Hein Israël Waterman

Mannelijk 1889 - 1961  (71 jaar) • Naam Hein Israël Waterman 
  Geboren 28 apr 1889  Arnhem Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  • Gelders Archief:

   Kind
   Hein Israël Waterman
   Geslacht
   Man
   Vader
   Isaac Waterman
   Beroep
   -rijkstelegrafist
   Leeftijd
   42
   Moeder
   Annette Nathan van Praag
   Beroep
   zonder beroep

   Gebeurtenis
   Geboorte
   Datum
   28-04-1889
   Gebeurtenisplaats
   Arnhem
   Documenttype
   BS Geboorte
   Erfgoedinstelling
   Gelders Archief
   Plaats instelling
   Arnhem
   Collectiegebied
   Gelderland
   Archief
   0207
   Registratienummer
   87
   Aktenummer
   593
   Registratiedatum
   29-04-1889
   Akteplaats
   Arnhem
   Collectie
   Burgerlijke stand Gelderland, dubbelen
   Boek
   Arnhem
  Geslacht Mannelijk 
  Beroep hoogleeraar T.H. 
  Beroep hoogleraar in chemische technologie 
  Verblijfplaats van 17 apr 1919 tot 1 sep 1920 
  Adres:
  van Leeuwenhoeksingel 26
  Delft 
  Recordnummer 433115 
  Overleden 3 feb 1961  Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Van WikiPedia:

   Hein Israël Waterman was een Joods-Nederlands scheikundige. Hij was een pionier op het gebied van toepassingsmogelijkheden van aardolie en aardolieproducten.

   Biografie
   Waterman werd geboren op 28 april 1889 in Arnhem als zoon van Isaac Waterman, die boekhouder was, en Anette van Praag. Waterman groeide op in Arnhem en bracht zijn middelbareschooltijd door aan het Rijks H.B.S. In 1909 voltooide hij de middelbare school en maakte hij de overstap naar de Technische Hogeschool Delft waar hij scheikundige technologie studeerde. Hij behaalde zijn ingenieursdiploma in 1911 en twee jaar later promoveerde hij onder J. Böeseken op het proefschrift Over enige factoren die de ontwikkeling van Penicillium glaucum beïnvloeden. Vervolgens werkte Waterman voor een korte periode in Leiden als assistent bij het Rijksinstituut tot onderzoek van Handelswaren. Daarna werkte hij voor de Middelbare Technische School in Dordrecht waar hij scheikunde doceerde.

   Hoogleraarschap
   In 1919 werd Waterman benoemd tot hoogleraar chemische technologie aan de Technische Hogeschool Delft. Zijn oratie was gewijd aan de op dat moment nog niet algemeen aanvaarde opvatting, dat de industrie gebaat is met wetenschappelijk onderzoek. Hij wilde dan ook meewerken aan de wisselwerking tussen chemische industrie en wetenschap.

   Direct na aanvang van zijn hoogleraarschap zette Waterman zich in voor het uitbreiden van de apparatenlaboratoria van de Technische Hogeschool. Hierdoor kon hij zijn studenten bekend maken met verschillende bewerkingsmethode van suiker zoals destillatie en filtratie. Later richtte hij een hogedruklaboratorium in, in de kelders van het laboratorium van de Technische Hogeschool aan de Westvest te Delft. Dankzij dit laboratorium was hij in staat om onderzoek te verrichten naar de toepassingen het Bergiusproces op onder andere steenkool, aardolie en katoenolie. In 1927 trouwde Waterman met Maria Jacoba Prins. In 1928 lukte het Waterman als eerste om >99% zuiver oliezuur te creëren. Dit lukte omdat hij een nieuwe procedure om oliezuur te maken had ontwikkeld.

   In de jaren dertig ontwikkelde Waterman de Watermanringanalyse. Dat was een grafisch-statistische analysemethode, de zogenoemde n-d-M methode. Toentertijd was het niet mogelijk om de precieze samenstelling van aardolie te achterhalen. Wel konden bepaalde eigenschappen van componenten bepaald worden nadat de moleculen gekraakt werden. Binnen de aardoliefracties kunnen ruwweg (indien zwavel, zuurstof en stikstof buiten beschouwing worden gelaten) drie typen koolwaterstoffen worden onderscheiden. Namelijk de alkanen (ook wel paraffinen genoemd), cycloalkanen (ook wel naftenen genoemd) en de aromaten. Door het uitvoeren van structuurgroepenanalyses konden Waterman en diens collega's het statistisch gemiddelde van de percentages paraffinische koolstof, naftenische koolstof en aromatische koolstof in de aardoliemoleculen bepalen. Daarnaast kon met de Watermanringanalyse het gemiddeld aantal nafteenringen en aromaatringen bepaald worden. Ook kan dankzij het werk van Waterman een aantal andere eigenschappen vastgesteld worden zoals het percentage waterstof dat aanwezig is in gehydrogeneerde oliefracties. Waterman haalde deze getallen uit de specifieke refractie, die een functie is van de brekingsindex en de dichtheid van de olie.

   Toen in 1940 de Tweede Wereldoorlog Nederland bereikte werd Waterman in november van dat jaar net als alle Joods-Nederlandse overheidsdienaren door toedoen van de Duitse bezetters geschorst.[3] Op de TH Delft werden o.a. ook A.C. Josephus Jitta en David van Dantzig hierdoor getroffen.

   Waterman werd kort daarna samen met zijn gezin op transport gezet naar kamp Westerbork om vervolgens doorgevoerd te worden naar Theresienstadt. Zowel Waterman als zijn gezin hebben het concentratiekamp overleefd. Na de bevrijding werd hij opnieuw aangesteld als hoogleraar aan de Technische Hogeschool Delft.

   Tijdens de oorlog was het laboratorium dat Waterman had opgebouwd leeggeroofd. In 1947 kon het laboratorium heropend worden, deze keer aan de Julianalaan in Delft. Tijdens het studiejaar 1947-1948 vervulde hij de functie van rector magnificus. In 1948 werden de resultaten van het onderzoek van Waterman naar de koude-diffusie van suiker bekend. Voorheen was het gebruikelijk om suiker te winnen door een warmte-extractie van suikerbiet. Het probleem met koude-diffusie was dat de suikers het filter tijdens de percolatie verstopten. Waterman behandelde de suikers met koolzuur en kalk. Vervolgens trok hij de substantie door een diffusiebatterij gevuld met zwaveligzuur waarna een goedje overbleef dat met behulp van een ionenwisselaar gereinigd kon worden. Hoewel er belangstelling vanuit de industrie was voor deze ontwikkeling heeft deze nooit een ingang gevonden binnen de grootschalige industrie.

   Emeritaat
   Waterman ging in 1959 met emeritaat. Zijn afscheidscollege wijdde hij aan het onderwerp ontwikkeling van de chemische industrie en het chemisch technisch en werd gehouden op 26 juni 1959. Na zijn vertrek gaven een aantal van zijn leerlingen de bundel De Oogst uit. Deze bundel is een samenvatting van het onderzoek van Waterman naar de chemie van de verzeepbare oliën en vetten, suikertechnologie en steenkooltechnologie. In 1960 bracht Waterman samen met C. Boelhouwer en D.Th.A. Huibers het overzichtswerk Process Characterisation uit. Het jaar erop overleed hij op 5 februari.

   Tijdens zijn carrière heeft hij 73 promovendi begeleid. Hij heeft 604 publicaties op zijn naam staan en is de auteur van zeventien boeken. Daarnaast had hij 65 octrooien op zijn naam staan.

   Erkenning
   Waterman heeft gedurende zijn carrière meerdere malen erkenning ontvangen voor zijn werk. Zo is hij bij meerdere instituten benoemd tot erelid. In 1932 bij de Institute of Petroleum Technology, in 1946 bij de Société de chimie industrielle en in 1959 bij het Koninklijk Instituut van Ingenieurs. Daarnaast werd hij onderscheiden door de Universiteiten van Nancy en Luik. Respectievelijk in 1939 en 1946. In 1956 ontving hij de Hoogewerff Gouden Medaille. Tot slot werd hij in 1959 benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Ook is in de TU-wijk een straat naar hem genoemd, De Watermansweg. In 2017 werd Waterman geselecteerd voor de Alumni Walk of Fame ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van de TU Delft, omdat hij een pionier was op het gebied van chemische technologie, in het bijzonder de analyse, conversie en productie van vooral koolwaterstoffen voor industriële doeleinden.
  Persoon-ID I433115  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 28 mrt 2021 

  Vader Isaac Waterman,   geb. ca. 1847, Kampen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Moeder Annette van Praag,   geb. ca. 1854, Gouda Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Getrouwd 11 feb 1879  Haarlem Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gezins-ID F1613579746  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Maria Jacoba Prins,   geb. ca. 1897,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Getrouwd 12 jul 1927  Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Type: civil 
  • Gemeentearchief Den Haag:

   Bruidegom
   Hein Isräel Waterman
   Beroep
   hoogleraar in chemische technologie
   Leeftijd
   38

   Bruid
   Maria Jacoba Prins
   Beroep
   zonder beroep
   Leeftijd
   30

   Vader van de bruidegom
   Isaac Waterman
   Moeder van de bruidegom
   Annette Nathan van Praag
   Beroep
   zonder beroep

   Vader van de bruid
   Abraham Liepman Prins
   Moeder van de bruid
   Betty Elias
   Beroep
   zonder beroep

   Gebeurtenis
   Huwelijk
   Datum
   12-07-1927
   Gebeurtenisplaats
   's-Gravenhage
   Documenttype
   BS Huwelijk
   Erfgoedinstelling
   Haags Gemeentearchief
   Plaats instelling
   Den Haag
   Collectiegebied
   Zuid-Holland
   Archief
   0335-01
   Registratienummer
   997
   Aktenummer
   B827
   Registratiedatum
   12-07-1927
   Akteplaats
   's-Gravenhage
   Collectie
   Ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente 's-Gravenhage
   Boek
   Huwelijksakten Den Haag
  Kinderen 
   1. Levend
  Gezins-ID F1616844314  Gezinsblad  |  Familiekaart