Louisa Johanna Theodora van Dort

Vrouwelijk 1943 - Ja, datum echter onbekend


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles

  • Naam Louisa Johanna Theodora van Dort 
    Roepnaam Wieteke 
    Geboorte 16 mei 1943  Soerabaja (Ned. Ind.) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Vrouwelijk 
    Beroep actrice 
    Beroep beeldend kunstenares 
    Beroep cabaretière 
    Beroep schrijfster 
    Beroep zangeres 
    Recordnummer 434274 
    Overlijden Ja, datum echter onbekend 
    Aantekeningen 
    • Van Wikipedia:

      Louisa Johanna Theodora “Wieteke” van Dort is een Nederlands actrice, cabaretière en zangeres, die onder meer bekend is geworden door vele kinderprogramma's en het Nederlands-Indische personage Tante Lien in De Late Late Lien Show.

      Biografie
      Van Dort werd geboren in Soerabaja in het toen door Japan bezette Nederlands-Indië. Toen ze zich op veertienjarige leeftijd (1957) in Nederland bevond, werd door Soekarno het buitenlands bezit genationaliseerd en bleven de Van Dorts noodgedwongen in Nederland.

      In 1958 werd haar dichtbundel Handen gepubliceerd door uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, en verscheen ze in kranten en op de radio als "jongste dichteres van Nederland". Naderhand verliet ze het Johan de Witt Lyceum in Den Haag zonder diploma. Omdat ze te jong werd bevonden voor de toneelacademie volgde ze eerst een opleiding tot kleuterleidster. Daarna volgde alsnog een tweetal jaren op de toneelschool, maar ook dat sloot ze zonder diploma af. Desondanks kon ze terecht bij de Nieuwe Komedie/Toneelgroep Arena.

      Carrière
      Na vier jaar kwam Van Dort terecht als cabaretière bij Wim Kan en Corry Vonk. Na haar huwelijk met Theo Moody concentreerde ze zich met veel succes op radio en televisie. Zo speelde ze met onder andere Willem Nijholt in het jeugdtelevisieprogramma Oebele. In De Stratemakeropzeeshow met Aart Staartjes en Joost Prinsen was zij de deftige dame. Van 1976 tot 1978 presenteerde Wieteke van Dort het radioprogramma Radio Lawaaipapegaai en van 1978 tot 1982 presenteerde ze het vervolg op televisie, Papelagaaiwaai.

      In 1979-80 zond de KRO een liedjesprogramma uit met de titel Kun je nog zingen, zing dan mee, met onder andere Wieteke van Dort en Willem Nijholt. In 1978 verscheen hiervan een lp met liedjes uit Kun je nog zingen, zing dan mee (vanaf 1999 op cd). In 1977 volgde de release van de succesvolle luister-lp Ot & Sien in Indië, een plaat over het leven in Nederlands-Indië, die ze eveneens met Willem Nijholt maakte. Van 1979 tot 1981 speelde zij samen met Staartjes en Prinsen in de televisieserie J.J. De Bom voorheen De Kindervriend, waarin zij de rol van Titia Konijn vertolkte. Het schrijverscollectief bestaande uit Hans Dorrestijn, Karel Eykman, Ries Moonen, Fetze Pijlman, Jan Riem en Willem Wilmink schreef de teksten. Ook het televisieprogramma Het Klokhuis waarin Wieteke van Dort meedoet wordt door het schrijverscollectief van tekst voorzien.

      Tussen januari 1979 en februari 1981 presenteerde zij voor de VARA De Late Late Lien Show, een humoristisch programma voornamelijk gericht op Indische Nederlanders, dat door de VARA werd uitgezonden. De afleveringen bevatten sketches, liedjes, traditionele dansen en verhalen rond nostalgie en heimwee naar het oude Nederlands-Indië. Ook in later jaren trad zij nog regelmatig op als Tante Lien.

      Op 29 april 1999 werd Van Dort door koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

      In de serie 't Schaep met de 5 pooten (2006) speelde Van Dort een gastrol als Manja Wegenwijs. Ze was ook te zien in de laatste aflevering van TV Comeback van Omroep MAX. Er wordt onder meer een kijkje in haar huis genomen. Van Dort was aanhangster van Jomanda. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 1994 stond ze als vierde op de lijst van de Natuurwetpartij. Deze nieuwe partij behaalde echter geen zetel.

      In 2008 speelde ze in de bioscoopfilm Sinterklaas en het Geheim van het Grote Boek van regisseur Martijn van Nellestijn. In 2009 zette ze nogmaals de rol van Koningin neer in Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot van dezelfde regisseur.

      In 2010 gaf Van Dort haar vrijwillige medewerking aan het liedje Toch hoor jij er altijd bij (tekst Marion Middendorp en Jan Knetsch) over het verlies van een baby.

      Wieteke van Dort was en is nauw verbonden met de Efteling in Kaatsheuvel. Ze heeft voor het park vele sprookjes ingesproken, waaronder Roodkapje, De rode schoentjes, Hans en Grietje, Het Volk van Laaf, De zes zwanen en de put van Vrouw Holle.

      Ze was de initiatiefneemster voor de oprichting van een gedenkteken (in januari 2012 onthuld) op het Ereveld Loenen ter herinnering aan de slachtoffers die vielen bij de Strijd om Tarakan (1945) en de eerdere strijd daar in 1942.

      In 2016 is zij als Tante Lien nog steeds actief op beurzen en pasar malams.

      Van Dort treedt gedurende het seizoen 2018/19 vier maal op als gast van De Indië Monologen, een theateravond met Nederlands-Indië als centraal thema.
    Persoon-ID I434274  groeneveld
    Laatst gewijzigd op 27 feb 2021 

    Vader Theodorus Karel Lodewijk van Dort,   geb. 28 aug 1898, Tegal (Ned. Ind.) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend 
    Moeder Bernardine Soesman,   geb. ca. 1907   ovl. Ja, datum echter onbekend 
    Huwelijk 26 jan 1925  Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Gezins-ID F1614423331  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Levend 
    Gezins-ID F1614423337  Gezinsblad  |  Familiekaart