Aantekeningen |
- Gegevens grotendeels gebaseerd op persoonskaart.
------------------------
Uit: De Broekpolder, een herinnering aan hoe het was
door: Jan Anderson en Aad den Hoedt
29. LEENDERT BRINKMAN
Via het 'Kulkebruggetje' over de tochtsloot 'de Kulk' kwam men op de Broekkade (de oostgrens van de Broekpolder).
Vervolgens kwam men dan bij twee huisjes waar Leendert Brinkman en meester Hakbijl woonden. Op sommige foto's is ook een hooiberg bij deze huisjes te zien.
Leendert Brinkman heeft er tot 22 mei 1967 gewoond, daarna zijn ze in 'particuliere' handen overgegaan als Broekkade nr. 1 en 2.
-----------------------
Dit was waarschijnlijk de Leendert Brinkman die geldt als de eerste patiënt die door Cornelis Moerman (in 1940) van een inoperabele darmkanker zou zijn genezen. Deze 56-jarige man, bij wie geen weefselonderzoek had plaatsgevonden tijdens de operatie, zou nog 33 jaar leven en werd Moermans eerste reclamepatiënt. Vermoedelijk is er sprake geweest van een gecompliceerde blindedarmontsteking ('appendiculair infiltraat').
Uit het Reformatorisch Dagblad van 13-08-1973:
Na veel onderzoek komt Moerman tot een bepaalde therapie, die hij voor het eerst toepast op Leendert Brinkman een door de medici opgegeven kankerpatiënt. Naast de stoffen waarvan dokter Moerman meent dat de patiënt iedere dag een dosis moet gebruiken krijgt Brinkman een streng dieet voorgeschreven. Hij mag geen vlees, vis, water, koffie of thee gebruiken. Oók geen aardappelen of suiker. Hij moet een liter karnemelk of pap daarvan eten, verder bruinbrood met roomboter en kaas, rijst gekookt in zoete melk, twee eierdooiers, groene groenten, vooral sla, komkommers en tomaten, sap van citroenen, sinaasappels en bessen. Ook appelmoes, peren, perziken en ander fruit is toegestaan evenals honing en olijfolie. Erwtensoep mag hij eten zonder vlees en spek, maar wel met groenten. Er geschiedt dan een „wonder". Leendert Brinkman, die uit de Dr. Noletstlchting te Schiedam was ontslagen om thuis te sterven — men gaf hem nog drie maanden — begint op te knappen. Ruim een jaar nadat dokter Moerman met zijn behandeling was begonnen, kon Brinkman weer wandelen, korte tijd later was hij zelfs weer in staat zijn werk te doen. Na een jaar is hij, ter controle naar het Schiedamse ziekenhuis gegaan. De chirurg, die hem destijds behandeld had, dr. P. A. Vos, kon nauwelijks meer iets van een tumor voelen. Leendert Brinkman woont nu in het Zonnehuis in Vlaardingen en is 88 jaar. Zijn dieet houdt hij nog steeds.
|