Johan Barthold Frans van Hasselt

Mannelijk 1913 - 1942  (29 jaar) • Naam Johan Barthold Frans van Hasselt 
  Geboren 26 feb 1913  Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Recordnummer 438104 
  Overleden 10 sep 1942  Buchenwald (D) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Van Wikipedia:

   ohan Barthold Frans van Hasselt was een verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

   Voor de oorlog was Van Hasselt, lid van de familie Van Hasselt, student weg- en waterbouwkunde aan de Technische Hogeschool Delft, en voorzitter van de studievereniging Practische Studie. Toen de oorlog uitbrak, werd hij lid van de verzetsgroep Mekel. Op zaterdag 23 november 1940 hield Van Hasselt een toespraak aan het Oostplantsoen in Delft ten gevolge van enkele honderden studenten om te protesteren tegen de schorsing van joodse docenten. De daaropvolgende maandag 25 november vond een staking plaats door een groep van circa 500 studenten. Dit protest was het eerste publieke protest tegen de Jodenvervolging in Nederland. Enkele dagen na de staking werd hij opgepakt door de Duitsers. Hij werd overgebracht naar het concentratiekamp Buchenwald, waar hij op 10 november 1942 overleed.

   De studentenhuisvestingsstraten Van Hasseltlaan en Van Hasseltplein in Delft, een zaal in de aula van de TU Delft en een lezing aan de TU Delft zijn naar hem vernoemd. Op het gebouw aan het Oostplantsoen waarvoor Van Hasselt zijn toespraak hield is een gedenkplaquette aangebracht met de tekst:

   In dit voormalige gebouw van de Technische Hogeschool Delft kwamen op 23 november 1940 honderden studenten bijeen om te protesteren tegen de schorsing van Joodse docenten door de nazi's.

   Na een toespraak van de student Frans van Hasselt besloten ze spontaan te gaan staken.

   Het was de eerste massale staking in Nederland tegen de Duitse bezetting (1940-1945).
  Persoon-ID I438104  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 25 mrt 2021 

  Vader Rolf van Hasselt,   geb. ca. 1876, Hilversum Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Moeder Henriëtte van Rees,   geb. ca. 1878, Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Getrouwd 3 sep 1903  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gezins-ID F1616654260  Gezinsblad  |  Familiekaart