Leonardus Cornelis Witteman

Mannelijk 1938 - 2017  (79 jaar) • Naam Leonardus Cornelis Witteman 
  Roepnaam Leo 
  Geboren 10 sep 1938  Rijpwetering Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Beroep molenaar 
  • op de Nekkermolen
  Recordnummer 425406 
  Overleden 3 dec 2017  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Begraven Wormer Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Zondag 3 december is Leo Witteman overleden in het AMC ziekenhuis. Zaterdagmiddag was hij in zijn schuur gevonden na een herseninfarct.
   Leo was sinds 1970 molenaar van de Neckermolen aan de Kanaaldijk in Wijde Wormer. Hij werd geboren in 1938 als oudste in een groot gezin in
   Rijpwetering. Zijn opa was ook molenaar. Na een korte tijd gevaren te hebben, in een bromfietszaak gewerkt te hebben, ging hij ook het molenvak in.
   Hij werd restaurateur. Hij was eigenlijk van alle markten thuis. Timmeren, metaal bewerken, schilderen, motoren en een handel in carboleum en teren.
   Hij leerde Clazien Bavelaar kennen en zij trouwden elkaar. Zij kregen drie zonen. Zij vertelden over een fantastische jeugd in en rond de molen. Twee van hen, Johan en Stefan, gingen het restauratievak in en één trad in dienst van het waterschap. Vader Leo maalde met de wind en zoon Theo bediende het gemaal. Later kwamen er 4 kleinkinderen die veel opstaken van hun opa. Leo had een grote kennis van de natuur en het weer. Hij hield ook van taal, bediende zich van vele gezegden en spreuken, en had een prachtig verfijnd handschrift.
   Hij had een groot sociaal netwerk. Zijn dag begon met een kop koffie in het Koffiehuis. Hij was lid van de landgeitenvereniging, van de touwtrekvereniging, van clubs die zich bezig houden met historie en natuur. Sterk en krachtig stond hij in het leven en niets wees er op dat alles opeens zou zo veranderen. Hij lag opgebaard in zijn eigenhandig gebouwde molenschuur. En in die week werd door de Unesco ook het molenaarsvak als cultureel erfgoed benoemd. De molens stonden in de rouwstand. De kerk was tot op de laatste plaats bezet toen we hem met mooie en warme woorden en muziek op zaterdag 10 december uitgeleide deden vanuit de Maria Magdalenakerk die midden in ‘zijn’ polder ligt. Op weg naar de begraafplaats striemden hagel en regen de lange stoet. Eigenlijk zou de molen toen hebben moeten draaien om het water uit te slaan.
   Matthé Bruijns, pastor
  Persoon-ID I425406  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 18 dec 2020 

  Vader Leonardus Hubertus Witteman,   geb. ca. 1919, Leiderdorp Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Moeder Wilhelmina Helena Hoogenboom,   geb. ca. 1921, Alkemade Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 24 feb 1956, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 35 jaar) 
  Getrouwd 3 mei 1943  Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gezins-ID F1608299477  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Levend 
  Kinderen 
   1. Levend
   2. Levend
  Gezins-ID F1608299483  Gezinsblad  |  Familiekaart