Marinus Harm Poortvliet

Mannelijk 1932 - 1995  (63 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles

 • Naam Marinus Harm Poortvliet 
  Roepnaam Rien 
  Geboorte 7 aug 1932  Schiedam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Recordnummer 442857 
  Overlijden 15 sep 1995  Soest Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Van Wikipedia:

   Marinus Harm (Rien) Poortvliet was een Nederlands illustrator, tekenaar en kunstschilder.

   Levensloop
   Als stukadoorszoon uit Schiedam leek Poortvliet niet bestemd voor een bestaan als kunstenaar. Zijn ouders waren streng gereformeerd en moesten niets hebben van het idee dat hun oudste zoon naar een kunstacademie zou gaan.

   Het tekentalent van Poortvliet manifesteerde zich in zijn jeugd. Na de mulo ging de jonge Poortvliet werken bij een reclamebureau. Nadat hij de dienstplicht bij de marine had vervuld, klom hij op tot senior-manager op het reclamebureau van Unilever, Lintas.

   Poortvliet had meer plezier in zijn nevenactiviteiten voor diverse uitgeverijen. Hij illustreerde boeken van onder anderen Jaap ter Haar, Leonard Roggeveen en Godfried Bomans. Hij was hartstochtelijk jager en begon zo ook natuuronderwerpen te tekenen.

   Eind jaren zestig was Poortvliet zo ver dat hij zijn baan meende te kunnen opzeggen om zich als zelfstandig illustrator te vestigen. Hij had niet genoeg werk en om toch brood op de plank te krijgen, stelde hij een boek samen met zelfgemaakte tekeningen en aquarellen aan de hand van zijn jachtervaringen. Later maakte hij ook een dergelijk werk over het leven van Jezus van Nazareth.

   Poortvliet zag zichzelf als tekenend verteller. Zijn tekeningen deden het verhaal. Hooguit schreef hij ter uitleg een kort bijschrift.

   Hij werd jarenlang uitgegeven door Kok ten Have (Kampen) en Van Holkema en Warendorf te Bussum, waar zijn Leven en werken van de Kabouter (coauteur Wil Huygen) 61 drukken beleefde. Met de kabouterserie verwierf Poortvliet internationale bekendheid. Deze serie is een geheel eigen leven gaan leiden en werd ook verfilmd als tekenfilm (onder naam; David de Kabouter) in 1985.

   Zijn boeken werden vertaald in diverse talen.

   Op de televisie was de flamboyante en extraverte Poortvliet herkenbaar met zijn puntbaardje, zijn ribfluwelen broeken en zijn geruite jasjes. Gedurende enkele jaren was Poortvliet panellid bij het spelprogramma Zo Vader, Zo Zoon.

   Poortvliet vond erkenning in het feit dat in 1992 in Middelharnis het Rien Poortvlietmuseum werd geopend: "Gelukkig ver weg van de moderne kunstbende in Amsterdam" zoals Poortvliet in een interview zei. Op 18 december 2006 sloot het museum voor publiek.

   Het nieuwe Rien Poortvlietmuseum is sinds 2009 gevestigd in de Marguaritahoeve op het eiland Tiengemeten; het woongedeelte van deze 19e-eeuwse boerderij werd omgebouwd tot expositieruimte. Natuurmonumenten droeg zorg voor verbouwing en inrichting van het museum. Bezoekers krijgen er grotendeels dezelfde collectie te zien als destijds in Middelharnis.

   Poortvliet overleed op 63-jarige leeftijd aan botkanker. Hij was getrouwd met Corrie Bouman. Het echtpaar had twee zoons.
  Persoon-ID I442857  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 16 mei 2021 

  Vader Zacharias Poortvliet,   geb. 26 mrt 1905, Rotterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 4 mrt 1973 (Leeftijd 67 jaar) 
  Moeder Cornelia Hermina de Boer,   geb. 19 jun 1911   ovl. Ja, datum echter onbekend 
  Huwelijk 2 jul 1930  Rotterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gezins-ID F1621176276  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Cornelia Bouman,   geb. 15 feb 1933, Pernis Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 12 jul 2018, Soest Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 85 jaar) 
  Huwelijk Type: civil 
  Kinderen 
   1. Levend
   2. Levend
  Gezins-ID F1621176277  Gezinsblad  |  Familiekaart