Hendrik Goeman Borgesius

Mannelijk 1847 - 1917  (70 jaar) • Naam Hendrik Goeman Borgesius 
  Geboren 11 jan 1847  Schildwolde Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Beroep advocaat 
  Beroep lid 2e kamer der Staten-Generaal 
  Beroep minister 
  Recordnummer 437321 
  Overleden 18 jan 1917  Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Van Wikipedia:

   Hendrik Goeman Borgesius was in Nederland een vooraanstaand liberaal politicus.

   Aanvankelijk studeerde Borgesius (Hendrik Goeman zijn beide voornamen) aan de Rijksuniversiteit Groningen theologie, maar hij stapte over naar de rechten, waarin hij in 1868 afstudeerde, en hij werd leraar handelswetenschappen in Winschoten en Zutphen. Voor het dagblad Het Vaderland versloeg hij de Frans-Pruisische Oorlog, waarna hij van 1871 tot 1877 hoofdredacteur was van deze krant.

   In 1877 werd hij lid van de Tweede Kamer, wat hij tot zijn dood 40 jaar later zou blijven. Hij vertegenwoordigde achtereenvolgens de kiesdistricten Winschoten, Veendam, Zutphen, Enkhuizen, Rotterdam en ten slotte Emmen.

   Na het uiteenvallen van de liberalen in 1885 werd hij leider van de Liberale Unie, de grootste van de drie liberale partijen. Hij was een van de gangmakers van de parlementaire enquête naar de toestand in fabrieken en werkplaatsen (1886) die de aanleiding vormde voor de Arbeidswet 1890.
   Monument voor Hendrik Goeman Borgesius in Den Haag aan het Prins Hendrikplein. Gemaakt door J.C. Altorf in 1924

   Van 1897 tot 1901 was Borgesius minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Pierson. Hij bracht in die periode wetgeving tot stand die een eeuw later nog als baanbrekend geldt: de Leerplichtwet 1900, de Woningwet 1901 en de Ongevallenwet 1901. Aan de onderwerpen kan men zien, hoe breed toen het werkterrein was van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Genoemde wetten zouden nu waarschijnlijk vallen onder respectievelijk Onderwijs, Volkshuisvesting en Sociale Zaken. Door deze sociale wetten wordt hij ook wel de vader van de verzorgingsstaat genoemd.

   In 1905 behaalden liberalen en socialisten, samen "links" in parlementaire termen, 52 van de 100 kamerzetels. De formatie-opdracht ging naar Borgesius, die behalve zijn eigen Liberale Unie slechts de Vrijzinnig Democratische Bond meekreeg. De conservatieve Oud-Liberalen van Willem Hendrik de Beaufort en de SDAP van Pieter Jelles Troelstra gingen niet verder dan gedoogsteun. Het kabinet beschikte zo over slechts 35 van de 100 Kamerzetels.

   Borgesius voelde onder deze omstandigheden niets voor het premierschap. Ook de door hem aangezochte Cort van der Linden en de vrijzinnige leider Drucker weigerden.

   Het werd een kabinet van de tweede garnituur onder leiding van Theo de Meester, tot dan toe vicevoorzitter van de Raad van Indië. Het zou geen lang leven beschoren zijn. Borgesius zelf keerde niet terug als minister. Toen de liberalen en socialisten in 1913 opnieuw de meerderheid verkregen, werd hij voorzitter van de Tweede Kamer. Dat was hij nog, toen hij in 1917 stierf.

   De Rijksuniversiteit Groningen verleende Borgesius een eredoctoraat in de medicijnen vanwege zijn rol in het opstellen van wetten betreffende de volksgezondheid.

   In 1906 werd hij benoemd tot Commandeur in de orde van de Nederlandse Leeuw.
  Persoon-ID I437321  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 21 mrt 2021 

  Vader Jacobus Borgesius,   geb. ca. 1817, Bellingwolde Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Moeder Grietje Elisabeth Dijkhuizen,   geb. ca. 1818, Slochteren Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Getrouwd 7 jun 1843  Slochteren Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gezins-ID F1616324403  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Johanna Bouwina Cannegieter,   geb. ca. 1848, Schildwolde Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Getrouwd 4 feb 1869  Slochteren Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Type: civil 
  • Groninger Archieven:

   Bruidegom
   Hendrik Goeman Borgesius
   Beroep
   Advocaat
   Geboorteplaats
   Schildwolde gem. Slochteren
   Leeftijd
   22 jaar

   Bruid
   Johanna Bouwina Cannegieter
   Geboorteplaats
   Schildwolde gem. Slochteren
   Leeftijd
   21 jaar

   Vader van de bruidegom
   Jacobus Borgesius
   Moeder van de bruidegom
   Grietje Elizabeth Dijkhuizen

   Vader van de bruid
   Hendericus Hermannus Tjeerd Cannegieter
   Moeder van de bruid
   Elsje Pothoff Buning

   Gebeurtenis
   Huwelijk
   Datum
   04-02-1869
   Gebeurtenisplaats
   Slochteren
   Documenttype
   BS Huwelijk
   Erfgoedinstelling
   Groninger Archieven
   Plaats instelling
   Groningen
   Collectiegebied
   Groningen
   Aktenummer
   5
   Registratiedatum
   04-02-1869
   Akteplaats
   Slochteren
   Collectie
   Bron: boek, Periode: 1869
   Boek
   Huwelijksregister 1869
   AkteSoort
   huwelijk
  Kinderen 
   1. Jacobus Borgesius,   geb. 9 okt 1876, Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. Ja, datum echter onbekend
   2. Arius Hendrik Goeman Goeman Borgesius,   geb. 16 mei 1883, Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. Ja, datum echter onbekend
  Gezins-ID F1616324405  Gezinsblad  |  Familiekaart