Jan Willem Frederik Matthes

Mannelijk 1814 - 1881  (67 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Compact    |    Verticaal    |    Alleen tekst    |    Register    |    Tabellen

Generatie: 1

  1. 1.  Jan Willem Frederik Matthes is geboren op 4 jan 1814 in Amsterdam; is gestorven op 18 nov 1881 in Den Haag.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: assuradeur
    • Beroep: zeeassuradeur
    • Recordnummer: 223793

    Jan is getrouwd met Sara Hendrina ter Meulen op 22 okt 1845 (civil) in Amsterdam. Sara (dochter van Jan ter Meulen en Agneta Wilhelmina Johanna Ruhle von Lilienstern) is geboren op 2 aug 1823 in Amsterdam; is gestorven op 9 sep 1909 in Hof van Delft. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 2. Agneta Wilhelmina Johanna Matthes  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 4 okt 1847 in Amsterdam; is gestorven op 5 okt 1909 in Hof van Delft.
    2. 3. Elisabeth Sara Matthes  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 29 apr 1849 in Amsterdam; is gestorven op 20 feb 1902 in Den Haag.


Generatie: 2

  1. 2.  Agneta Wilhelmina Johanna Matthes Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Jan1) is geboren op 4 okt 1847 in Amsterdam; is gestorven op 5 okt 1909 in Hof van Delft.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: oprichtster
    • Recordnummer: 223790

    Aantekeningen:

    Bij de voorlaatste foto:
    Beeld van Agneta Matthes in het Agnetapark in Delft.

    Bij de laatste foto:
    Een straat in het Agnetapark.
    Datering: ca. 1900


    Agneta Matthes was de vrouw van fabrieksdirecteur Jacques van Marken. Zij droeg veel bij aan het succes van zijn bedrijven, en dreef ook zelf een onderneming: een parfumfabriek. Het Agnetapark in Delft is naar haar genoemd.

    Haar huwelijk met Jacob Cornelis van Marken bleef kinderloos.
    Toen haar man in het buitenland verbleef kwam er een brief uit Rotterdam van Maria Eringaard. Die vroeg of Jacob weer eens naar Rotterdam wilde komen omdat de kinderen ernaar verlangden hun vader weer eens te zien. Zo ontdekte zij de buitenechtelijke relatie van haar man. Toen Maria Eringaard in 1889 aan tbc overleed nam Agneta de kinderen liefdevol in huis.


    Het boek "Agneta" van Jan van der Mast is een enigszins geromantiseerde bewerking van haar leven.



    Matthes, Agneta Wilhelmina Johanna, onderneemster (Amsterdam 4-10-1847 - Hof van Delft 5-10-1909). Dochter van Jan Willem Frederik Matthes, zeeassuradeur, en Sara Hendrina ter Meulen. Gehuwd op 7-10-1869 met Jacob Cornelis van Marken, fabrieksdirecteur.

    Agneta Matthes kreeg lager onderwijs in Amsterdam en verbleef vervolgens van 1862 tot 1864 op een meisjeskostschool te Utrecht. Teruggekeerd in Amsterdam kreeg zij piano-, dans- en tekenlessen, en volgde zij godsdienstonderwijs om te worden toegelaten als lidmaat van de Waalse kerk. Aldus voorbereid op het societyleven in de hoofdstad, ontmoette zij tijdens een soirée in 1865 de Delftse technologiestudent Jacob Cornelis van Marken. Deze aanvaardde in 1869, na beëindiging van zijn studie en twee jaar praktijkervaring, de opdracht om de eerste gistfabriek in Nederland op te richten. Aan de voorbereiding daarvan nam Agneta actief deel. Kort voor de Nederlandsche Gist- & Spiritusfabriek NV te Hof van Delft in werking trad werd hun huwelijk voltrokken.

    Het begin van hun echtvereniging werd bepalend voor de verdere loop van beider leven, toen zij het feit onder ogen moesten zien dat hun huwelijk kinderloos zou blijven. Van dat ogenblik af besloot Agneta zich volledig te wijden aan het bedrijf en de carrière van haar man. Als jonge echtgenote vergezelde zij hem dagelijks naar de fabriek, waar zij op het kantoor haar eigen lessenaar had. Naast administratieve werkzaamheden onderhield zij ook de contacten met de werknemers en hun gezinnen. Bij zijn personeelsbeleid wilde het echtpaar in de eerste plaats de afzonderlijke werknemers ervan overtuigen dat zij niet alleen voor zichzelf bestonden, maar deel uitmaakten van een groter geheel om zodoende bij hen een gemeenschapsgevoel aan te kweken. Een tweede drijfveer van de Van Markens was hun geloof in de vooruitgang. Om die reden schonken zij veel aandacht aan de verhoging van het ontwikkelingspeil van hun arbeiders. Vanaf de oprichting van de fabriek stelden zij basislonen vast, die een verantwoord bestaansniveau waarborgden. Sinds 1874 kon daarenboven een premie worden verdiend, terwijl nog weer later het personeel een aandeel in de overwinst van de onderneming werd toegekend.

    Het was op initiatief van Agneta dat de Van Markens in 1873 voor eigen rekening de parfumeriefabriek 'Maison Neuve' te Delft oprichtten, waarvoor de alcohol (spiritus) van de gistfabriek kon worden betrokken. Voor inzendingen naar internationale tentoonstellingen werd in speciale gevallen samengewerkt met 'De Porceleyne Fles' in Delft, die dan de faience flacons leverde. De onderneming stond op naam van J.C. van Marken, omdat een vrouw onder de toenmalige wetgeving niet handelingsbekwaam was, maar in werkelijkheid werd dit parfumeriebedrijf door Agneta geleid. Zij behaalde daarmee uitstekende resultaten, waarvoor ze internationale erkenning verwierf in de vorm van verschillende prijzen en onderscheidingen. Eind 1886 verkocht zij het bedrijf. Redenen van zakelijke en persoonlijke aard vormden daartoe de aanleiding.

    In de eerste plaats namen andere zaken een dusdanige vlucht, dat prioriteiten moesten worden gesteld. Voor de dagelijkse leiding van de gistfabriek werd een neef van Van Marken, F.G. Waller, aangetrokken. In verband met de uitbreiding van het personeel was in 1880 een Afdeeling Belangen van het Personeel in het leven geroepen, aan het hoofd waarvan G. Knuttel, een achterneef van Van Marken, werd geplaatst. Inmiddels waren de Van Markens zich gaan interesseren voor de jonge margarine-industrie in Nederland. Met deelneming van eigen kapitaal, maar ook met dat van Agneta's moeder, richtten zij in 1883 de Nederlandsche Oliefabriek NV op, die op een terrein naast de gistfabriek werd gevestigd. Bij dit initiatief was Agneta wederom ten nauwste betrokken. Toen Van Marken definitief besloot ook de directie van deze fabriek op zich te nemen, kon F.G. Waller tot mededirecteur van de gistfabriek worden benoemd. In 1886 werd de Delftse Lijm- & Gelatinefabriek NV overgenomen en eveneens onder leiding van Van Marken geplaatst. Zowel in de olie- als in de lijmfabriek voerde het echtpaar het personeelsbeleid in zoals dat in de gistfabriek was ontwikkeld. Voorts waren de Van Markens in 1882 begonnen 'een lievelingsidee te verwezenlijken en daarmee hun levenstaak te voltooien' (Van Marken, [ Levensidealen ], 139), namelijk het aanleggen van een woonpark voor het personeel. Daartoe kochten zij uit eigen middelen en wederom met de financiële hulp van Agneta's moeder, een achter de gistfabriek gelegen terrein van vier hectaren. Dit tuindorp kreeg de naam 'Agneta-Park'. Om tot de keuze van een verantwoord woningtype te komen had Agneta van Marken tevoren bij 48 arbeidersgezinnen in Delft en omgeving een onderzoek ingesteld naar hun woongewoonten en -wensen. Het lag in de bedoeling van de oprichters, dat het complex geleidelijk in eigendom van de bewoners zou overgaan; daartoe werd opgericht de NV Gemeenschappelijk Eigendom, een streven dat echter nooit werd verwezenlijkt.

    Deze zakelijke ontwikkelingen hadden tot gevolg dat Agneta steeds verder van de dagelijkse gang van zaken verwijderd raakte. Maar ook redenen van persoonlijke aard werkten daaraan mee. Al op veertigjarige leeftijd deden zich symptomen voor die erop wezen, dat Van Marken roofbouw op zijn lichaam en geest pleegde. Tot herstel van zijn zenuwpijnen bezochten de Van Markens in toenemende mate badplaatsen in het buitenland. Vóór de aftakeling van Van Marken zich in steeds sneller tempo zou voltrekken, kreeg Agneta nog een andere pijnlijke ervaring te verwerken. Tijdens één van zijn ziekteperioden in 1886 kreeg Agneta een aan haar man gerichte boodschap in handen, waaruit bleek dat hij al sinds 1871 een buitenechtelijke verhouding had. Hieruit waren vijf kinderen geboren, van wie er inmiddels twee op jeugdige leeftijd waren gestorven. Toen de moeder van deze kinderen drie jaar later op zesendertigjarige leeftijd aan tuberculose overleed, stond Van Marken voor de moeilijke opgave de beide meisjes van acht en zeventien jaar en een jongen van vijftien jaar verder te verzorgen. Agneta van Marken, die deze ontwikkeling had zien aankomen, deelde haar echtgenoot daarop mede dat zij van de situatie op de hoogte was en bereid te zijn de kinderen in hun gezin op te nemen. Hoewel het heette dat de Van Markens drie pleegkinderen in huis hadden opgenomen, was de ware toedracht op den duur een publiek geheim.

    Deze ingrijpende veranderingen in haar persoonlijk leven, gevoegd bij de eerder genoemde zakelijke wijzigingen, maakten dat Agneta haar werkzaamheden buitenshuis moest beperken tot het volbrengen van representatieve verplichtingen, die desalniettemin veelvuldig en veelzijdig waren. In de loop van 1900 werd de lichamelijke toestand van Van Marken steeds zorgwekkender. In 1905 zag hij zich ten slotte gedwongen al zijn functies neer te leggen. Daarmee kwam er ook een einde aan Agneta's bemoeienissen met de zaken. Een jaar later overleed Van Marken. Na zijn dood heeft Agneta zich ingespannen de herinnering aan zijn persoon en werk levend te houden. In 1907 verscheen een bloemlezing uit zijn brieven, gedichten en schetsen vanaf zijn studententijd, en een jaar later verzorgde zij een heruitgave van de circa 360 hoofdartikelen die Van Marken tussen 1882 en 1905 in De Fabrieksbode , het personeelsblad van de fabrieken, had gepubliceerd.

    Tijdens een bezoek aan Londen, in oktober 1895, had Agneta zich laten analyseren door miss J.A. Fowler op basis van frenologische waarnemingen. De resultaten van dit onderzoek waren neergelegd in een rapport. In dat zelfde jaar had James Coates in het blad The Housewife (10 (1895) 115 (juli) 433-435) een vergelijkende studie het licht doen zien getiteld 'Character sketches. Based on physiognomy and graphology: Mr. and Mrs. Van Marken ...'. In deze studies wordt Agneta Matthes beschreven als een intelligente en kordate vrouw met een brede belangstelling, een hoogontwikkeld plichtsbesef, en een groot organisatietalent. Zij droeg gemakkelijk verantwoordelijkheid, vooral op moreel en sociaal gebied, en was in staat leiding te geven. Wel schortte het haar, volgens Fowler, aan voldoende financieel inzicht. In vergelijking met haar echtgenoot was Agneta, volgens Coates, praktischer ingesteld: zij nam waar en kwam met voorstellen, terwijl Van Marken deze uitwerkte en in praktijk bracht. Zij was minder beducht voor de publieke opinie dan haar man, rekende te verwachten resultaten niet om in geld, maar deed wat ze als noodzakelijk zag en voelde. Agneta was zeer muzikaal. Zij was niet alleen een goede pianiste, maar bekend is ook dat ze voor de harmoniekapel van de fabrieken muziekstukken schreef of arrangeerde. Zij had een grote belangstelling voor letterkunde en was in staat haar gedachten goed en beknopt op papier te zetten. Een bewijs daarvoor is onder andere het door haar nagelaten, niet uitgegeven 'Tagebuch', dat gedichten van haar bevat. Ook publiceerde zij korte artikelen in De Fabrieksbode , die met 'A' of 'A.v.M.' werden ondertekend.

    Ruim drie jaar na de dood van haar man overleed Agneta van Marken-Matthes. Zij werd begraven bij haar echtgenoot op de begraafplaats 'Jaffa' te Delft.

    Beroep:
    van de Delftse parfumfabriek Maison Neuve

    Overleden:
    Gemeentearchief Delft:

    Hof van Delft Akte Jaar 1909 Nummer 44

    Overledene Agneta Wilhelmina Johanna Matthes , leeftijd 62
    Vader Jan Willem Frederik Matthes
    Moeder Sara Hendrina ter Meulen
    Weduwnaar/weduwe Jacob Cornelis van Marken

    Plaats Hof van Delft
    Datum overlijden 05-10-1909

    Agneta is getrouwd met Jacob Cornelis van Marken op 7 okt 1869 (civil) in Amsterdam. Jacob (zoon van Jacob Cornelis van Marken en Petronella Alida van Voorthuijsen) is geboren op 30 jul 1845 in Dordrecht; is gestorven op 8 jan 1906 in Hof van Delft. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Elisabeth Sara Matthes Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (1.Jan1) is geboren op 29 apr 1849 in Amsterdam; is gestorven op 20 feb 1902 in Den Haag.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 226692

    Elisabeth is getrouwd met Mr. Arnoldus Polak Kerdijk op 1 jun 1876 (civil) in Amsterdam. Arnoldus (zoon van Simon Andries Polak Kerdijk en Elizabeth Bezeth) is geboren op 24 mei 1846 in Rotterdam; is gestorven op 13 mrt 1905 in München (D). [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 4. Agnita Frederika Sara Kerdijk  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 24 mrt 1877 in Hof van Delft; is gestorven op 23 mei 1967 in Beverwijk.
    2. 5. Frits Kerdijk  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 3 jan 1879 in Hof van Delft; is gestorven op 30 jan 1972 in Voorburg.
    3. 6. Elisabeth Kerdijk  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 28 mrt 1881 in Amsterdam; is gestorven op 8 jun 1962 in Nijmegen.
    4. 7. Anna Kerdijk  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 27 okt 1882 in Amsterdam; is gestorven op 5 okt 1944 in Auschwitz (Pol.).


Generatie: 3

  1. 4.  Agnita Frederika Sara Kerdijk Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Elisabeth2, 1.Jan1) is geboren op 24 mrt 1877 in Hof van Delft; is gestorven op 23 mei 1967 in Beverwijk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 226711

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Gemeentearchief Delft:

    Hof van Delft Akte Jaar 1877 Nummer 17

    Kind Agnita Frederika Sara
    Vader Arnold Kerdijk
    Moeder Elisabeth Sara Matthes

    Plaats Hof van Delft
    Geboortedatum 24-03-1877

    Agnita is getrouwd met Dr. Cornelis Jan Herman Schepel op 8 jan 1904 (civil) in Den Haag. Cornelis (zoon van Jan Schepel en Anna de Cock) is geboren op 5 jan 1871 in Winsum; is gestorven op 3 okt 1936 in Den Haag. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 8. Jan Arnold Cornelis Schepel  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1904 in Den Haag; is gestorven in 1985.
    2. 9. Arnold Frederik Schepel  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 13 jan 1908 in Utrecht; is gestorven op 30 apr 1992 in Voorburg.

  2. 5.  Frits Kerdijk Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Elisabeth2, 1.Jan1) is geboren op 3 jan 1879 in Hof van Delft; is gestorven op 30 jan 1972 in Voorburg.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Opleiding: werktijgbouwkundig ingenieur
    • Beroep: directeur
    • Beroep: directeur
    • Beroep: directeur
    • Recordnummer: 226696

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Gemeentearchief Delft:

    Hof van Delft Akte Jaar 1879 Nummer 4

    Kind Frits
    Vader Arnold Kerdijk
    Moeder Elisabeth Sara Matthes

    Plaats Hof van Delft
    Geboortedatum 03-01-1879

    Beroep:
    drukkerij Trio te Den Haag

    Beroep:
    Talens te Apeldoorn

    Beroep:
    Veluvine verffabriek te Nunspeet

    Frits is getrouwd met Henriette de Monchy op 22 sep 1904 (civil) in Hengelo (Ov.), en is gescheiden van vóór 1919. Henriette (dochter van Rudof Adriaan de Monchy en Anna Stork) is geboren op 21 feb 1877 in Hengelo (Ov.); is gestorven op 7 dec 1942 in Bilthoven. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Frits is getrouwd met Engelbertha Stroink op 28 mei 1919 (civil) in Apeldoorn. Engelbertha (dochter van Herman Stroink en Martha Bussemaker) is geboren op 4 aug 1878 in Nordhorn (D); is gestorven op 4 mei 1956 in Zierikzee. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Frits is getrouwd met Henriette Frederica Helena Eskens op 20 apr 1959 (civil) in London (UK). Henriette en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  3. 6.  Elisabeth Kerdijk Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Elisabeth2, 1.Jan1) is geboren op 28 mrt 1881 in Amsterdam; is gestorven op 8 jun 1962 in Nijmegen.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 226705

    Elisabeth is getrouwd met Dr. Johan Hendrik Wijnand van Ophuijsen op 1 nov 1907 (civil) in Hof van Delft, en is gescheiden van op 8 jul 1914 in Delft. Johan (zoon van Charles Adriaan van Ophuijsen en Ottoline Henriette Gerarde van Steeden) is geboren op 12 nov 1882 in Padang Sidempuan (Ned. Ind.); is gestorven op 31 mei 1950 in New York (USA). [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 10. van Ophuijsen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 25 sep 1908 in Zoeterwoude; is gestorven op 25 sep 1908 in Zoeterwoude.
    2. 11. Johan van Ophuijsen  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren op 26 jul 1912 in Zürich (Zwi.); is gestorven op 22 feb 1944 in Nijmegen.

  4. 7.  Anna Kerdijk Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (3.Elisabeth2, 1.Jan1) is geboren op 27 okt 1882 in Amsterdam; is gestorven op 5 okt 1944 in Auschwitz (Pol.).

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 226792

    Anna is getrouwd met Stefan Schlesinger in 1924 (civil). Stefan en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]



Generatie: 4

  1. 8.  Jan Arnold Cornelis Schepel Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Agnita3, 3.Elisabeth2, 1.Jan1) is geboren in 1904 in Den Haag; is gestorven in 1985.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: arts
    • Beroep: chirurg
    • Beroep: mede-oprichter van het eerste Nederlandse brandwondencentrum in Beverwijk
    • Recordnummer: 226793

    Jan is getrouwd met Elisabeth Visscher op 7 apr 1930 (civil) in Zwolle, en is gescheiden van op 8 apr 1938 in Zwolle. Elisabeth (dochter van Jan Andries Visscher en Emma Themans) is geboren circa 1907 in Zwolle; en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 12. Levend  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    2. 13. Levend  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven
    3. 14. Selma Schepel  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven is geboren in 1949; is gestorven in 2015.

  2. 9.  Arnold Frederik Schepel Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (4.Agnita3, 3.Elisabeth2, 1.Jan1) is geboren op 13 jan 1908 in Utrecht; is gestorven op 30 apr 1992 in Voorburg.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: griffier van de Tweede Kamer
    • Recordnummer: 226713

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Het Utrechts Archief:

    Kind:
    Arnold Frederik Schepel
    Geslacht:
    Man
    Geboorteplaats:
    Utrecht
    Geboortedatum:
    maandag 13 januari 1908
    Vader:
    Cornelis Jan Herman Schepel
    Moeder:
    Agneta Frederika Sara Kerdijk

    Gebeurtenis:
    Geboorte
    Datum:
    maandag 13 januari 1908
    Gebeurtenisplaats:
    Utrecht
    Plaats instelling:
    Utrecht
    Collectiegebied:
    Utrecht
    Archief:
    463
    Registratienummer:
    146-05
    Aktenummer:
    123
    Registratiedatum:
    14 januari 1908
    Akteplaats:
    Utrecht

    Arnold is getrouwd met Albertine Arnolda Reysenbach op 27 jun 1932 (civil) in Den Bosch. Albertine (dochter van Jan Reysenbach en Pauline Catharina van Leeuwen) en is gestorven. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Kinderen:
    1. 15. Levend  Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven

  3. 10.  van Ophuijsen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (6.Elisabeth3, 3.Elisabeth2, 1.Jan1) is geboren op 25 sep 1908 in Zoeterwoude; is gestorven op 25 sep 1908 in Zoeterwoude.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 226797

    Aantekeningen:

    Overleden:
    Nationaal Archief:

    Overledene:
    Doodgeboren kind van Ophuijsen
    Geslacht:
    Man
    Leeftijd:
    0
    Vader:
    Johan Hendrik Wijnand van Ophuijsen
    Moeder:
    Elisabeth Kerdijk

    Gebeurtenis:
    Overlijden
    Datum:
    vrijdag 25 september 1908
    Gebeurtenisplaats:
    Zoeterwoude
    Plaats instelling:
    Den Haag
    Collectiegebied:
    Zuid-Holland
    Aktenummer:
    50
    Registratiedatum:
    26 september 1908
    Akteplaats:
    Zoeterwoude
    Aktesoort:
    Overlijdensakte


  4. 11.  Johan van Ophuijsen Nakomelingen tot dit punt grafisch weergegeven (6.Elisabeth3, 3.Elisabeth2, 1.Jan1) is geboren op 26 jul 1912 in Zürich (Zwi.); is gestorven op 22 feb 1944 in Nijmegen.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: advocaat en procureur
    • Recordnummer: 226707

    Aantekeningen:

    Beroep:
    te Nijmegen

    Overleden:
    Gelders Archief:

    Overledene:
    Johan van Ophuijsen
    Geslacht:
    Man
    Leeftijd:
    31 jaar
    Vader:
    Johan Hendrik Wijnand van Ophuijsen
    Geslacht:
    Man
    Moeder:
    Elisabeth Kerdijk
    Geslacht:
    Vrouw

    Gebeurtenis:
    Overlijden
    Datum:
    dinsdag 22 februari 1944
    Gebeurtenisplaats:
    Nijmegen
    Plaats instelling:
    Arnhem
    Collectiegebied:
    Gelderland
    Archief:
    0207
    Registratienummer:
    33001
    Aktenummer:
    0691
    Registratiedatum:
    22 februari 1944
    Akteplaats:
    Nijmegen