Dirk Willem Stork

Mannelijk 1855 - 1928  (72 jaar) • Naam Dirk Willem Stork 
  Geboren 4 apr 1855  Oldenzaal Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Beroep commissaris 
  • van de Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek te Delft
  Beroep directeur 
  • van de machinefabriek Gebr. Stork en Co. te Hengelo
  Beroep fabriekant 
  Recordnummer 437272 
  Overleden 15 feb 1928  Hengelo Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Van: http://nl.wikisage.org

   Dirk Willem Stork was hoofd van de machinefabriek van de Gebroeders Stork & Co. te Hengelo en lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

   Loopbaan
   Stork volgde de Industrieschool te Enschede, maar kwam al op 17-jarige leeftijd aan de door zijn vader Charles Theodorus Stork en zijn oom opgerichte machinefabriek. Toen hij 21 jaar oud was, stond hij mede aan het hoofd van de onderneming, die hij thans met zijn broers C.F. en H.C. Stork bestuurde. De machinefabriek van gebroeders Stork & Co. was op kleine schaal in 1853 als een reparatiefabriek te Borne gekomen. Zij breidde zich echter steeds meer uit en werd in 1868 naar Hengelo verplaatst. Toch duurde het nog tot 1881, voordat zij de wel moeilijke begintijd door was. Nadat vader Charles Theodorus (die meer dan 25 jaar lid van de Eerste Kamer was geweest) in 1895 was overleden, werd dubbel zoveel kapitaal in de onderneming gestoken als in al de vorige jaren. Het aantal ambtenaren en werklieden, 400 in 1890, bedroeg in 1910 al meer dan 1.100.

   In 1881 besloot de directeur tot de oprichting van een pensioenfonds, onder andere met het doel de arbeiders te doordringen van hun belang bij de bloei van de zaak. De samenvoeging van dit fonds met een reeds bestaand ziekenfonds leidde tot de oprichting van de Vereniging tot behartiging van de belangen van het personeel, verbonden aan de machinefabriek van de gebroeders Stork & Co. en die verder de invaliditeits-, weduwen- en wezenzorg bevatte en buitengewone ondersteuning gaf aan hen en aan leden, het verenigingsgebouw, vertegenwoordiging van het personeel (de Kern), spaarkas voor minderjarigen, vrijwillige spaarkas, badinrichting, commanditaire deelneming in het vennootschappelijk kapitaal van de firma. Zo werd hier op sociaal gebied pionierswerk verricht. Van deze vereniging was Stork van de oprichting af de voorzitter en leider geweest.

   Met de uitbreiding van de zaak en de vereniging werden de arbeidsvoorwaarden beter. In 1881 was het gemiddeld loon van een werkman 350 gulden (zonder stukgeld), over 1905 ongeveer 540 gulden; de werktijd werd ingekort van 60 tot 52 uur per week. Al wat Stork aan inzichten en ervaringen had gewonnen, gebruikte hij in zijn veelvuldige aanrakingen met het publieke leven. Stork was vele jaren lid van de Centrale Commissie voor de Statistiek, lid ook van de commissie van enquête naar de grieven van de oud-Rijnspoorwegambtenaren, hoofdbestuurder en voorzitter der Maatschappij tot Nut van het Algemeen. Hij richtte in 1899 met andere Twentse industriëlen de Vereniging van Nederlandse Werkgevers op; hij was vier jaar lang haar eerste voorzitter en gaf direct stuur en kracht aan de jonge organisatie. In 1893 werd Stork lid van de Staten van Overijssel. Toen Gerrit Jan van Heek zijn ontslag als lid van de Eerste Kamer nam, volgde Stork hem als zodanig op, zijn mandaat werd in 1904 hernieuwd. Stork was verder ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
  Persoon-ID I437272  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 21 mrt 2021 

  Vader Charles Theodorus Stork,   geb. 9 feb 1822, Oldenzaal Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 19 jul 1895, Oldenzaal Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 73 jaar) 
  Moeder Alida Philippina Johanna Reincke de Sitter,   geb. ca. 1825, Beers Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Getrouwd 22 aug 1850  Oldenzaal Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gezins-ID F1445426738  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Fenna Zeper,   geb. ca. 1852,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Getrouwd 9 jul 1878  Renkum Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Type: civil 
  • Gelders Archief:

   Bruidegom
   Dirk Willem Stork
   Beroep
   fabriekant
   Leeftijd
   23

   Bruid
   Fenna Zeper
   Beroep
   zonder beroep
   Leeftijd
   26

   Vader van de bruidegom
   Charles Theodorus Stork
   Beroep
   fabriekant
   Moeder van de bruidegom
   Alida Philippina Johanna Reincke de Sitter
   Beroep
   zonder beroep

   Vader van de bruid
   Jacobus Zeper
   Beroep
   zonder beroep
   Moeder van de bruid
   Maria Francina Philippina Waller
   Beroep
   zonder beroep

   Gebeurtenis
   Huwelijk
   Datum
   09-07-1878
   Gebeurtenisplaats
   Renkum
   Documenttype
   BS Huwelijk
   Erfgoedinstelling
   Gelders Archief
   Plaats instelling
   Arnhem
   Collectiegebied
   Gelderland
   Archief
   0207
   Registratienummer
   3288
   Aktenummer
   28
   Registratiedatum
   09-07-1878
   Akteplaats
   Renkum
   Collectie
   Burgerlijke stand Gelderland, dubbelen
   Boek
   Renkum
  Gezins-ID F1616324382  Gezinsblad  |  Familiekaart