Nicolaas Olivier Haak

Mannelijk 1939 - 1990  (51 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles

 • Naam Nicolaas Olivier Haak 
  Roepnaam Nico 
  Geboorte 16 okt 1939  Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Beroep lakspuiter 
  Beroep zanger 
  Recordnummer 384415 
  Overlijden 13 nov 1990  Baarn Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Begraven Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Van Wikipedia:

   Nicolaas Olivier (Nico) Haak was een Nederlands zanger die in de jaren zeventig zijn grootste successen vierde.

   Voordat Haak bekend werd bij een groter publiek, runde hij met zijn broer Dik een autospuiterij in Delfgauw (nabij Delft). Tijdens het werken vermaakte hij zichzelf en de mensen om hem heen met zingen, fluiten en moppen tappen. Op een dag in december 1970 werd hij, volgens een interview met het huis-aan-huisblad "Delftse Post", tijdens het werken ontdekt door Delftenaar Martin Stoelinga, toentertijd de manager van twee andere bandjes. Deze adviseerde Haak om wat eigen repertoire te gaan schrijven. Het advies werd door Haak opgevolgd en samen met zijn benedenbuurman Polle Eduard (destijds lid van Tee Set en After Tea) verzon Haak een aantal liedjes. Door de contacten van Stoelinga kwam Haak in contact met Cor Aaftink en maakte hij een plaatje met de titel Ik zou zo graag in mijn leven (wel 's wat willen beleven). Op de b-kant van deze single staat het nummer De Vlieger, dat geschreven werd door Haak en Han Grevelt en later bekend geworden is door de vertolking van André Hazes. Het plaatje werd gedraaid op enkele nationale radiozenders. Haak begon met enkele optredens en er werd een bandje geformeerd met de naam De Paniekzaaiers, een project van Haak, Peter Koelewijn en Eduard. De Paniekzaaiers bestond uit Jan en Aad Eland, Karel Schouten en Hennie Asman.

   Het eerste televisieoptreden van Nico Haak en de Paniekzaaiers vond plaats in een show van Ted de Braak met het nummer Daar zie ik glazen staan. De feestmuziek bleek aan te slaan en uiteindelijk brak Haak in 1973 definitief door met het lied Joekelille. In 1974 werd het succes gecontinueerd met Honkie-Tonkie Pianissie en Sokkies Stoppen. Nadat de samenwerking met Eduard was beëindigd, scoorde Haak in 1975 zijn grootste hit: Foxie Foxtrot. Met dat lied werd onder de titel Schmidtchen Schleicher ook de Duitse markt veroverd. Hij ontving op 24 maart 1977 een toonaangevende onderscheiding met de naam Goldene Labeltrofee voor de verkoop van meer dan 500.000 exemplaren in Duitsland. Hij verknoeide dit succes echter door live op tv de presentatrice in haar billen te knijpen, wat hem niet in dank werd afgenomen. In 1978 werkte Haak weer samen met Eduard en scoorde hij zijn laatste grote hit: Is je moeder niet thuis.

   Haak bleef gedurende de jaren tachtig een graag geziene gast in het schnabbelcircuit, maar wist zijn successen van de jaren zeventig niet meer te evenaren.

   Hij had met zijn vrouw Jeanne drie kinderen, Nico jr, Kees en Eric (overleed als kind al).

   In 1990 overleed Haak aan een hartaanval. Hij werd begraven bij zijn zoon Eric in een familiegraf op begraafplaats Jaffa te Delft.
  Persoon-ID I384415  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 9 okt 2020 

  Vader Cornelis Haak,   geb. 10 mei 1903, Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend 
  Moeder Gerharda Wilhelmina de Vries,   geb. 13 jul 1905, Zwolle Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend 
  Huwelijk 11 jul 1929  Zwolle Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gezins-ID F1578414804  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Levend 
  Kinderen 
   1. Levend
   2. Levend
   3. Eric Edwin Haak,   geb. 10 feb 1965, Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 2 okt 1976, Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 11 jaar)
  Gezins-ID F1578414807  Gezinsblad  |  Familiekaart