François Spiering

Mannelijk ca. 1550 - 1630  (~ 80 jaar) • Naam François Spiering 
  Geboren ca. 1550  Antwerpen (B) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Recordnummer 442350 
  Overleden 23 feb 1630  Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Ook: Spierinck


   Uit Canon van Delft:

   Toen de muitende Spanjaarden in 1576 Antwerpen plun­derden en in brand staken, werd ook het tapijtatelier van Francois Spiering leeggeroofd. De oorlogshandelingen waren reden dat Spiering, zoals vele andere Vlamingen, naar de Noordelijke Nederlanden emigreerde. Het is niet bekend wanneer hij zich in Delft vestigde, wel dat hij getrouwd was met een Delftse regentendochter.

   In die tijd was er in Delft in ieder geval één tapijtwever werkzaam: Joost Lanckaert. Waar­schijnlijk had hij een kleine weverij in de stad. De Leidse Laken­hal is in het bezit van een wandtapijt dat door Lanckaert is ge­weven en het ontzet van Leiden uitbeeldt. Met de komst van Spiering brak in Delft een betrekkelijk korte periode aan van een bloeiende tapijt­weverij, die opdrachten uit heel Europa opleverde.
   Het Delftse stadsbestuur stond zeer positief tegenover de vestiging van deze nieuwe nering: het bevorderde de werkgelegenheid, wat gunstig uitkwam in een tijd van immigratie van Vlaamse protes­tanten. In 1592 kreeg Spiering tegen een geringe vergoeding de beschikking over het leegstaande Sint-Agnietenklooster, dicht bij de Oostpoort. Wandtapijtindustrie vraagt om grote ruimten en is arbeidsintensief. In de bloeitijd van het bedrijf waren er zo'n veertig werknemers werkzaam. De weverij van Spiering leverde hoge kwaliteit. Ontwerpen van gerenommeerde schilders werden gebruikt voor de in wol geweven afbeeldingen. Vooral mytholo­gische voorstellingen en actuele oorlogsoverwinningen waren zeer geliefd.
   Francois Spiering was een uitstekend zakenman, die vertegen­woordigers had in Frankrijk en Engeland. De opdrachten voor de kostbare werkstukken kwamen voornamelijk van overheids­instellingen en vorstenhuizen. Bekend zijn de rond 1592 gegeven opdrachten van Gustaaf II Adolf van Zweden voor een serie Diana-tapijten, naast de acht tapijten die Spiering leverde voor de ver­trekken van de Staten-Generaal in Den Haag. Voor de grootadmiraal van Engeland, Charles Howard, leverde hij een serie die betrekking had op de Engelse overwinningen op de Spanjaarden. Veel van de kostbare wandtapijten zijn in de loop van de eeuwen verloren gegaan, maar een aantal is nog te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam.
   De schilder Karel van Mander de Oude leverde diverse ontwerpen aan Spiering. Zijn zoon, Karel van Mander de Jonge, die in 1608 bij de tapijtwever in dienst trad, vervaardigde ontwerpen van hoge kwaliteit en droeg zo bij aan de internationale faam van zijn werk­gever. In 1615 begon Van Mander een eigen bedrijf in het leeg­staande Sint-Annaklooster, aan de noordkant van de stad. Nicolaas Snouckaert werd zijn belangrijkste financier. Van Mander wist be­langrijke opdrachten in de wacht te slepen, onder andere van de koning van Denemarken. Door hogere lonen te betalen, lokte hij werknemers bij Spiering weg, maar wanbeheer en de plotselinge dood van Van Mander leidden tot sluiting van het bedrijf in 1623.
   Spiering stierfin 1630. Zijn zonen zetten het bedrijf nog enige tijd voort. Rond 1635 nam de uit Gouda afkomstige Maximiliaan van der Gucht het bedrijf van de erfgenamen van Spiering over. Zijn atelier leverde een aantal wandtapijtseries van veldslagen en be­legeringen aan het Zweedse en Poolse hof. Zowel in het koninklijk paleis Kungliga Slottet als in het slot Skokloster, gelegen tussen Stockholm en Uppsala, zijn tot op de dag van vandaag wand­tapijten van Van der Gucht te vinden. Ook produceerde hij veel kleinere producten, zoals kussens en tafelkleden. Zijn atelier evenaarde niet de hoge kwaliteit van het bedrijf van Spiering. De dood van Van der Gucht in 1689 betekende het definitieve einde van de bloeitijd van de Delftse tapijtweverij.
  Persoon-ID I442350  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 13 mei 2021 

  Vader Arthur Spieringh,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Moeder Maria van Overvest,   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Gezins-ID F1620912544  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Oncommera Menninck,   ovl. 12 aug 1634 
  Getrouwd 13 nov 1585  Scheveningen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Type: civil 
  Kinderen 
   1. Abraham Spierinck,   ovl. Ja, datum echter onbekend
   2. Dirck Duyst Spierinck,   ovl. Ja, datum echter onbekend
   3. Isac Spiering Guldecroon,   ovl. Ja, datum echter onbekend
   4. Aert Spiering,   geb. 1593,   ovl. Ja, datum echter onbekend  (Leeftijd ~ 57 jaar)
   5. Pieter Spiering Silvercroon,   geb. 1595,   ovl. 1652  (Leeftijd 57 jaar)
   6. Catharina Spiering,   geb. 21 jan 1595,   ovl. 14 dec 1640, Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 45 jaar)
  Gezins-ID F1620912543  Gezinsblad  |  Familiekaart