tot een jarenlange breuk met haar ouders en de rest van de familie. Timp en Bouwman hadden vier kinderen, onder wie de muzikant en zanger Joost Timp.[6] Tijdens haar omroepjaren woonden Bouwman en haar gezin aan de Prins Hendriklaan in Blaricum. Daarna verhuisde ze naar Elst (Utrecht). Op 28 mei 2009 onderging ze een hartoperatie, die succesvol verliep.[7][8] Vervolgens verbleef zij in 2014 lang in het ziekenhuis in verband met een longontsteking. Bouwman overleed op 26 februari 2018 in haar woning in Elst op 88-jarige leeftijd.[9] Op 6 maart werd ze in besloten kring in Leusden gecremeerd.
  Persoon-ID I370780  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 29 dec 2020 

  Gezin Leen Ferdinand Timp,   geb. 15 jan 1921, Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 1 nov 2013, Elst Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 92 jaar) 
  Huwelijk 1955  London (UK) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Type: civil 
  Kinderen 
   1. Levend
  Gezins-ID F1568554130  Gezinsblad  |  Familiekaart