Frederik Willem Conrad

Mannelijk 1800 - 1870  (69 jaar) • Naam Frederik Willem Conrad 
  Geboren 15 feb 1800  Spaarndam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  FACT lid Provinciale Staten van Zuid-Holland 
  FACT president Internationale Commissie van het Suez-Kanaal 
  FACT ridder Nederl. Leeuw 
  Beroep hooftinspecteur van den Waterstaat 
  Beroep ingenieur-directeur Holl. IJzeren Spoorweg Mij. 
  Recordnummer 438010 
  Overleden 1 feb 1870  München (D) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Van Wikipedia:

   Frederik Willem Conrad was een Nederlands waterbouwkundige en spoorwegpionier. De bijdragen van Conrad hebben er mede toe geleid dat Nederland vanaf 1839 een spoornet heeft.

   Levensloop
   Frederik Willem Conrad was de zoon van Frederik Willem Conrad, Inspecteur-Generaal van de Waterstaat, en Wilhelmina Brosterhuijzen. Toen zijn vader relatief jong stierf, kregen Conrad en zijn broers als blijk van erkenning door Lodewijk Napoleon op kosten van de staat een opleiding aan de Artillerie- en Genieschool te Delft. Als cadet studeerde Conrad daar op zeventienjarige leeftijd af, waarbij hij de laatste driekwart jaar optrad als leraar wiskunde aan de opleiding.

   In 1817 werd Conrad aangesteld als aspirant-ingenieur onder inspecteur-generaal Jan Blanken. Hij werkte mee bij de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal en het Kanaal van Steenenhoek; bij werk aan de Linge, aan het Zederikkanaal, en aan een dok in Hellevoetsluis. In 1825 werd hij op gezag van Bernardus Hermanus Goudriaan verplaatst naar Noord-Brabant, waar hij werd benoemd tot Provinciaal Ingenieur. In 1829 werd hij verplaatst naar Rotterdam en aldaar belast met de provinciale dienst van Zuid-Holland. In dezelfde dienst werd hij in 1835 gestationeerd in Den Haag.

   Van 1839 tot 1855 was hij ingenieur-directeur van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). In 1858 trad hij weer in dienst van Rijkswaterstaat. Hij werd daar in 1866 hoofdinspecteur.

   Conrad was in 1847 medeoprichter van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI).

   In 1855 was hij lid en in 1856 president van de internationale commissie van ingenieurs voor de bouw van het Suez-kanaalmaatschappij. Van 1858 tot 1865 was hij de vertegenwoordiger van de onderkoning van Egypte bij de Suez-kanaalmaatschappij.

   Nadat hij in december 1869 de plechtige opening van dit kanaal had bijgewoond, overleed hij op de terugreis in een hotel in München op 1 februari 1870.

   Personalia
   Conrad had twee oudere broers, Jan Willem Conrad (1795-1853), vader van Jan Frederik Willem Conrad (1825-1902), en Martinus Hendrik Conrad (1798-1854).

   Werk
   Provinciaal Ingenieur
   In 1825 werd Conrad benoemd tot Provinciaal Ingenieur in Noord-Brabant. De betrekking van provinciaal ingenieur had in die tijd een geheel eigen karakter, aldus Ramaer (1911). Het toezicht op de waterschappen was, behalve in Zeeland, van weinig betekenis, daarentegen was de bouw van kerken, in het bijzonder in Noord-Brabant, aan de provinciale waterstaat opgedragen.

   Conrad werkte aan de waterhuishouding in de streek, en liet onder meer een aantal stoomgemalen en stoomwatermolens bouwen. Volgens sommige bronnen raakte Conrad hier vertrouwd met stoommachines als krachtbron. Hij was actief bij de bouw van een aantal kerken, waaronder in de Heikese kerk in Tilburg. Ook ontwierp Conrad gedurende deze dienstbetrekking een verbeterde uitwatering van de Maaspolders tusschen Grave en 's Hertogenbosch. Na vier jaar werd Conrad overgeplaatst naar Zuid-Holland.

   Werk bij de spoorwegen
   In februari 1839 werd Conrad aangesteld als Ingenieur-Directeur voor de aanleg van de eerste spoorlijn van Nederland tussen Amsterdam en Haarlem. Hier verving hij Willem Christiaan Brade, die volgens de koning niet goed genoeg met de spoorwegaanleg bezig was. Van 1839 tot 1855 was hij ingenieur-directeur van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Voor deze maatschappij ontwierp hij onder andere spoorbruggen, zoals in 1841 die over het Spaarne, de eerste draaibrug van Nederland.

   In 1847 werd hij tevens president van de mede door de HIJSM opgerichte eerste telegraafmaatschappij van Nederland, waarvan Eduard Wenckebach de dagelijkse leiding had. De NTB exploiteerde de telegraaflijn langs de Hollandse spoorlijn totdat het bedrijf door de staat der Nederlanden werd overgenomen.

   In 1859 publiceerde Conrad het boek Reizen naar de landengte van Suez, Egypte, het Heilige Land, over zijn werkervaring, het Suez kanaal en de lokale cultuur. In de inleiding legde hij de intentie van dit werk als volgt uit:

   Mijne reizen naar en door Egypte zijn voor mij in vele opzigten belangrijk geweest, niet alleen wegens het gewigt der zaak, waartoe ik geroepen werd mede te werken, maar ook uithoofde van de gelegenheid, die zich voor mij aanbood, om eene wereldstreek te leeren kennen, waaraan zoo vele geschiedkundige herinneringen verbonden zijn, en waar iedere voetstap merkwaardig is; want het is onmogelijk, dat hoogst belangrijke land te bezoeken zonder zich aangetrokken te gevoelen tot alles wat de overblijfselen van vervlogene eeuwen ons daar te aanschouwen geven.

   In het werk geeft hij ook een omvattend beschrijving van het Suez-kanaal van de globale implicaties op de mondiale handelsroutes, en de 163 km lange route op de landengte van Suez in Egypte, tot het ontwerp van de haven, en de detaillering van het profiel van de dijken (zie afbeeldingen).

   Verzen en ander werk
   Frederik Willem Conrad jr. maakte dikwijls geestige verzen, die zonder of met naam in verschillende tijdschriften geplaatst zijn. De meeste staan in de Vaderlandsche Letteroefeningen van 1830 tot 1834, enkele andere in De Atlas van 1831 en 1832.

   Conrad schreef vele geschriften over onderwerpen, die zijn vak betroffen. De kleinere geschriften zijn in 1849 door hem verzameld en onder de titel Verspreide bijdragen te 's-Gravenhage en te Amsterdam uitgegeven.

   Voor De Vriend des Vaderlands in 1840 schreef Conrad een scherpe brief aan Hildebrand over een uitdrukking in diens opstel: Begraven voorkomende in De Gids (1838), in: Proza en Poëzy (1840) en de C. O, vierde uitgave. Die brief betrof een niet juist begrepen vermelding van de gedenksteen voor Christiaan Brunings.
  Persoon-ID I438010  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 25 mrt 2021 

  Vader Frederik Willem Conrad,   geb. 23 dec 1769, Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 6 feb 1808, Halfweg Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 38 jaar) 
  Moeder Wilhelmina Broestershuijsen,   ged. 19 mei 1757, Lent Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 1 nov 1815, Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 58 jaar) 
  Getrouwd 18 mei 1794  Culemborg Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gezins-ID F1616596474  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Jaqueline Marie Braber,   geb. 21 aug 1805, Rotterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Getrouwd 5 okt 1825  Vreeswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Type: civil 
  • Het Utrechts Archief:

   Bruidegom
   Fredrik Willem Conrad
   Geboorteplaats
   Vianen
   Leeftijd
   25

   Bruid
   Jaqueline Marie Braber
   Geboorteplaats
   Rotterdam
   Leeftijd
   20

   Vader van de bruidegom
   Fredrik Willem Conrad
   Moeder van de bruidegom
   Willemijna Broestershuizen

   Vader van de bruid
   Adrianus Braber
   Moeder van de bruid
   Geertruida Webbina A. Wichers

   Gebeurtenis
   Huwelijk
   Datum
   05-10-1825
   Gebeurtenisplaats
   Vreeswijk
   Documenttype
   BS Huwelijk
   Erfgoedinstelling
   Het Utrechts Archief
   Plaats instelling
   Utrecht
   Collectiegebied
   Utrecht
   Archief
   481
   Registratienummer
   320-22
   Aktenummer
   6
   Registratiedatum
   05-10-1825
   Akteplaats
   Vreeswijk
   Collectie
   Vreeswijk 1825
  Gezins-ID F1616596476  Gezinsblad  |  Familiekaart