Jan van Nassau-Dillenburg

Mannelijk 1536 - 1606  (69 jaar) • Naam Jan van Nassau-Dillenburg 
  Roepnaam Jan VI, Johan 
  Geboren 22 nov 1536  Dillenburg (D) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Recordnummer 438046 
  Overleden 8 okt 1606  Dillenburg (D) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Van Wikipedia:

   Jan (of Johan) VI de Oude was de tweede zoon van Willem de Rijke en Juliana van Stolberg. Hij was een jongere broer van Willem van Oranje. In de geschiedschrijving wordt hij vaak kortweg Jan van Nassau genoemd.

   Jan van Nassau erfde in 1559 als oudste broer na Willem van Oranje de Nassause goederen van het geslacht Nassau in Duitsland, omdat zijn broer Willem (van Oranje) de nalatenschap van zijn neef René van Chalon geërfd had, namelijk het prinsdom Orange in Frankrijk en de bezittingen in de Nederlanden. Jan was evenals zijn andere broers Luthers opgevoed, maar ging in 1572, een jaar eerder dan zijn broer Willem, over tot het calvinisme. In 1577 was hij in de Nederlanden en fungeerde hij korte tijd als stadhouder van Gelre. In 1579 vervulde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Unie van Utrecht. Een jaar later echter verliet hij de Nederlanden omdat hij zich niet kon vinden in de Fransgezinde politiek van zijn broer Willem. Hij keerde terug naar Slot Dillenburg.

   Jan van Nassau kan worden gezien als de stamvader van het thans in Nederland regerende vorstenhuis. De afstamming verloopt via zijn zoon Ernst Casimir. Van de vijf zonen van Juliana van Stolberg en Willem de Rijke is hij de enige zoon die een natuurlijke dood is gestorven. Jan VI van Nassau-Dillenburg is begraven in de Evangelische Stadskerk in Dillenburg.

   Jan was graaf van Nassau-Dillenburg en verkreeg in 1569 de titel van graaf van Siegen, Hadamar en Diez. In 1561 volgde de titel graaf van Beilstein. Hij heeft verschillende belangrijke functies vervuld. Hij miste echter wel de tact en de diplomatieke gaven van zijn broers Willem en Lodewijk.

   Na zijn overlijden werd, krachtens zijn testament, Nassau verdeeld over zijn vijf dan nog levende zonen. Nassau viel uiteen in de graafschappen Nassau-Dillenburg (Willem Lodewijk), Nassau-Siegen (Jan), Nassau-Beilstein (George), Nassau-Dietz (Ernst-Casimir) en Nassau-Hadamar (Johan Lodewijk).

   Titels
   Graaf van Nassau-Dillenburg, van Nassau-Katzenelnbogen, van Nassau-Diez, van Nassau-Siegen, van Nassau-Hadamar, van Nassau-Beilstein.
  Persoon-ID I438046  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 25 mrt 2021 

  Vader Willem,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Moeder Juliana van Stolberg,   geb. 1506, Stolberg (D) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 1580, Dillenburg (D) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 74 jaar) 
  Getrouwd 1531 
  Gezins-ID F1616654235  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin 1 Elisabeth van Leuchtenberg,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Getrouwd jun 1559  Dillenburg (D) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Type: civil 
  Kinderen 
   1. Ernst Casimir van Nassau - Dietz,   geb. 22 dec 1573, Dillenburg (D) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 2 jun 1632, Roermond Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 58 jaar)
  Gezins-ID F1616654236  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin 2 Cunegonda Jacoba van de Palts,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Getrouwd 13 sep 1580  Dillenburg (D) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Type: civil 
  Gezins-ID F1616654237  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin 3 Johannetta van Sayn-Wittgenstein,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Getrouwd 14 jun 1586  Slot Berleburg (D) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Type: civil 
  Gezins-ID F1616654238  Gezinsblad  |  Familiekaart