Arij Prins

Mannelijk 1860 - 1922  (62 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles

 • Naam Arij Prins 
  Geboorte 19 mrt 1860  Schiedam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  • Nationaal Archief:

   Kind
   Arij Prins
   Geboortedatum
   19-03-1860
   Geboorteplaats
   Schiedam
   Geslacht
   Man
   Vader
   Pieter Cornelis Anne Prins
   Moeder
   Maria Jacoba Gijsberti Hodenpijl

   Gebeurtenis
   Geboorte
   Datum
   19-03-1860
   Gebeurtenisplaats
   Schiedam
   Documenttype
   BS Geboorte
   Erfgoedinstelling
   Nationaal Archief
   Plaats instelling
   Den Haag
   Collectiegebied
   Zuid-Holland
   Aktenummer
   186
   Registratiedatum
   20-03-1860
   Akteplaats
   Schiedam
   Aktesoort
   Geboorteakte
  Geslacht Mannelijk 
  Beroep agent 
  • in Hamburg voor de Stearine Kaarsenfabriek Apollo (van zijn vader)
  Beroep directeur 
  • van kaarsenfabriek te Schiedam
  Recordnummer 386955 
  Overlijden 3 mei 1922  Schiedam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Van Wikipedia:

   Arij Prins was een Nederlands schrijver, die ook directeur was van een kaarsenfabriek.

   Biografie
   Afkomstig uit een koopmansfamilie, had hij een vader die in zijn jonge jaren als dilletant schilderde, en een grootvader van moederszijde, die antiek en oude handschriften verzamelde. Als hij 10 jaar is, verhuist het gezin naar Voorburg. Tot zijn 17e jaar volgt hij de lessen op de school van Bruinings Ingenhoes. Tot zijn 25e jaar werkt hij op het kantoor van zijn vader. In 1885 vertrekt hij naar Hamburg voor zaken en werkt hij als handelaar voor de firma Ebeling & Prins. In 1886 wordt hij medewerker aan De Nieuwe Gids, en later ook aan het tweemaandelijkse tijdschrift De Twintigste Eeuw. In 1894 trouwt hij met mej. P.M.Goudkade. Na 1899 woont hij in Alt-Rahlstadt (Holstein) nabij Hamburg. In 1905 keert hij terug naar Schiedam, na zijn aanstelling als directeur van een fabriek van stearine-kaarsen.

   Uit het leven
   Prins debuteerde onder het pseudoniem A. Cooplandt in 1882 in het tijdschrift Eigen Haard met een naturalistische schets Eene verlovingspartij en bleef aanvankelijk in deze trant schrijven. Sommige van zijn eerstelingen zijn gebundeld in zijn eerste boekpublicatie Uit het leven, uitgegeven bij Mouton te 's-Gravenhage in 1885 (2e druk 1925 bij Van Kampen te Amsterdam).
   Door contacten met Albert Verwey, Frans Netscher, Lodewijk van Deyssel en anderen geraakte hij in de kring der Tachtigers en hun tijdschrift De Nieuwe Gids. Onder invloed van Franse auteurs, met name Joris-Karl Huysmans, met wie Prins was bevriend, maar ook door schrijvers als Edgar Allan Poe, ontwikkelde zijn proza zich vervolgens in de richting van een neoromantische, historische verbeeldingswereld, zoals in de 1887-89 in De Nieuwe Gids onder eigen naam gepubliceerde schetsen Fantasie, Een Nacht, Hamburg – The commercial hotel, Vreemde Verschijning en Een Executie.

   Een Koning
   Gaandeweg evolueerde Prins' stijl zich tot een vorm van hyper-impressionisme, die reeds in Een executie tastbaar was. De heiligenlegende Sint Margareta (1890, in De Nieuwe Gids, 1891) luidde een volgende fase in: de toepassing van een eigen, experimentele syntaxis. Ook Een Koning (1891), Harold (1892), Dragamosus (1892), alle in De Nieuwe Gids gepubliceerd en In Rusland (ongedateerd) zijn gegoten in deze visionaire, gekunstelde stijl, die door critici zowel is weggehoond als hemelhoog geprezen en zijn terug te vinden in Prins' tweede bundel Een Koning, op aanbeveling van Van Deyssel in 1897 verschenen bij Scheltema en Holkema (2e druk bij Van Kampen te Amsterdam in 1924, in facsimile herdrukt in 1980).

   De Heilige Tocht
   Hierna volgde wat als Prins' hoofdwerk wordt beschouwd, en wat in dezelfde, nog verhevigde stijl is gevat als het voorgaande proza, de roman "De Heilige Tocht" over de queeste van een kruisvaarder. Prins schreef aan dit werk, dat in gedeelten werd gepubliceerd in De Nieuwe Gids, twaalf jaar. In 1912 verscheen het in een bibliofiele uitgave, bezorgd door Prins' bewonderaar P.C. Boutens en gedrukt te Brugge in een oplage van 72 exemplaren. Een handelseditie volgde een jaar later bij Van Kampen (2e druk, 1923, 3e druk 1927 eveneens bij Van Kampen). Een facsimile-uitgave - "5e druk" - verscheen in 1976 nadat Prins "herontdekt" was.

   Kritiek
   Albert Verwey besprak het boek zeer uitvoerig en prijzend en gaf zijn stuk deze slotalinea mee: "De Heilige Tocht is een arbeid van jaren, die wij zorgvuldig hebben te bestuderen, en waarvan wij het aandenken zullen hebben te bewaren onder de schatten van onze poëzie en ons proza. Er is geen twijfel aan of ook deze schepping van het tijdperk waartoe wij behoren, zal, neven andere, vereerd blijven en haar werking doen". Carel Scharten daarentegen was in De Gids (Eene kostbare antiquiteit, 1912) minder lovend: "Men kent de woordkunst van Ary (sic!) Prins (..). Deze kunst-van-woorden bij uitnemendheid, onderscheidt zich van alle andere in onze taal geschreven letterkundige kunst, doordien zij in een idioom geschreven is, dat slechts in een verwijderd verband staat met hetgeen men Hollandsch pleegt te noemen. Het Vlaamsch, en zelfs het Afrikaansch staan daar onvergelijkbaar dichter bij. (...) Wie, zonder het werk te kennen, deze omschrijving ervan leest, moet welhaast denken aan een grap ... tenzij hij zich afvraagt, of men een kriticus ernstig nemen moet, die zelf dit knoeierig kunst-brouwsel van eene lévende taal, ernstig te nemen schijnt."
   Of het aan de laatste kritiek gelegen heeft, is niet bekend, maar een gegeven is, dat Prins na de voltooiing van De Heilige Tocht nauwelijks nieuw werk publiceerde. Het bleef bij het fragment De Ondergang (opgenomen in de 2e druk van Een Koning) en bij de voltooiing van het in 1905 begonnen verhaal De Bode (in De Nieuwe Gids, 1919). Prins stierf, 62 jaar oud, in 1922.
  Persoon-ID I386955  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 8 feb 2020 

  Vader Pieter Cornelis Anne Prins,   geb. ca. 1837, Schiedam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend 
  Moeder Maria Jacoba Gijsberti Hodenpijl,   geb. ca. 1840, Sliedrecht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend 
  Huwelijk 15 jun 1859  Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gezins-ID F1581181261  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Petronella Alida Goudkade,   geb. 20 sep 1870, Boskoop Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend 
  Huwelijk 12 jan 1894 
  Type: civil 
  Kinderen 
   1. Hendrika Aletta Prins,   geb. ca. 1895, Hamburg (D) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
  Gezins-ID F1581181258  Gezinsblad  |  Familiekaart