Arnoldus Ultee

Mannelijk - Ja, datum echter onbekend



  • Naam Arnoldus Ultee 
    Geslacht Mannelijk 
    Recordnummer 501090 
    Overlijden Ja, datum echter onbekend 
    Aantekeningen 
    • Over de naam Ultee:

      Een enkele keer ook als Ultée gespeld. Verbastering van de Franstalige familienaam Houltay, die mogelijk ontleend is aan de naam van het Waalse gehucht Houlteau, bij Verviers.

      Herkomst: [Wallonië] > Otterberg (Rijnland Palts) > Utrecht > Montfoort > Woerden
      Oudst bekende voorvader is Jacquemin Houltay, die rond 1600 wordt vermeld in een 'Schatzungsregister' (belastingregister) van Otterberg (Rijnland Palts). In een belastinglijst uit 1611 heet hij 'Jacob Hulde'. Otterberg was een wijkplaats voor Waalse geloofsvluchtelingen. Zijn echtgenote Eli Colijn trok rond 1635-1636 naar Utrecht, waar zij in 1636 van de stad 8 stuivers per week krijgt als 'pauvre ordinaire' en in 1656 als lidmaat wordt ingeschreven.
      Haar kleinzoon Hendrik Aernouts Hulte(n) (Utrecht 1655- Montfoort 1719/1720) trouwt in 1684 te Amsterdam (als Hendrik Hulte lakenwerker uit Utrecht, ) met Trijntje Meertens Nagtegaal. Na een verblijf van enkele jaren in Abcoude vestigen zij zich in Montfoort. Dat gebeurt op verzoek van het stadsbestuur, dat de plaatselijke lakennijverheid een impuls wil geven door een aantal drapiers naar Montfoort te halen. Hendrik krijgt een vestigingspremie van 25 gulden en daarnaast een vergoeding voor de verhuiskosten. In 1698 worden 'Hendrik Hulten' en 'Trijntje Meertens' ingeschreven in het lidmatenregister van de gereformeerde kerk van Montfoort.
      Twee van hun zoons, Aarnoldus Ultee en Johannes Ultee, hebben in 1727 samen in Montfoort een handel in kokosnoten en kokosnootknopen. Aarnoldus gaat het in Montfoort financieel en maatschappelijk voor de wind. Hij zet er de handel in kokosnoten, kokosnootkopen en ook benen knopen voort en brengt het tot schepen, raad in de vroedschap, en burgemeester van Montoort.
      Van zijn jongere broer Johannes stammen de Woerdense Ultee's af. Deze vestigt zich tussen 1729 en 1732 in Woerden. In materieel opzicht gaat het aanvankelijk goed met hem. In 1759 bezit Johannes twee huizen in de Hofstraat en twee huisjes en een tuin in de Spekstraat. Bij zijn overlijden in 1766 verwerpen zijn echtgenote Claasje ter Rogge en zijn enige kind Hendrik Ultee de nalatenschap, waarschijnlijk in verband met de schulden.
      Meerdere nakomelingen van Johannes Ultee beoefenen in de negentiende en twintigste eeuw het slagersambacht.

      Literatuur: Rudi Ultee, De geschiedenis van de familie Ultee. Deel 1. Periode tot 1700. "Een familie op de vlucht" (Hillegom 1997).
    Persoon-ID I501090  groeneveld
    Laatst gewijzigd op 13 sep 2022 

    Gezin Cathariena van Vliet   ovl. Ja, datum echter onbekend 
    Huwelijk Type: civil 
    Kinderen 
     1. Hendrik Ultee,   geb. ca. 1782   ovl. 27 jul 1856, Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 74 jaar)
     2. Maarten Ultee,   geb. ca. 1792, Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
     3. Casper Ultee,   geb. ca. 1795, Woerden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
    Gezins-ID F1663074431  Gezinsblad  |  Familiekaart