George Behar

Mannelijk 1922 - 2020  (98 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles

 • Naam George Behar 
  Geboorte 11 nov 1922  Rotterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Recordnummer 426172 
  Overlijden 26 dec 2020  Moskou (Rus.) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Hij veranderde in 1943 in Engeland zijn achternaam in Blake.


   Van Wikipedia:

   George Blake was een Brits spion van Nederlandse afkomst die als dubbelspion voor de KGB werkte.

   Jeugd en opleiding
   Blake werd in Rotterdam als George Behar geboren als zoon van Albert Behar, een Sefardische Jood met Britse nationaliteit en de Nederlandse Catharina Beijderwellen. Blake werd vernoemd naar koning George V. Zijn vader had in de Eerste Wereldoorlog gevochten tegen het Ottomaanse Rijk en had Franse en Britse onderscheidingen gekregen. Toen de vader van George Blake in 1936 overleed werd George op 13-jarige leeftijd naar familie in Caïro gestuurd, waar hij zijn opleiding vervolgde aan de English School. Een neef van Blake in Caïro, Henri Curiel, werd later een prominent lid van de communistische partij van Egypte. Blake verklaarde later dat hij beïnvloed was door de denkbeelden van Curiel.

   Oorlog en spionage
   Vanaf 1939 verbleef Blake weer in Nederland en kwam na de Duitse inval in Nederland in het verzet en werd koerier onder de schuilnaam Max de Vries. In 1942 vluchtte Blake via Frankrijk en Spanje naar Engeland. In Engeland kwam hij bij de Secret Intelligence Service en veranderde hij zijn achternaam in Blake. In 1944 kwam hij bij de P8, de Nederlandse afdeling van de SIS.
   Na afloop van de Tweede Wereldoorlog werd Blake in Hamburg gestationeerd en was belast met de ondervraging van Duitse U-bootkapiteins. In 1948 werd Blake naar Cambridge gestuurd om Russisch te leren en vervolgens werd hij door MI6 op de Britse ambassade van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul geplaatst met het doel om een agentennetwerk in Korea op te zetten.

   Spion voor de Russen
   Enkele maanden na zijn aankomst in Seoul werd deze stad op 24 juni 1950 veroverd door Noord-Koreaanse troepen. Blake werd gevangengenomen. In gevangenschap las hij het werk van Karl Marx, werd Marxist en bood zijn diensten aan Sovjet-agenten in Korea. In 1953 werd Blake vrijgelaten en keerde terug naar Engeland. Zijn verdere contact met de KGB legde Blake in dat jaar in Den Haag, aan het eind van de Laan van Meerdervoort. In 1955 werd Blake door MI6 naar Berlijn gestuurd om Sovjet-agenten als dubbelagent te rekruteren. Blake stond hier in contact met de KGB en bracht hen op de hoogte van de Britse en Amerikaanse operaties. In totaal verried Blake de gegevens van ongeveer 40 MI6 agenten aan de Sovjets, waardoor het grootste deel van de MI6-operaties in Oost-Europa werd opgerold.

   Ontmaskering, gevangenschap en ontsnapping
   In 1961 werd hij als Sovjet-agent ontmaskerd door de, eveneens overgelopende dubbelspion Michael Goleniewski, die van Poolse afkomst was. Blake werd teruggeroepen uit Libanon, waar hij op dat moment werkte voor het Middle East Centre for Arabic Studies (MECAS), en werd bij terugkeer aangehouden.

   In mei 1961 werd Blake bij een proces in de Old Bailey veroordeeld tot 42 jaar gevangenisstraf. Op 22 oktober 1966 wist Blake te ontsnappen uit de Wormwood Scrubs gevangenis met hulp van drie mannen. Sean Bourke had een walkietalkie de gevangenis ingesmokkeld. Deze werd gebruikt tijdens de ontsnapping, waarbij Bourke een touwladder over de gevangenismuur gooide. De vredesactivisten Michael Randle en Pat Pottle smokkelden Blake naar de DDR. Via de DDR ontkwam hij naar de Sovjet-Unie. Blake bleef in Rusland wonen.
   In 1999 had de Nederlandse journalist Hans Olink met hem een urenlang interview in Moskou. Dit interview werd nog in hetzelfde jaar uitgezonden door het radioprogramma OVT van de VPRO.
  Persoon-ID I426172  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 20 apr 2023 

  Vader Albert William Behar,   geb. 10 mei 1889, Cairo (Egi.) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 6 apr 1936, Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 46 jaar) 
  Moeder Catharine Geetrui Beijderwellen,   geb. 15 okt 1895, Rotterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend 
  Huwelijk 16 jan 1922  London (UK) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gezins-ID F1609167843  Gezinsblad  |  Familiekaart